Mühendisler, Olasılık Severler Bir Tasarım Sorusu Var
-
Bu tasarım projesinde takıldım
Burdaki değerler kurgu değildir,tamamen gerçektir.
Biz bir şirkette çalışan mühendisiz ve bir konu hakkında şirketin yatırıma girip girmemesini belirlememiz gerekiyor. Bir ilaç firması var AIDS testi üretiyor. ve bunu bizim şirkete satmak istiyor. Şİrkette bizden ürünün kalitesi güvenilirliği hakkında bilgi istiyor. bizim vericeğimiz bilgiler ışığında yatırım yapılıcak ya da yapılmayacak.
Bu AIDS testi %95 oranında güvenilir olduğu belirtiliyor.
Eğer adam AIDS ise, testin sonucu %95 olasılıkla pozitif çıkıyor.
Eğer adam AIDS değil ise testin sonucu %95 olsılıkla negatif çıkıyor.
AIDS hastalığının toplumda görülmesise 0.001.
Şirket bu ürünün güvenirliğinden emin olması gerek, o zaman yatırım yapıcak bu konu üzerine.
Üstteki verilen değerler ilaç firmasının bizim gözümüzü boyamak için vermiş olduğu yüksek olasılıklı değerler. Bana göre, bizim testin pozitif verdiği sonuçta adamın hasta olma olasılığını ve testin negatif çıkması durumunda adamın hasta olma olasılıklarını hesaplamamız gerek.
ama çıkamadım işin içinden.
-
hocam neyin içinden çıkamadın anlamadım? test sonucu negatifken adamın hasta olma olasılığı %5, sağlıklı olma olaslığı %95 dir (bunu sen söylüyorsun zaten), aynı şekilde test pozitifken de sağlıklı olma olasılığı %5 dir.
-
Şubat 2010 nüfusuna göre Dünyada şu anda 6,805,000,000 insan var.
Senin oranına göre bunların 6,805,000'i AIDS'li.
Sadece AIDS'li insanlar ürünü kullanmış olursa bunlardan 340,250'si hatalı olarak testten negatif sonuç alıyor.
Senin oranına göre Dünyada 6,798,195,000 kişi AIDS değil.
Sadece AIDS olmayan insanlar ürünü kullanmış olursa bunlardan 339,909,750'si hatalı olarak testten pozitif sonuç alıyor.
Mukayese edicek olursak 6,805,000 kişinin AIDS'li olduğu biliniyor fakat senin ürününe güvenip test eden kişilerin 339,909,750'si hatalı olarak AIDS hastası gözüküyor.
7milyona karşı 340milyon.
Not : Sayıların karmaşıklığına bakıp çok büyük bir hesap yaptığımı sanmayınız. Sadece yüzdelik verileri Dünya nüfusuna çevirdim.
Saygılar.
-
Aids in toplumda görülmesi 0.001. Yani 1000 kişide 1 kişi...
Denek olarak kullancağın gurubun 1000 kişi olduğunu varsayarsan olasılık %100 olsaydı kesin 1 kişi aidsli çıkacaktı...
Fakat doğruluk oranın %95. Yani ince hesap yapmadanda şunu söyleyebilirim en az 1 kişi en çok 2 kişi aidsli çıkabilir. Hele ki bu değerlere ilaç firmasının abartısı diyorsan 3 bile çıkabilir diyebilirim... Belkide en kötü ihtimal 5 kişi diyelim.
1000 kişide 5 kişi. Yani %0.5
Kullanım %100 dersen %99.5 kişi kullandığında kesin sonuç alacak. Geri kalan %0.5 lik dilim değişkenlik gösterecek...
Bence bu hesaplardan çok satış stratejisi ve ilaç sağlık sektörü olması göz önünde bulundurulursa bence girilebilitesi yüksek bir iş. Özellikle gece barlardan uçuşa çıkanlar ve hastanede enjektör faslında şüphe içinde kalanlar için etkili bi yöntem... Lakin kutunun üzerine yazın test sonucunda %95 doğruluk oranı vardır diye... ;) Yoksa mahkeme yolları aşınmasın...
-
Kardeş sana Aidsli lazım :) Hastanelere elbet tedaviye giden vardır.
100 tane bulucan onlara test yaptırıp bakacaksın yüzde kaçı tutuyor diye.
Burdan yüzde kaç tuttuğunu göreceksin, bir sapma falan varsa göreceksin.
Sonra normal piyasaya çıkacaksın 200-300 kişi üzerinde test edeceksin.
Oradan da aşağı yukarı bir bilgin olmuş olacak.
Böyle bir şey işte. Amaaaan neyse bu test yüzde doksan beş doğruluğunu kanıtlamak adına millete Aids bulaştırmasın da :) -
kusura bakma ama bu sorduklarını görünce olasılık dersinde çözdüğümüz soru aklıma geldi. soru bire bir aynıydı sanırım ama bunu ispatlamak için kitabı açıpta bakamayacağım :)