Mesleki Eğitim Edinme
-
arkadaştan mail geldi okuyanlar gitmek isteyenler vardir belki.
PROJENÝN TANIMI:
Mesleki ve Teknik Eðitim Projesi; genel ifadesiyle bilgi toplumu ve çaðdaþ kentlilik bilincinin ve sosyal sorumluluk anlayýþýnýn bir gereði olarak insana yatýrým yapýlmasýný, özel ifadesiyle ise, ilkokul mezunlarýný, çaðýn getirdiði deðiþime uygun bir anlayýþla nitelikli ve donanýmlý kýlmak suretiyle ara elaman yetiþtirilmesi ve onlara mesleki formasyon kazandýrýlmasýný içermektedir.
PROJENÝN AMACI:
Makro planda bilgi çaðýnýn deðiþim ve geliþim karakterine uygun cevap verme, ülkeler arasý yaþanan rekabette ülkemiz için gerekli olan yetiþkin insan gücünün oluþmasýna katký yapmak, ülkemizde had safhada olan iþsizlik sorununa, bir dünya kenti olan Ýstanbul özelinde çözümleyici adým atmak, bu kapsamda iþ hayatýnýn talep ettiði nitelikli ara elaman ihtiyacýný nispeten karþýlamak öngörülmektedir.
PROJENÝN KANUNÝ DAYANAÐI
5302 sayýlý sayýlý Ýl Özel Ýdaresi Kanunu Madde: 6 ve Madde: 65
1739 sayýlý Millî Eðitim Temel Kanunu,
3308 sayýlý Mesleki Eðitim Kanunu,
3/07/ 2002 tarih ve 24804 sayýlý Resmi Gazetede yayýmlanan “Meslekî ve Teknik Eðitim Yönetmeliði"
PROJENÝN YARARLARI ÜLKEMÝZÝN KALKINMASINA KATKISI AÇISINDAN ÖNEMÝ:
Küresel pazarda rekabet eden ülke ekonomilerinin nitelikli iþgücü bakýmýndan durumlarý incelenerek yapýlan sýralamada, Türkiye’nin 60 ülke arasýnda 37. sýrada olduðu anlaþýlmaktadýr. Ülkemizde kalifiye insan kaynaðýna daha fazla ihtiyaç duyulmasý ve uluslararasý pazarlarda rekabet üstünlüðü saðlanabilmesi için, Türkiye’de mesleki eðitimin kalitesinin iyileþtirilmesi ve yaygýnlaþtýrýlmasý zorunlu hale gelmiþtir. Ülkemiz de, ileri teknolojileri transfer eden, kullanan ülke konumunda olup, yeterli verimliliði saðlayamayan ülkeler grubunda yer almaktadýr. Bugün ülkemizde uygulanan teknik eðitim, sanayinin ihtiyaçlarýna cevap verebilecek kapasiteden ve kaliteden uzaktýr.
ÝÞSÝZLÝÐÝN ÖNLENMESÝNE KATKISI AÇISINDAN ÖNEMÝ :
Türkiye, genç nüfustaki iþsizlik oraný açýsýndan dünyada altýncý sýradadýr. Türkiye’deki iþsizlerin %60’ý uzun süreli iþsizlerdir ve %50’si de henüz gençlik yaþýndadýr (DÜE, 1997). Bugün gençlerin dörtte birinden fazlasý iþsizdir ve bu oran sürekli artmaktadýr. Türkiye Ýstatistik Kurumu'nun (TÜÝK) verilerine göre, 2.2 milyon insaný kapsayan ancak iþsiz olduðu halde iþ aramayanlar ile kýsa süreli ya da mevsimlik çalýþanlar dahil edildiðinde 5 milyon sýnýrýný aþan “iþsiz” olduðu anlaþýlýyor buna karþýn hemen her sektörde de kalifiye eleman sýkýntýsý yaþanýyor. Mesleki ve teknik eðitim kurumlarýndan mezun öðrenciler, pratik açýdan yeterli deneyime sahip olmadýklarý için, çoðunlukla branþ dýþý alanlarda asgari ücret ile deðerlendirilmektedir.
