MSI Laptopum Kendi Kendine Açılıyordu:Sorun Sandığımdan Basitmiş
-
Yaklaşık 5 ay önce MSI THIN marka bir laptop aldım. Ancak o günden beri sürekli saçma bir sorun yaşıyordum. Bilgisayarı her "Kapat" dediğimde ekran ve ışıklar sönüyordu, ama ekranı tekrar açtığımda şarj tamamen bitmiş oluyordu. Yani bilgisayar, kendi kendine açılıyordu. Hatta kapandıktan sonra ekranı hafifçe oynattığımda tekrar çalışmaya başlıyordu. Tam artık laptopu servise vermeyi düşünürken, bugün çantamdan çıkardığımda sol üstteki vidanın düştüğünü fark ettim.
Vidayı yerine taktım, sonra diğerlerine de bakayım dedim… Resmen şok oldum. Tüm vidalar gevşekti. Hiçbiri düzgün sıkılmamış! Hepsini dikkatlice, zorlamadan sıktım. Ve tahmin edin ne oldu? O can sıkıcı sorun tamamen çözüldü.
İnternette saatlerce çözüm aradım; kimi BIOS ayarları dedi, kimi güç seçeneklerini kurcalamaktan bahsetti. Ama çözüm bu kadar basit ve saçma bir şeymiş: Vidaları sıkmak.
-
ben çinlilerin sıktıgı hiçbir vidaya güvenmiyorum. o kadar çin malı motor var piyasada şansa yasıyoruz.
-
Laptop ekranlarınin üst köşe veya ortasında minik bi mıknatıs oluyor, kasada ise reed röle, kapağı açıp açmadığını son 20 yıldır böyle anlıyor cihazlar :d
-
baristbt bunu yazdı
Laptop ekranlarınin üst köşe veya ortasında minik bi mıknatıs oluyor, kasada ise reed röle, kapağı açıp açmadığını son 20 yıldır böyle anlıyor cihazlar :d
vidayı sıkınca nasıl düzelmiş sorun onu anlayamadım
-
rebellisch bunu yazdıbaristbt bunu yazdı
Ya plasebo ya da anakartta vida temas sensörü var. Seçim senin
-
end bunu yazdırebellisch bunu yazdıbaristbt bunu yazdı
Ya plasebo ya da anakartta vida temas sensörü var. Seçim senin
gpt 5 e seçim yaptırdım;
En Yüksek Olasılığına Göre Teoriler ve Yüzdelik Olasılıklar
Aşağıda, gevşek vidaların neden olduğu "laptopun kendi kendine açılması" sorununu çözümleyen mantıklı teorileri ve tahmini olasılık yüzdelerini sıraladım:
Teori Açıklama Yüzdelik Olasılık 1. Şase / Topraklama Teması (Grounding) Gevşek vidalar, anakartın kasa ile tam temasını engeller; bu da topraklamayı bozup elektriksel rahatsızlıklara yol açarak cihazın açılmasına sebep olabilir. Vidalar sıkıldığında bu temas yeniden kazanılır. 30 % 2. Batarya/Connector Temasının Gevşemesi Vidalar sıkı değilse batarya veya güç devresi soketinde hafif oynama meydana gelir; bu da 'güç bağlandı' sinyali gibi algılanabilir ve sistem kendiliğinden açılabilir. Vin vidalar sıkılınca bağlantı stabil hale gelir. 25 % 3. Reed Switch / Kapağı Algılama Hatası Kapağın mıknatıs + reed switch bölümü gevşek kasa sayesinde yanlış konumlanır; bu da yanlış "açıldı" sinyali üretebilir. Vidalar sıkıldığında hizalama düzelir. 15 % 4. Kablo Hareketine Bağlı Kısa Devre (Flex Kablo) Gevşek kasa, power butonu ya da bağlı kablolar üzerinde baskı veya hareket oluşturur—bu da kısa sinyalini tetikleyerek açmaya neden olabilir. Vidalar sıkılınca bu baskı kalkar. 10 % 5. Anakart Vida Sensörü Hatası Bazı anakartlarda kasa vidalarının sıkılı olup olmadığı devre üzerinden kontrol edilebilir. Vidalar tam sabit değilse devre yanlış sinyal üretebilir. 8 % 6. EMI (Elektromanyetik Girişim) Topraklama zayıfsa, elektriksel gürültü (EMI) güç düğmesi gibi algılanabilir. Vidalar sabitlendiğinde bu gürültü elimine olur. 5 % 7. Termal Genleşme / Metal Deformasyon Kullanım sırasında kasa genişler/çöker ve bağlantılarda geçici temas sorunları oluşur; vidalar sıkılınca bu genleşmenin etkisi azalır. 4 % 8. Power Jack / Şarj Bağlantısı Oynama Gevşek kasa, şarj portu ve güç soketinin hafif oynamasına neden olabilir; bu da cihazı açtırabilir. Vidalar sıkılınca sabitlenir. 2 % 9. Anakart Yazılım Yanılgısı (BIOS) Fiziksel temas sorunları, BIOS'a yanlış sinyal gönderir ve "wake on lid open" ya da başka bir uyanma modu aktif hale gelebilir. 1 % 10. Manyetik Girişim (Mıknatıs) Vidaların konum değiştirmesi kasa içinde mıknatısların hafif yer değiştirmesine yol açabilir. Ancak bu ihtimal mekanik olarak oldukça zayıf. 0 % -
Hocam vidayı sıkmadan önce sanki bana teknoloji yapmış gibi pc kapalıyken laptop kapağını hafif hareket ettirince pc kendini açıyordu. Lenovo pc lerde flip to boot diye geçiyormuş aynı öyle sandım ama alakası yok. Sol en üstteki ekran menteşesi in olduğu vida kendiliğinden düştü ve sıkınca sorun ilginç bir şekilde düzeldi.