folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Moder Fizik - Heisenberg Belirsizlik İlkesi Yardım!!

Moder Fizik - Heisenberg Belirsizlik İlkesi Yardım!!

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mfatihbodur
    mfatihbodur's avatar
    Erkek

Beyler Delta yı D ile gösterecek olursak

Dx . Dp = h/2.pi formulunden yararlanılarak çözülen bir soruda yorum istemiş hoca. yorumdaki boşluga "kolaylaşır" mı "zorlaşır" mı gelicek. yardım.

cisimlerin kütleleri arttıkça konumlarını bulmak "............"

mantıken düşündügünüzde (örn: mermi ile elektronu kıyasladıgımızda) merminin yerini bulmak daha kolaydır. fakat hoca ;

cisimlerin kütleleri arttıkça konumlarını bulmak "zorlaşır" demiş.

Yeryüzünün öğretmeni olmak için, gökyüzünün öğrencisi olmak gerekir. - Aliya İzzetbegoviç / mfatihbodur@tahribat.com
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    seadog
    seadog's avatar
    Erkek

zorlaşır demişse açıklasında öğrenelim

devlet istatistik ensititüsüne göre kişi başına düşen tuğla öldürüyormuş
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Frank
    Frank's avatar
    Erkek

Hocam bence de zorlaşır. İşlemsel olarak birşey söyleyemesemde mantık olarak şöyle düşünüyorum. 

Dalga boyu kısa olan fotonlarla yer tespiti yapılıyor diye biliyorum. Cisim büyüdükçe dalga boyları da büyüdügünden, uzun dalgalı ışınlar belirgin bir görüntü sağlayamaz ve sonuç itibari ile zorlaşır.

Tüm sıkıntı ve üzüntülerin kaynağında iradenin arzuları vardır; çünkü tatmin edilmemiş bir arzu bizi özlemle dolu olarak bırakır, tatmin edilen bir arzunun yerine bir yenisi alıncaya kadar da can sıkıntısı yaşarız.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    JCARLOS
    JCARLOS's avatar
    Erkek
    hacı benım fızıkle hıc ılgım yok ama formule gore yorumlamak lazım galıba.Wıkıpedıada soyle bı cumle var. "Bir parçacığın konumu ne denli doğrulukla ölçülürse (yani konumunun belirsizliği ne denli küçük olursa), buna karşılık momentumunun belirsizliği aynı oranda büyük olur" p=m*v ise m buyudukce p de buyur.o halde hocanın dedıgı dogru oluyor galıba. dp de momentumun belırsızlıgı ıse dp buyudukce h/2*pi sabıt oldugu surece dx kuculecektır.konumun belırsızlıgı kuculuyorsa konum o derece dogru olculur tezı dogru cıkıyor burdan.fıkrım yok pek ama boyle uydu formule gore.

Coboller
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mfatihbodur
    mfatihbodur's avatar
    Erkek

yok hacı senin ki biraz farklı olmuş..5kglık bir cismin hızını V = 5 m/s olması gerekirken sen bunu 0.1 lik bir hatayla ölçersen

momentum

P=5x5 = 25 m^2/s bulman gerkrken sen ;

DP=5x5x0.1= 2.5 m^2/s lik bir hatayla 22.5 olarak bulursun. yani belirsizligi, diger bi deyişle hatayı ne kadar azaltırsan momentum da o kadar gerçek degere yaklaşır yani büyür.. senin buldugun sonuç bunu anlatmak istiyor :) yine de herkese tşk ederim. hocanın dedigi dogruymuş

Yeryüzünün öğretmeni olmak için, gökyüzünün öğrencisi olmak gerekir. - Aliya İzzetbegoviç / mfatihbodur@tahribat.com
Toplam Hit: 913 Toplam Mesaj: 5