Gençlerin büyük çoðunluðu tercihlerini daha çok genel eðitimden ve yüksek öðrenimden yana yapmaktadýrlar. Her yýl üniversitelerden 230 bin civarýnda öðrenci mezun olmaktadýr. Ancak üniversiteyi bitirmek bir iþ sahibi olmaya yetmemektedir. Aileler üniversiteye hazýrlýk için her yýl 2.9 milyar dolar harcanmaktadýr. Buna raðmen sýnava giren her 100 öðrenciden 77’si üniversiteye girememektedir. Bu ise, her yýl yüzbinlerce gencin iþsizler kitlesine katýlmasý anlamýna gelmektedir.
Üniversite dýþýnda alternatif mesleki programlarýn uygulanmasý halinde, çok yönlü kaynak tasarrufu saðlanacaðý gibi, istihdama da kapý aralanmýþ olacaktýr.
KALÝFÝYE ARA ELAMAN ÝHÝTÝYACININ KARÞILANMASI AÇISINDAN ÖNEMÝ:
Türkiye genelinde yýllýk ara eleman ihtiyacý 40 bin civarýndadýr. Mühendisle iþçi arasýndaki boþluðu dolduracak eleman sýkýntýsý sanayicileri maðdur etmektedir. Sanayici milyonlarca dolarlýk teknik yatýrým yapmakta, ancak kalifiye eleman bulamadýðý için hiç eðitim almamýþ insanlara pahalý makineleri teslim etmek zorunda kalmaktadýr. Teknik beceri gibi yeterlilikleri ise eðitim kurumlarýnýn tek baþýna geliþtirmeleri mümkün görünmemektedir (AB Bülteni 10.8.2006). Bu nedenle endüstriye ara insan gücü yetiþtirecek ciddi her çalýþmanýn dikkate alýnmasý ve desteklenmesi bir zorunluluktur.
ÝSTANBUL AÇISINDAN ÖNEMÝ:
Ýstanbul ilinde 2006 yýlýnda,17–21 yaþ arasý yaklaþýk 1.202.000 kiþi var. Yine Ýstanbul da 2005–2006 öðretim döneminde ortaöðretimde okul sayýsý toplamý 712, öðrenci sayýsý 506.000 ( Mesleki, Teknik. Ortaöðretimde öðrenci sayýsý 203.000)
2005/06 Öðretim yýlýnda Mesleki eðitim Merkezlerinin ve Halk Eðitim Merkezlerinin Yürüttüðü Kurslara her yaþtan toplam olarak yaklaþýk 90.000 kiþi katýlmýþ ve yine yaklaþýk 10.000 kiþi belge almýþ.2004–2005 öðretim döneminde tüm ortaöðretim kurumlarýndan 278.000 öðrenci mezun olmuþ. Ve 2005 yýlýnda Ýstanbul da sýnava girip ÖSS de sýnavý geçerli olan 289.443 öðrencinin %11’i yani 116.022’si sýnavý kazanmýþ.
Yukarýda öðretim açýsýndan fotoðrafý çekilen Ýstanbul’un en büyük problemi üniversiteye giremeyen niteliksiz, vasýfsýz ve dolayýsýyla iþsiz ve kendine güvensiz ve bunlarýn sonucu suça, þiddete ve madde baðýmlýlýðýna potansiyel bir gençliktir.
Düzenlenecek meslek eðitim sertifika programlarýnda %85 meslek eðitim-öðretim,%15 sosyal eðitim-öðretim olacaðýndan buradan mezun olacak gençler bir meslek öðrenmenin yanýnda kiþilik özelliklerini de geliþtirme imkâný bulacaklardýr.
Sanayi kenti Ýstanbul’un ara eleman ihtiyacýný karþýlayacak gençler girecekleri iþlerde tecrübe sahibi olduktan sonra kendi iþlerini kurma imkânýna da kavuþabileceklerdir.
