Motorola 6800

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    GeFORC3
    GeFORC3's avatar
    Erkek

Arkadaşlar aranızda mikroişlemciler ve asm dersi gören mutlaka vardır bu dersten perşembe günü sınavım var.Motorola 6800 görüyoruz.Ancak elimde defter,fotokopi falan yok(derslere girmediğim için) geçmiş dönemlere ait 2 çözümlü soru kağıdı ve birde komut listem var.Neyse sorum şu bugün biraz çalışim dedim lisedede aynı miktoişlemciyi gördüğümüz geçen senede kaldığım bir ders olduğu için sanırım anladım ancak 2 şey kafama takıldı

1.ci programı makina koduna çevirirken bu sıçrama,dallanma komutlarında bi ofset olayı var(bağıl adresleme) o ofseti nasıl hesaplıyoruz.

2.si ise programın toplam çevrim süresini hesaplarken normalde  kodların çevrim süreleri toplanıyor ancak sanırım bu sıçrama,dallanma komutlarının olduğu programlarda bi formül olayı var onu tam kavrayamadım.

Bilen arkadaşlar yardım ederlerse sevinirim :) 

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cyberfalcon
    cyberfalcon's avatar
    Erkek

1. sorunun cevabı, 80286 ya benziyorsa bağıl adresleme komut bittikten sonraki adres yani bir sonraki komutun adresinden itibaren gideceği adrese uzaklık şeklinde. Bu durumda komutların uzunluklarını bilmen lazım. Önceki adresler (-), sonraki adresler (+) şeklinmdedir. x86 (CISC) mimarisinde komutlar farklı uzunluklardasır, mot. 65000 (RISC) mimarisinde komutlar aynı uzunluktadır. 6800 serisinin hangi mimaride olguğunu bilmiyorum ama CISC mimarisinde olduğunu tahmin ediyorum.

2. soru için emin değilim onun için kafanı hiç bulandırmıyayım 

Toplam Hit: 3041 Toplam Mesaj: 2