folder Tahribat.com Forumları
linefolder Donanım & Driver
linefolder Mavi Ekran Hatalarının Genel Sebebi PSU (Çözüm-Teori)

Mavi Ekran Hatalarının Genel Sebebi PSU (Çözüm-Teori)

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    obie
    obie's avatar
    Erkek

Merhaba.1 ay öncesine kadar şu bilgisayarı kullanıyordum ;

-Asus p4s533mx anakart
    -p4 3.06-512-513 HT CPU
    -2gb pc2700-333mhz ram
    -Fx5200 128mb-64bit AGP ekran kartı
    -Ata133-IDE 160gb 7200rpm HDD
    -IBM 185w PSU

Bu anakarta takılacak son donanımlar üstündeydi.Yeni bir bilgisayar alayım dedim.Biostar g31d-m7 anakart aldım.Öncekinin hiçbir parçası buna takılmayacağından anakart ile birlikte sıfır HighPower400w psu aldım.Bir de ikinci el 2 tane 1gb pc ddr2-667mhz ram aldım.Onboard ekran ve ses vardı zaten.Neyse win7 kurdum,driver ve gerekli programları kurdum.Birkaç saat sonra mavi ekran hatası verdi.Takip eden birkaç gün içinde oyunda,webde hatta boşta bile mavi ekran çıktı hep.

Forumda her donma,kilitlenme,mavi ekran konularına sorunun psu olduğunu yazmışımdır.Bu yüzden belli bir kaç marka dışında psu alınmayacağını düşündüğümden HighPower400w aldım.Bu psu ya güvenim tam olduğundan benimde başıma mavi ekran hatası gelince şaşırdım.

Genellikle şu hataları veriyordu ;

-STOP: 0x000000c5
    -STOP: 0X000000c8
    -ntoskrnl.exe hatası
    -ekran sürücüleri .exe hataları
    -IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL hataları

Şu çözümleri uyguladım ;

1-Aldığım ikinci el ramlar arızalıdır diye, sıfır 2gb-800mhz Hynix ram aldım.Mavi ekran
    2-Biostam ram destiğini 667/800 değiştidim.Voltajları değiştirdim.Farklı slotları denedim.Mavi ekran.
    3-Winxp kurdum,sonra yine farklı win7 kurdum.Mavi ekran
    4-Bios güncelledim,pili değiştirdim,sıfırladım.Mavi ekran
    5-Tüm xp ve win7 güncellemlerini yaptım.Mavi ekran
    6-Antivirüs,anti-malware vb. kurdum,taradım.Mavi ekran
    7-Driverlerin son sürümlerini kurdum,eskiye döndüm,sildim.Mavi ekran.
    8-BlueScreenView yazılımı ile minidump içeriğine baktım.Sorun veren .exe leri sildim,güncelledim,taradım.Mavi ekran.
    9-Farklı 4 hdd denedim (sata,ide).Hddtune ile taradım.Hepsinde 0 sorun.Ama mavi ekran.
    10-Farklı işlemci denedim.İşlemcilerin çarpanlarını ve voltajlarını kurcaladım.Mavi ekran.
    11-Farklı ses kartı,mouse,klavye (Mevcut kullandıklarım çok eski olduğu için) denedim.Mavi ekran.
    12-Uzay kurulum yaptım,anakartı ve girişlerini temizledim,macunları yeniledim.Sıcaklıklar ortalama 40 derece.Mavi erkan.
    13-chkdsk,disk birleştirme,tarama,bölme yaptım.Mavi ekran.
    14-İşletim sistemlerini 32bit kurdum,64bit kurdum.Kurulumdan sonra driver harici hiçbir program kurmadım.Bazen driver bile kurmadım.Mavi ekran.
    15-Forumlardaki ( Dh,technopat,pcnet vb ) tüm mavi ekran konularını inceledim.Oradaki,şimdilik aklıma gelmeyen,herşeyi denedim.Mavi ekran.
    16-Kasayı yan yatırdım.Mavi ekran.

Artık denemediğim şey kalmadı.Mavi ekran sorunu çözülmedi.Ancak forumlarda şu olaylar dikkatimi çekti ; Kişi sıfır anakart ram,hdd,cpu,ekran kartı,ses kartı almış.Bendeki hata kodunun aynısını almış.Bir diğeri 'Ram de sorun var' yazınca,memtest ile test etmiş.Yarı yarıya sorunlu çıkmış.Garantiye yollamış,sorun yok diye geri göndermişler.Bu örnek bir tane değil,bazıları var böyle.Birisi 'Hdd sorunlu' yazmış,kişi hdd i test etmiş,kendince hatalı olduğu kanısına varmış.Garantiden sorun yok diye geri gelmiş.Bunu diğer parçalar için de düşünün.