ÝL ÖZEL ÝDARESÝ ÝÇÝN ÖNEMÝ:
2007 performans planýna göre eðitimin, saðlýk, spor ve kültür sektörlerinde 2007 yýlý yeni bir atýlým dönemi olarak ortaya çýkacaktýr. Ýl özel idaresi kaynaklarýnýn %70 ten fazlasýný eðitim sektörüne ayýrarak önceki yýllara göre bu alandan önemli ölçüde bir geniþleme saðlamýþtýr. Günümüze kadar Ýstanbul’un eðitimdeki fiziksel ihtiyaçlarýný karþýlayan il özel idaresinin,2007 yýlýndan itibaren bu büyük kentin yaygýn eðitimdeki ihtiyacýna kýsmen de olsa cevap vermesi ve bu konuda da kendisine yakýþýr hizmetlerde bulunmasý hedefleniþtir. Böylece örgün eðitime katký saðlanmasý yanýnda, sanayi ve iþ dünyasýnýn nitelikli ara eleman ihtiyacýnýn giderilmesi yolunda önemli bir adým atýlmýþ olacaktýr
PROJENÝN UYGULAMASI:
Ýstanbul Ýl Özel Ýdaresi-Ýstanbul Millî Eðitim Müdürlüðü ve Ýstanbul Ticaret Odasý’nýn iþbirliði ile yürütülecektir. 2007 yýlýnda Eðitim, Kültür Ve Sosyal Hizmetler Daire Baþkanlýðý bütçesinden“Mesleki Teknik Eðitim Kurslarý” adý altýnda 3.116.119.00 YTL ayrýldý.Ayrýlan ödenekten yaklaþýk maliyeti 500.000 YTL + KDV olan ilk proje kapsamýnda gerekli teknik çalýþmalar yapýldý. 44 branþ seçildi, bu 44 branþýn yaklaþýk 25’ ine daha fazla ilgi olacaðý düþünülmektedir.
Projenin uygulama esaslarý :
1)Eðitim Ýstanbul Ýli sýnýrlarý içinde yapýlacaktýr.
2)Eðitim bölümleri endüstri, biliþim ve hizmet sektöründe ihtiyaç duyulan ve ön plana çýkan mesleklerden seçilecektir.
3)Her kursun eðitim ve öðretim programlarýnda Milli Eðitim Bakanlýðý Mevzuatý dikkate alýnacaktýr.
4)Kurslarla ilgili iþ ve iþlemler Ýdarenin bilgisi ve onayýyla gerçekleþtirilecektir.
5)Eðitimler teorik ve uygulamalý þeklinde gerçekleþtirilecektir.
6)Eðitim yýllýk müfredat esasýna dayanýr.
7)Yýl müfredat iki (4+4) dönem ve 8 aydýr.
8)Her kurs merkezi okulda okulun müsaitliðine göre belirli sayýda kurs açýlýr.
9)Haftada 4 gün, günde 4 saat eðitim yapýlýr (Hafta içi: 4 saat, hafta sonu: 8 saat, okulun müsaitlik durumuna göre düzenlenebilir).
10)Her sýnýf sayý olarak 12-20 kursiyerden oluþur.
11)Ýlk dönem toplam 500 kiþiyi içermektedir.
12)Her bir kursiyer ortalama 400 saat eðitim alýr (eðitim saatleri dersin niteliðine göre ayarlanabilir).
13)Toplam 200.000 saat eðitim yapýlacaktýr.
14)Konular % 85 teknik % 15 sosyal-kültürel alan konular
Katýlmak isteyenlerde aranan þartlar :
1)Ýlkokul mezunu olmak.
2)Saðlýðý öðrenim görmek istediði meslek için elveriþli olmak.
Hizmet gerekleri :
1)Eðitim Mekaný olarak ilgili liselerin sýnýf, laboratuar ve atölyeleri kullanýlacaktýr.
2)Eðitim için meslek liselerinin en iyi ve donanýmlý olduðu bölümler tercih edilecektir.
3)Eðitim çaðýn niteliðine uygun metod ve teknolojiyle yapýlacaktýr.
4)Her lise için rehber hoca, eðitmen desteði saðlanacaktýr.
