folder Tahribat.com Forumları
linefolder Eğitim & Ödev & Bilimsel Döküman
linefolder Mikroişlemci (PIC) İle Işık Seviyesi Kontrolu

Mikroişlemci (PIC) İle Işık Seviyesi Kontrolu

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    banneduser
    banneduser's avatar
    Erkek

Merhaba hacılar, dönem projesi için böyle birşey yapmayı planlıyorum. Işık seviyesine göre leddeki veya lambadaki ışık şiddetini ayarlamayı istiyorum. Bunun için nasıl bir sistem oluşturmalıyım. Lambaya verilen akımı ayarlasam bunu yapabilir miyim?Picle buna nasıl çözüm oluşturabilirim?

ride or die..
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    iQsuz
    iQsuz's avatar
    Erkek

1 tane ldr al. ldrden direnç değerini adc ile oku pwm ile ledin aydınlığını kontrol et. Toplamda 20 satır kod var yada yok. 

iQsuz tarafından 27/Ara/15 12:11 tarihinde düzenlenmiştir
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kaan
    Kaan's avatar
    Erkek

Hocam L298N motor sürücüyle yapabilirsin bunu, anahtarlama veya dimmer olarak kullanıyorum bunu ara sıra.

PWM ile kontrol edebilirsin, datasheet'inden bakıp led'lerin değerlerine göre direnç vs bağlayarak birşeyler yapabilirsin.

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tabela Fatihi
    kaygusuz
    kaygusuz's avatar
    Erkek

http://elektrikbilim.com/1294-arduino-ile-5-ledli-ldr-isik-seviye-kontrol-proteus-uygulamasi.html

pic yerine arduino ile yap

Türkiye’deki emekli yaşlı insanları sevmiyorum. Ailemde emekli olanlarda dahil. Geleceğimizin çalınmasına izin verdiler. Umarım ızdırap dolu bir çileli hayat çekip elveda deyip bu dünyadan gidersiniz. Siz gençleri zırnık düşünmediniz hayallerini mahvettiniz.14.500TL ile hiçbirşey almadan karnınızı doyurun gelecek nesili düşünmeden yaşadığınızı sanıp gidin bu dünyadan.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pSkpt
    pSkpt's avatar
    Erkek

Konuda PIC denilmiş L298N diyen var Arduino diyen var birazdan işlemci programla diyecekler aman dikkat. :)

http://ccspic.com/ccs-c-ile-pwm-uygulamalari/

bu konuda ccs-c ile pwm programlama yapmış bir kaç örnek var içerisinde işine yarar belki.

ilk başta #include<16f877.h> demiş o da kullandığı PIC ona göre satın alırsın ya da aldığın PIC'ye göre programlama yaparsın.

İmza...
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kaan
    Kaan's avatar
    Erkek
    pSkpt bunu yazdı

Konuda PIC denilmiş L298N diyen var Arduino diyen var birazdan işlemci programla diyecekler aman dikkat. :)

bu konuda ccs-c ile pwm programlama yapmış bir kaç örnek var içerisinde işine yarar belki.

ilk başta #include demiş o da kullandığı PIC ona göre satın alırsın ya da aldığın PIC'ye göre programlama yaparsın.

Ne bilmediğini bile bilmemek böyle birşey sanirim. 

PIC'in bacaklarinin çıkışlarindaki akim değerleri çok küçüktür,  pwm için pic'e L298 gibi komponentler baglarsiniz, picden gelen pwm ile de sürersiniz. Arduinoda da araya transistor,  entegre vs atman gerekir. Picle de olur,  atmelle de olur, arduinolarin birçok serisinde atmel mikrodenetleyici var. Arduino pratiktir tak çalıştır. 

Bir bakima evet işlemci programlayacak, pic, atmel mikrodenetleyicidir, mikroislemciden farki bellegini vs bünyesinde barindirmasidir. Sen işlemci taksan, flashini,  osilatorunu kendin eklesen ayni kodu calistirirsin. 

Sağlıcakla 

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pSkpt
    pSkpt's avatar
    Erkek
    Kaan bunu yazdı
    pSkpt bunu yazdı

ilk başta #include demiş o da kullandığı PIC ona göre satın alırsın ya da aldığın PIC'ye göre programlama yaparsın.

PIC'in bacaklarinin çıkışlarindaki akim değerleri çok küçüktür,  pwm için pic'e L298 gibi komponentler baglarsiniz, picden gelen pwm ile de sürersiniz. Arduinoda da araya transistor,  entegre vs atman gerekir. Picle de olur,  atmelle de olur, arduinolarin birçok serisinde atmel mikrodenetleyici var. Arduino pratiktir tak çalıştır. 

Bir bakima evet işlemci programlayacak, pic, atmel mikrodenetleyicidir, mikroislemciden farki bellegini vs bünyesinde barindirmasidir. Sen işlemci taksan, flashini,  osilatorunu kendin eklesen ayni kodu calistirirsin. 

Sağlıcakla 

İşlemci ile mikro denetleyici farkını ben de biliyorum arkadaşım sıkıntı yapma. :)

Belli ki PIC öğrenmeye çalışıyor başka alternatifler sunmak yanlış yere yönlendirir.
    Elbette Arduino ile başlasa daha kolay olurdu.
    Ben arkadaşın PIC diye belirtmesine karşı farklı şeyler çıkmasına söyledim. Yoksa ortada yanlış bilgi yok.

Senin engin bilgilerinle de bir şey öğrenmiştir arkadaş sakin ol. :)

İmza...
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kaan
    Kaan's avatar
    Erkek
    pSkpt bunu yazdı
    Kaan bunu yazdı
    pSkpt bunu yazdı

Sağlıcakla 

İşlemci ile mikro denetleyici farkını ben de biliyorum arkadaşım sıkıntı yapma. :)

Belli ki PIC öğrenmeye çalışıyor başka alternatifler sunmak yanlış yere yönlendirir.
    Elbette Arduino ile başlasa daha kolay olurdu.
    Ben arkadaşın PIC diye belirtmesine karşı farklı şeyler çıkmasına söyledim. Yoksa ortada yanlış bilgi yok.

Senin engin bilgilerinle de bir şey öğrenmiştir arkadaş sakin ol. :)

L298'i zaten PIC'le kontrol ediyor.Başka alternatif sunmadım yani. PIC'in pwm bacaklarına bağlıyorsun.

PIC'le yapacaksa bu işi ufacık led yakmayacaksa transistöre, entegreye ihtiyacı var. Bunlardan da basit olanını tavsiye ettim.

Yani;

PIC(veya herhangi bir mikrodenetleyici) +L298 + PWM Sinyali = Akımını ayarlayabileceğin bir şeyler(Motor olur, led olur, ne istersen)

Toplam Hit: 915 Toplam Mesaj: 8
pic