folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Nasıl Bir Mucizeyiz...(1.Bölüm)

Nasıl Bir Mucizeyiz...(1.Bölüm)

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    BuZuL
    BuZuL's avatar
    Erkek
    Dil, 17 adaleden oluşmuştur. Tat alma hücreleri, ekşiyi, tuzlu veya tatlıya kıyasla 1000 kat fazla alır. Normal alınan bir soluk, akciğerleri yaklaşık 0.4 litre havayla doldurur. Derin bir nefeste ise 3-4 litre havayla doldurur. 74 yıllık bir ömür boyunca ortalama 500 milyon kez nefes alıyoruz. Bir yetişkin, dakikada 14, bebek ise 40-60 kadar soluk alır. Vücudun 8 litre havaya ihtiyacı vardır. Bir ömür boyunca yaklaşık 300 milyon litre hava alırız. Yumruk büyüklüğünde olan kalp, 300 gram gelir. 1 yıl içinde 30 milyondan fazla çarpan kalbimiz, yine 74 yıllık bir ömür boyunca yaklaşık 2.5 milyar kez çarpar. Her çarpışta da 95 mililitre kan pompalar. Bu miktar, dakikada 6 litreye tekabül eder. Karaciğerin ağırlığı 1.5 kilo kadardır. Yaşamak için elzem olan bu önemli organ, takribi olarak 500 fonksiyon yerine getirir. Kan, her 45 saniyede bir oksijen alır. 5 litre oksijen, hormon ve besleyici madde taşıma kapasitesine sahiptir. Heyecan anında ya da güç harcandığında kalp atışı hızlanır, kan akımı da dakikada 20 ya da daha fazla litreyi bulabilir. Gözün ağırlığı 7 gram, çapı ise 2.5 santimdir. 10 milyar kadar nöron adlı spasifik hücre içeren beyin, yetişkin insanda 1.400 gram gelir. Kadında ise 1.100 gram kadar. Bir erkek, hayatı boyunca yaklaşık 127.500 defa rüya görür. Böbreklerin her biri 10-12 santim uzunluğunda, 200 gram ağırlığındadır. Boğazı mideyle birleştiren borudan ibaret olan esofago, 20 santim uzunluğunda, 2 santim genişliğindedir. Elimizdeki tırnaklar, kökünden parmağın ucuna kadar 5 ayda gelişir. Ayak tırnağı ise bu sürenin 3 katı bir zamanda aynı boya gelir. Tırnak, haftada 1 milimetre uzar. 1.52 metrekarelik bir yüzeyi kaplayan cilt, 15 kilo ağırlığındadır. Yaklaşık 1 santimetre karelik ciltte, 3 milyon hücre, 1 metre kılcal damar, 80 ter bezi ve 35 adet sinir ucu vardır. 2 santimetrekarelik ciltte 20 milyon mikroorganizma, 19 milyon hücre, 625 ter bezi, 400 sinir alıcısı, 65 tüy ve 50 santim kılcal damar bulunur. Cildin deforme olması hayli uzun zaman alır: Meselâ, alında kalıcı bir çizginin oluşması için kaşı 200 bin kez kaldırmak gerekir. Vücudumuzda takribi 5 milyon tüy var. Bunun 100 bin150 bin kadarının saç derisinde olduğu tahmin ediliyor. Her ay yaklaşık 1 cm uzayan saç kılının ortalama yaşam süresi, 5 yıl. Günde yaklaşık 50 tel yitiririz. Bir kılın yetişme süresi de 2-6 yıl arasında değişir. Sakal yılda 13 santim uzar, bu da yaşamın sonuna kadar 9 metre eder. Vücuttaki 3 milyon ter bezi, teşvik edildiğinde, saatte 5 litre ter üretir. Tüm doku ve organlarda bulunan lenfositler, bağışıklık sisteminin aslî elemanlarıdır. Bilinmeyen hücrelere saldıran T lenfositleri yüzde 80, düşman mikroplara saldıran antikorları üreten B lenfositleri yüzde 10 kadardır. -Arterler, kılcal damarlar, damarlardan oluşan müthiş santralin uzunluğu, 100 bin kilometreyi bulur. Bu da dünyanın çevresini iki kez dolaşabilir. Vücutta yaklaşık 10 milyar kılcal damar vardır. Bunların en incesi gözde (retina) ve beyindedir. Kılcal damar, mikron ile ölçülebilen kalibreye sahiptir. Yani milimetrenin binde biri. Ortalama 1.2 litre sıvı alabilme kapasitesi olan midemizde, çeliği 7 günde eritecek mide suyu üreten tam 35 milyon lazım bezi vardır. Mide, dakikada 500 bin hücre üretir. Bağırsak boyu, 48 metre kadardır. Her gün 150 gram dışkı atar. Bu da yaşam sürecinde ortalama 4.500 kilo eder. Ömrü 74 yıl olarak hesaplarsak insanoğlu, hayatı boyunca yaklaşık 45 bin litre idrar atar. -Yetişkin bir erkekte 656 farklı adele vardır. En büyüğü sırttakidir. En küçüğü de 10 milimetreyi bulur ve kulak içindedir. Adı da stapediustur. Gülerken 15 adeleyi, alnımızı kırıştırırken de 43 tanesini kullanırız. Kemiğin yüzde 45'i kalsiyum ve minarellerden, yüzde 30'u canlı dokudan, yüzde 25'i de sudan oluşmuştur. Yetişkinin 206, bebeğin 350 kemiği vardır. 206 kemikten 60'ı kol ve ellerde, 58'i bacak ve ayaklarda, 26'sı omurgada, 24'ü kaburgalarda, 22'si beyinde, 6'sı kulaklarda, 3'ü göğüste, 2'si kalçada, 1'i de boğazdadır. Her 1 santimetre kare kemik, 2500 kilo yük kaldırabilir. Bu, çeliğin dayanabileceği yükün 4 katıdır. Vücumuzda 25 milyon alyuvar bulunur. Biri 120 gün yaşar. Kanda ise, milimetre küp başına 46 milyon alyuvar vardır. Alyuvarları sıraya dizmek mümkün olsa 50 bin kilometrelik bir zincir oluşurdu. Omurilik, dakikada 3 milyon yeni hücre üretir.