5)Temel mesleki kitaplarýn yaný sýra eðitim destek notlarý hazýrlanacaktýr.
6)Eðitim dönemi sonunda, kursiyerlere MEB onaylý sertifika verilecektir.
7)Proje konusunu gündeme getirmek, önemine vurgu yapmak, farkýndalýk saðlamak, kamuoyu oluþturmak ve destek saðlamak amaçlarýna matuf toplantý, sempozyum, ilan duyuru ve medyada yer almasýný saðlamaya yönelik aktiviteler yapýlacaktýr.
8)Program kapsamýnda, açýlýþ ve kapanýþ (sertifika verme) programlarý
Kurslarla ilgili ayrýntýlý bilgi için;
Ýl Milli Eðitim Müdürlüðü -------------------- 0212 519 28 36-37
Þiþli Endüstri Meslek Lisesi ----------------- 0212 222 65 45
Beþiktaþ Ziya Kalkavan Anadolu ------------ 0212 261 63 03-06
Denizcilik Meslek Lis.
Baðcýlar Endüstri Meslek Lisesi ------------- 0212 550 15 99
Üsküdar Haydarpaþa Endüstri -------------- 0216 345 40 55
Meslek Lisesi
Ümraniye Endüstri Meslek Lisesi------------ 0216 335 60 02-03
Tuzla Endüstri Meslek Lisesi --------------- 0216 395 31 96
MESLEKÝ VE TEKNÝK EÐÝTÝM PROJESÝ KAPSAMINDA AÇILMAK ÜZERE DUYURUSU YAPILACAK OLAN MESLEK KURSLARI
Ýstanbul Ýl Özel Ýdaresi, Ýl Milli Eðitim Müdürlüðü ve Ýstanbul Ticaret Odasý’nýn iþbirliði ile yürütülecek olan Mesleki ve Teknik Eðitim Projesi kapsamýnda aþaðýda belirtilen kurslar açýlacaktýr.
- Þile Bezi Dokumacýlýðý
- Bilgisayar Destekli Kalýp Hazýrlama Tek.(Assyst-Gerber-Tetra-Cad.Sis.)
- Elektrik Tesisatçýlýðý
- Elektrikli Ev Aletleri Akýmý ve Onarýmý
- PLC ve Otomasyon Sistemi
- Görüntü ve Güvenlik Sistemleri
- Doðalgaz Tesisatçýsý
- Klima ve Soðutma Tesisatçýsý
- Yakýcý Cihaz Bakým Onarým Tesisatçýsý
- Doðalgaz Sekreterliði
- Kamu ve Özel Sektör Sekreterliði
- Amatör Denizcilik
- Temel Elektrik ve Elektronik
- Taký Tasarýmý ve Ýmalatý
- Makine Ýmalatçýlýðý
- Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelcilik
- PVC Doðrama
- Auto-Cad
- Photo-Shop
- Elektro Statik Toz Boyacýlýðý
- Tornacýlýk
- Masaüstü Yayýncýlýk
- Ofset Baský Operatörlüðü
- Cilt ve Serigrafi Operatörlüðü
- Ayakkabý Üretimi ve Modelcilik
- Kaynakçýlýk
- Oto Elekotromekaniði
- Güvenlik Sistemleri
- Endüstriyel Bakým Onarým
- Oto Kaporta
- Oto Boya
- Restorasyon (Restorasyon Bölümü)
- Talaþlý Ýmalat ve Kamine Teknolojisi
- Oksigaz Kaynaðý, Elektrik Ark Kaynaðý ve Ýleri Kaynak Tek.
- Hidrolik-Pnömatik Eðitim
- Mikroiþlemciler-Ýkrokonirolür
- Bilgisayar Teknik Servisi
- Að Ýþletmenliði
- Bilgisayar Destekli Grafik Tasarým
- Giysi Tasarým
- CNC Tezgah Operatörü
- CAD-CAM Operatörü
- Bilgisayar Destekli Makine Ressamlýðý
- Elektrik Elektronik Teknolojisi