MVVM'de Viewmodel Katmanı

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sokoban
    sokoban's avatar
    Erkek

Merhaba müritler MVVM hakkında bazı sorularım olacak , MVVM'deki viewmodel katmanı ile MVC'deki Controller katmanı arasındaki genel fark nedir ? Mesela neden controller kullanmak yerine viewmodel kullanayım ? Bilgisi olan arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim.

.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    JPriest
    JPriest's avatar
    Erkek

Belki denk gelmişsindir ama şöyle bi vidyo var: http://channel9.msdn.com/Events/TechEd/NorthAmerica/2011/DPR305

Bir de stackoverflow'da şöyle bir söz vardı bu konuyla alakalı:

"If you put ten software architects into a room and have them discuss what the Model-View-Controller pattern is, you will end up with twelve different opinions."

:)

Sen hiç kaval çaldın mı?
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sokoban
    sokoban's avatar
    Erkek
    JPriest bunu yazdı

Belki denk gelmişsindir ama şöyle bi vidyo var: http://channel9.msdn.com/Events/TechEd/NorthAmerica/2011/DPR305

"If you put ten software architects into a room and have them discuss what the Model-View-Controller pattern is, you will end up with twelve different opinions."

:D o söz güzelmiş hocam.MVVM'i incelediğimde biraz daha yeteneklere sahip bir view katmanına benzer bir şey olduğunu düşündüm.Ama mesela mvc'deki view katmanı daha böyle dummy diyebileceğimiz sadece verileri gösteren bir katman.Mvc'de bunu yapmanın sebebi mantıksal yapıyla dummy katmanı birbirinden ayırmak.MVVM'de view'ın içine mantıksal yapıyı biraz koyarak ne amaçlıyoruz ya da ben mevzuyu ters mi anlamışım :D ?

sokoban tarafından 13/Eyl/13 15:53 tarihinde düzenlenmiştir

.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yolbulucu
    yolbulucu's avatar
    Banlanmış Üye
    Homo
    sokoban bunu yazdı
    JPriest bunu yazdı

:D o söz güzelmiş hocam.MVVM'i incelediğimde biraz daha yeteneklere sahip bir view katmanına benzer bir şey olduğunu düşündüm.Ama mesela mvc'deki view katmanı daha böyle dummy diyebileceğimiz sadece verileri gösteren bir katman.Mvc'de bunu yapmanın sebebi mantıksal yapıyla dummy katmanı birbirinden ayırmak.MVVM'de view'ın içine mantıksal yapıyı biraz koyarak ne amaçlıyoruz ya da ben mevzuyu ters mi anlamışım :D ?

fuelphp nin doc kisminda soyle aciklamislar : 

"What is a ViewModel?

A ViewModel is a class that contains the logic that is needed to generate your views. When the controller is done with your user input and is done with whatever actions it needed to take, it turns execution over to the ViewModel to retrieve whatever data is needed for the view. A ViewModel shouldn't do any data manipulation but can contain database calls and any other retrieval or preparation operations needed to generate the View's data."

ben sanirim bunu codeigniter da helper larla yapiyorum zaten. menuleri falan view lerin icinde cizdirip controller larimda viewlara parametre verirken birde menulerle ilgili detaylari vermekle ugrasmiyorum

29.99cm, titanyum kaplamalı, çift damarlı, su ve yağ soğutmalı.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nessaj
    nessaj's avatar
    Erkek

mvvm de realtime bi şekilde view'e yansıtabiliyorsun datayı, data-binding sayesinde. 

mvc ise daha aksiyon bazlı, data-binding yok.

neden x yerine y kullanayım sorusu yerine göre değişir, webde serverside'ta mı kullanıcaksın clientside'da mı, veya desktop uygulamada mı?

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sokoban
    sokoban's avatar
    Erkek
    nessaj bunu yazdı

mvvm de realtime bi şekilde view'e yansıtabiliyorsun datayı, data-binding sayesinde. 

neden x yerine y kullanayım sorusu yerine göre değişir, webde serverside'ta mı kullanıcaksın clientside'da mı, veya desktop uygulamada mı?

mesela server side düşünelim hocam ? yani mvc yerine mvvm kullanmamın bana daha iyi bir getiri sağlayacağı nokta nedir.Yada nasıl bir proje mvvm'e daha yatkın olabilir.

.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nessaj
    nessaj's avatar
    Erkek
    sokoban bunu yazdı
    nessaj bunu yazdı

mesela server side düşünelim hocam ? yani mvc yerine mvvm kullanmamın bana daha iyi bir getiri sağlayacağı nokta nedir.Yada nasıl bir proje mvvm'e daha yatkın olabilir.

server-side da nasıl mvvm kullanacaksın? mvvm'i uygulayabileceğin hangi frameworkler var?

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sokoban
    sokoban's avatar
    Erkek
    nessaj bunu yazdı
    sokoban bunu yazdı
    nessaj bunu yazdı

server-side da nasıl mvvm kullanacaksın? mvvm'i uygulayabileceğin hangi frameworkler var?

İşte onu soruyorum zaten hocam :D server side'da kullanmak istesem nasıl kullanırım ? Ha diyorsanki server side'da mvvm kullanmanın bir gereği yok o zaman client side üzerinden açıklayabilirsen sevinirim.

.
Toplam Hit: 917 Toplam Mesaj: 8