DAĞDA ÜÇ BEŞ KOYUN SÜRÜSÜ, TUTTURMUŞ BİR KÜRDİSTAN TÜRKÜSÜ, ELİNE ALMIŞ BAYRAK DİYE BİR MASA ÖRTÜSÜ, SATSAN BEŞ PARA ETMEZ NE DİRİSİ NE DE ÖLÜSÜ, SOYU SOYSUZ OLAN SENSİN TOPRAK SENİN NEYİNE, İTE İTLİK YAPIP KAFA TUTMA BEYİNE, ANLASA DEDİĞİMİ SOKAKTAKİ KÖPEK AĞLAR HALİNE, DUY ULAN SOYSUZ NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.......
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Elixir
    Elixir's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek
    Paylaşımın için Saol...

Cidden karmaşık bir yapımız var...

Ayrılığın rüzgarı zamansız estiği vakit, beni arama buralarda. Ben bilmem hangi meridyenin, bilmem kaçıncı paraleline savrulmuş olacağım. Bilinmez yollarda yürüyeceğim, başı öne eğik. İşte diyecekler, işte o yabancı geçiyor yine yalın ayak, başı dumanlı. Yüreğimin çarpıntısını bilmeden arkamdan ahkam kesecekler. Ellerimde hesap soracak derman yok. Dişlerim kenetlenmiş, dilim lal konuşmuyor benimle. Dermansız dertlerin, onulmaz yangınların, alev alev, har har, kor kor yandığı ve kavuşma ümidinin hızla eridiğini bilerek ve kalbimin bu erimeye inat donduğunu hissederek yürümekteyim. Elimde ne bir pusulam, ne de bir haritam var. Bana klavuzluk eden sadece kargalar. Kargalar kargaşadalar, bense karmaşada. Her şey muamma, her şey bilinmezlerle çevrili. Bende bu bilinmezin, bilinmezliğinde kaybolmak istiyorum Mutlak Sonsuza...! ( Elixir )
Toplam Hit: 765 Toplam Mesaj: 2