Msi GE70 Fan Sorunu
-
Merhaba arkadaşlar,
Msi ge70 model laptop'um son 1-2 haftadır sorun çıkartıyor, fan'dan garip sesler geliyordu. Yukarıdan aşağıya doğru hafif bir hareketle vurduğum zaman fan normale dönüyordu. Şu an o hareketi yaptığımda sadece 5-10 saniye normale dönüyor ve tekrar eski haline geliyor.
normalde 5000rpm olan fan hızı şuan 1700-1800'e düşmüş durumda.
İstanbul da olsam tamir edecek arkadaşlar bulabilirdim fakat yurt dışındayım ve fazla para ödemek istemiyorum.
Sizce sorun ne olabilir ? Eğer basit bir sorunsa (tozlanma veya kirlenme gibi) sizce ben yıldız tornavidayı alıp yapabilir miyim ?
-
muhtemelen tozlanmadan kaynaklıdır. Toz onun içindeki dönen küçük mildeki yağı emip takı hale gelmiş olabilir. bu katı parçacıklarda o mil dönemken bir yerde birikip mekanizmayı zorluyo olabilir ve sen elindeki yaptığın vuruşlarla o katı maddeyi birazda olsa hareket ettirdiğinden dolayı belli bir sür mekanizma rahatlıyo ve sonrasında aynı sorunu yapıyor.
Bana kalırsa aç bir bak. Bişey kaybetmezsin :)
-
rpm nin düşmesi sıcaklıkla ilgilidir oyuna filan girerek takiple onu rpm toz nedeniyle düşmez o kadar ses gelmesinin sebebi de tozdan dolayı işte.
ge70 modelinde kasa altında fan kısmını temizlemek için kapakçık varsa tornavidayla açıp yapabileceğin, aç tozunu al kanırtma sakın fanı yalpalamaya başlar üzülürsün. yukardaki muridin dediği gibi makine yağı sürebiliyorsan sür ufak bir şekilde abartmadan. Ancak eğer kasayı komple sökmedne bu işlemi yapamıyorsan hiç dokunma açılan kasa zor toplanır pratiğinin olması lazım vidaları inçlerine göre ezbere bilmen lazım.
En kötü ihtimalle elektrik süpürgesiyle tozunu çektirmeyi dene ızgarasına boruyu tutup başka türlü olmaz.
-
Fan kırılmıştı, yeni sipariş ettim, taktık, sorunu düzelttik. Fakat şimdi de güzel soğutmuyor. Merak ettiğim şu, bu havalarda fan 5000rpm devir ile çalışırken default sıcaklığın 80 Derece olması normal mi ? Azıcık GPU isteyen programlar açtığımda sıcaklık 96 dereceye vuruyor.
Bu laptop'un altına koyulan harici fanlar işime yarar mı sizce ?