National Geographic Görüntü İşleme Örneğindeki COBOL Kodu
-
Belgesel plastikleri anlatıyor.
Çöpleri görüntü işleme teknolojisi ile ayırteden fabrikayı anlatırken ekrana getirdikleri görsel COBOL kodu :)

Dikkatimi çekti paylaşmak istedim.
O an: https://youtu.be/F2YJumpAjBo?t=31m44s
zeybekustasi tarafından 18/Nis/17 22:47 tarihinde düzenlenmiştir -
Şu COBOL u çağ dışı kalmış herkes kullanıyor. Sonrada kurtulmaya çalışıyorlar. Bazı Bankalar, SGK'nın bazı yazılım birimleri, Bazı bilimsel hesaplamalar.
Halbuki bir avantajıda yok. SAdece geriye uyumluluk.
-
DrKill bunu yazdı
Şu COBOL u çağ dışı kalmış herkes kullanıyor. Sonrada kurtulmaya çalışıyorlar. Bazı Bankalar, SGK'nın bazı yazılım birimleri, Bazı bilimsel hesaplamalar.
Çağdışı kalmaktan çok daha önemli nedenleri var hocam.
Öncelikli nedeni hızından dolayı vazgeçemiyorlar.
İkinici de güvenlik. Sızılamaz demiyorum ama açık sistemlerden daha güvenli olduğu düşünülüyor.
Üçüncü nedeni yönetilebilirik. 2 Yıl TFS de .Net yazdım. Senin .Net de kodunu anlamam saatlerimi alabilir. Ancak Cobol ve CAGEN de öyle net standartlar var ki bir çok yer için bunu kullanma nedeni net bu deyip kodu okumaya devam edebiliyorsun. Kritik işlerde sorumlu kişiyi bulamadığında o adamın gelip sorunu çözmesini bekleyemezsin.
Dikkat ederseniz banka uygulamalarında açık nadir bulursunuz çünkü o uygulama sizin paranıza sahip çıkıyor. Açık sistemde çalışan güvenilirliği henüz tam olarak ispat edilememiş frameworkleri kullanıp risk almaya gerek görülmüyor.
Bakış açısı genel olarak böyle.
-
zeybekustasi bunu yazdıDrKill bunu yazdı
Çağdışı kalmaktan çok daha önemli nedenleri var hocam.
Öncelikli nedeni hızından dolayı vazgeçemiyorlar.
İkinici de güvenlik. Sızılamaz demiyorum ama açık sistemlerden daha güvenli olduğu düşünülüyor.
Üçüncü nedeni yönetilebilirik. 2 Yıl TFS de .Net yazdım. Senin .Net de kodunu anlamam saatlerimi alabilir. Ancak Cobol ve CAGEN de öyle net standartlar var ki bir çok yer için bunu kullanma nedeni net bu deyip kodu okumaya devam edebiliyorsun. Kritik işlerde sorumlu kişiyi bulamadığında o adamın gelip sorunu çözmesini bekleyemezsin.
Dikkat ederseniz banka uygulamalarında açık nadir bulursunuz çünkü o uygulama sizin paranıza sahip çıkıyor. Açık sistemde çalışan güvenilirliği henüz tam olarak ispat edilememiş frameworkleri kullanıp risk almaya gerek görülmüyor.
Bakış açısı genel olarak böyle.
Cobol dünyanın tek okunabilir ve en hızlı dili değil malesef. Bankalar c# a javaya arayüz bölümlerinde geçmeli zaten temel işlemlerde bu dillere yaklaşmamalı. Ama bir sürü güncel ve daha hızlı alternatifleri var. Ben bunu anlamıyorum işte. O saydığım firma ve kurumların çoğu güncel kalmak zorunda olan yerler. Çoğu da nasıl güncel kalırız diye danışmanlık alıyor firmalardan. Nasıl coboldan Pl1 dan kurtuluruz diye. Taban teknolojilerde revizyon gerek. Zorunluluktan Pl1 la yazılım yapan firmalar biliyorum.
DrKill tarafından 19/Nis/17 08:04 tarihinde düzenlenmiştir -
zeybekustasi bunu yazdıDrKill bunu yazdı
İnşallah canım ya :D
Uygulamayı production'a almadan önce öyle açıklar çıkıyor ki lan bi insan bunu yapar mı diyorsun. O uygulamalarda açık çıkmamasının sebebi yazılım değil PCI denetimleri ve Penetrasyon testleri ( ki bu haldeyken bile çıkabiliyor )