Mütahit Firmaların Tse Alması
-
Arkadaşlar bu konu hakkında bilgisi olan var mı ? Bir mühahit veya mütahit firmanın tse belgesi alması gibi bir durum var mı? Şartlar falan ne ?
Saygılar
Mürit
seadog
-
tse den cok iso gibi kalite belgesi alirlar diye biliyorum.
veya ohsas is sagligi gibi belgeleri alirlar
-
yaptığınız işe göre değişir. Bir bayi üzerinden mal satıyorsanız üretici veya ithalatçı firmanın TSE belgesini sunmanız yeterlidir. Kendi ürettiğiniz mal ise yönetmeliğe göre sattığınız bazı mallarda TSE zorunluluğu varsa TSE belgesi olacak. İSO VE OHSAS belgeleri hizmet işlerinde olur mal işlerinde bu belge olmaz.
-
Deprem yönetmeliğini ilgilendiren belgeler alırlar
-
Yapılan işler şu taahhüt veya site tarzı yani yapım olayları malzeme satma falan değil. Yani bi apartman yapınca bu tselidir tarzı birşey oluyor mu ?
-
yok olmuyor, inşaatın türki standartını ilk kez duyuyorum
-
Sanırım yapı müteahhitliğinden bahsediyorsun. Yüklenicide denir.
Bina yapılırken özelliklede 200 metrekare üstüyse şu anki kanun ve yönetmenlikleri uygulasın yeter. Betonun üzerine tuz döküp yalamadığı kalır.
Yapı sağlamlığında genelde 6 şey önemlidir. Betonun kalitesi, demirin kalitesi, zeminin durumu ve bu zemine göre projelendirmenin yapılıp yalıpmadığı, işcilik,proje kalitesi özellikle statik çözümlemenin düzgün yapılıp yapılmadığı,denetim.
Eğer bina yaptıracaksan yapı denetim firmasından yaptırmaya mecbur olduğu demir çekme ve beton dayanım testlerini özel labaratuarlarda değil çevre ve şehircilik il müdürlüğü labaratuarlarında yapmalarını iste. özellerde sahtecilik çok oluyor. Her ilde vardır, 2-3 sene önce bakanlık her ile kurdu. Ayrıca demir ve beton numunelerini çevre ve şehircilik il müdürlüğü elemanları gelip inşaattan alsınlar. Genelde bu tür uygulama yapmazlar, özel inşaatlardan numune almazlar. Yalvar yakar müdürün yanına çık ama başar.
Yapı denetim firmasının getirdiği numuneler inşaattan değil başka yerden olabiliyor.
Eskiden müteahhit ti tek muhatap şimdi yapı denetim firması asıl kontrolü yapıyor. Sen yapı denetim firmasını kendin seç, müteahhidin çalıştığı olmasın. Yapı denetim firmasıyla sözleşme yaparken yukardaki şartlarıda sözleşmeye eklet. Yok olmaz derlerse t.şaklarımı yesinler. Olur olur bal gibide oluyor.
Zemin etüdünü sen yaptır, müteahhit malzemeden kaçmak için zemin enmiyet gerilmesi gibi değerlerle oynatabilir. Zemin değerleri aynı binayı 1 lirayada yaptırır 3 lirayada. Birde bunu lira değilde milyon lira olarak düşün ne demek istediğimi anlarsın.
inşaata gidip ustaların işine karışan tiplerden olma. onların patronlarını gerdir.