Moleküler Biyoloji Ve Genetik İle Genetik Ve Biyomühendislik Arasındaki Fark Ne?
-
Daha önce bazı arkadaşlar tahribatta meslek seçimleri ve meslekler hakkındaki soruları ile ilgili konu açmışlar ve tahribattaki konu hakkında bilgili olan kişiler fazlasıyla yardımcı olmuş bundan istifade bende kendi meslek seçimim ile ilgili sorularımı sizlere sormak istedim.internette araştırdım ama bu sorunun tam cevabını bulamadım kimisi fark yok demiş kimisi cok farklı demiş ama ne gibi bi fark yazan yok zaten konularda çok eskiden açılmış.umarım konuyu doğru yere açmışımdır ve umarım konu hakkında bilgisi olanlar yorum yaparlar...
*yurkarıdada belirttiğim gibi bu iki bölüm arasındaki fark nedir
ben bu sene tercih yapıp gideceğim ve bu iki bölümden birisi olucak yalnız aralarında ne gibi fark var bilemiyorum
*internetten araştırdıgımda tek ortak kanı bu bolumlerın 'farklı' denıle bılecek kadar farklı olmaları
*ben daha boyle kök hücre gen bilimi klonlama vs gibi daha 'genetik' :) bir bölüm istiyorum
*her hangi birinden mezun olup yuksek lisans, doktora yaparken bolumun genetik alanında uzmanlaşıldığında yınede aralarında bı fark oluyomu(yanı molekülerbiyoloji ve genetik derken iki ayrı şeymiş gibi deyilde tek gibimi? )
*birde ist kültür üniversitesi mbg bolumu nasıl(hocaları lab. vs)
*hiç korkmayın uzun uzun acıklaya bilirsiniz ben yorumların hepsını okurum uzata uzata ayrıntılı ayrıntılı da yaza bılırsınız sorun deyil
*** sizin bilgileriniz ihtiyacım var, bu konu benim için fazlasıyla önemli/*/Şimdiden yazımı dikkate alıp yorum yapanlar için teşekkur ediyorum
İmla Hatalarım için özürdilerim... -
hoca tercihlerin arasında itü varsa ki itü'de bu iki bölümde var.. eğitim de farklılıkların oluyor. moleküler biyoloji ve genetik %100 ingilizce eğitim veriyor 4 sene burada okuyorsun. biyomühendislik ise 2 yıl burada 2 yıl yanlış bilmiyorsam montana eyalet üniversitesine gidiyorsun. haliyle her koşulda ingilizce dil hakimiyeti ve bunu kullanabilme yeteneği standartların üstünde olmalı senin adına. bölümsel olarak farklılıklarda sanırım uygulama alanı ve eğitim sürecindeki teknik eğitimlerde fark ediyor. ders programlarına baktığımda biyomühendisliğin daha çok uygulamalı ders aldığını gördüm. sizin bölümde bizimki gibi bi açıdan. bende fizik mühendisliği okuyorum.. herkes napar fizik müh, ne farkı var fizikten diye soruyor. bunun da tek cevabı yine uygulama yapabilme olanaklarından geçiyor. okulla ilgili soruların olursa beklerim pmlersin.
-
Moleküler biyoloji ve genetik : Tamamen moleküler çalışmalar yapıyorsun sadece genetik ve biyolojik değil organik anorganik ingorganik kimya-biyokimya ayrıca fizik ve ileri matematik dersleri de görüyorsun itü ve odtü haricinde bir yerde okursan sadece "biyoloji" dersleri verirler daha fazlasını vereceklerini zannetmiyorum.
Genetik : Pek bir bilgim yok vakat bu bölümde de tahminimce moleküler teknikler kullanarak gen düzeyine iniyorlar ve yine aynı şekilde yukarda belirttiğim dersleri görüyorsun ama daha çok gen üzerine baskılı dersler görüyorsun mezun olduğunda eminim türkiyede akademisyen haricinde yapabileceğin hic birşey yok daha
Biyomühendislik : işin daha çok mühendislik tarafıyla ilgileniyorsun 2 yıl mühendis kafasını aşılıyorlar sana sistem kurma deney tasarımı kuramlar teoremler vs vs ileriki safhasında ise işin ticari kısmına giriyorsun yani medikal kısmına geçiyorsun ve cihaz tasarımı cihaz üretimi konularında tabi bunun yanında nano alanını seçersen o zaman da nanoteknoloji alanında ilerliyorsun bunun da canlı-cansız arasındaki ilişkiye giriyorsun ve bunların etkileşimi üzerine çalışmalar yapıylıyor çok fazla atacam ama mesela enzimlerin iletkenlikte etkileri yada verilerin sinirsel impulslarla iletimi gibi... Eğer sen "Canlı Bilimi" üzerine çok extrem bişeyler yapmak istiyorsan bu 3 bölüm de senin için "Aynı"dır 3ünden ve birinin iyi bir üniversitede okuman senin için daha iyi olacaktır. Üniversites tercihi olarak;
Genetik ve Biyomühendislik olarak Ege kesinlikle en iyi yeridir ben de ordayım ve çalışmalar müthiş! Moleküler biyoloji ve genetik istiyorsan ise itü yada otdü "baba" üniversitelerdendir kesinlikle ikisnden birinde okumalısın sakın sakın bilecik gibi dandik dundik üniversitelerin bölümüne gitme öğreneceğin sadece "Biyoloji" ve PCR nedir bu olur. Diyeceğim başka bişey bulamadım eğer başka soruların varsa pmden ulaşabilirsin daha fazla yardımcı olmaya çalışırım.
Edit : izzmarit'e ulaş o sana çok daha fazla bilgi verebilir.