Bu benim de başıma geldi.Yukarıda yazdığım ilk bilgisayar sürekli mavi ekran veriyordu.Her seferinde kod farklıydı.Memtest,hddtune vb testler sürekli biryerlerde hata buluyordu.Aynı şekilde denemediğim yöntem kalmamıştı ki,uzun zamandır elimde mevcut IBM 185w psu yu takayım dedim.Taktıktan sonra hiçbir zaman mavi ekran vermedi.Yine ram,hdd vb teslerde 0 'sıfır' sorun çıkmıştı.Ben de şaşırdım.O yüzden forumda hep yazarım,benzeri konulara,sorun psu diye.Aslında elimde 400w,500w eski psu lar var,uyduruk markalar,onları da denemiştim.IBM 185w,yetmez diye hiç yanaşmamıştım ona.20 seneden daha eski,ama hala gayet sıkıntız kullanıyorum,çok uzun süre de kullandım.

Gelelim 1 ay önce aldığım g31d-m7 anakartın sorununa.Diyeceksiniz;madem sorun psu,neden IBM i ona takıp denemedin ? HighPower a çok güvendim.Gücü fazlasıyla yetiyordu.Sorun yaşayan yoktu.Bu psu ile mavi ekran hatası alan yoktu.Bir de  IBM 185w olduğu için de takmak istemedim aslında.

Tüm bunlardan benim çıkardım sonuç şu ; Ram ve Cpu bozulan veya hata veren parçalar değil.Ekran kartı için de öyle düşünüyorum.Belki fazla ısınan bir ekran kartı farkedilmezse ileride eriyen yeri olabilir,onun dışında bu da sorun çıkarmaz.HDD ise,kafa vurma denilen olay yoksa,o da sorun çıkarmaz.Elimde gerçekten çok eski parçalar var.16mb-32mb ram,2gb hdd,1mb ekran kartı vb.Arada nostalji diye açarım,gayet sorunsuz çalşıyorlar.Forumlarda  'Ram değiştirdim,sorun çözüldü.' diye yazılan aslında bu diye düşünüyorum.Değiştirilen ram,o psu nun sorunsuz çalıştırabildiği bir ram olduğu için sorun çözülmüş zannediliyor.

1 haftadır bu konuyu açmak için bekliyorum.Sorunun çözüldüğünden emin olmak için.Yeni aldığım bilgisayarın mavi ekran sorunu herşeyi denememe rağmen çözülmemişti.Ancak 1 hafta önce elektriker gün içinde birkaç kez gitti.Ben de dahası olur diye,kullanımdan sonra bilgisayarın fişini çekip yatmıştım.Ertesi gün bu hataların sorununu araştırdım yine,ancak o gün hiç mavi ekran vermedi.Yine o gün işim bitince yine fişi çekip yattım,ertesi gün yine hata yoktu.1 haftadır böyle yapıyorum,kullanımdan sonra fişi çekince hiç sorun çıkmadı.Çok yüklenerek denedim.Ne alakadır bilmiyorum ama hiç sorun çıkmadı.Statik elektrik mi birikiyor,ya da psu kendini tam kapatmıyor mudur nedir,bilmiyorum,ama sorun çözüldü.Uzman arkadaşlar belki bir alaka bulabilir.

Diyeceğim;bir mavi ekran hatasının yine psu dan kaynaklı olduğunu anladım.Diğer tüm  yöntemler aslında bir işe yaramıyor.Geçici ya da günü kurtaracak çözümler.Doğru psu ile hiçbir pc nin mavi ekran vereceğini zannetmiyorum.Anakart ve donanımlar arıza verecek parçalar değil (Eğer aşırı dandik psu bunları patlatmadıktan sonra) bana göre. Elimdeki 20 seneden daha eski anakartlar ve donanımların halen saat gibi çalışması buna örnektir.

Doğru psu hangileri peki ? Ben HighPower diye düşündüm,ama onun da çok küçük bir çözülebilir sorunu çıktı.Yani iyi bir psu diyebilirim.Farklı marka olarak genel kanı;FSP,CoolerMaster,ThermalTake,Seasonic,Corsair,Xigmatek güç kaynakları üzerine.Forumda bilirkişiler marka üzerine nokta atışı yapabilir.Tercih sizin.

Neyse ; paylaşmak istedim.Belki deneyen olur.Saygılar...

obie tarafından 02/Oca/19 22:37 tarihinde düzenlenmiştir

Anlayana sivrisinek saz,anlamayana sazı soksan az...
Toplam Hit: 972 Toplam Mesaj: 1
psu mavi ekran çözüm