Nesne Tabanli Programlama [PHP]
-
Uzun suredir yazmak istedigim ama neden hep yarim kalan bir dokuman olan php de nesne tabanli programlamayi anlatmaya calisacagim.
surekli tamamini bitirip o sekilde yayinlayayim diye dusundum ama baktim bitecegi yok en azindan soyle bir giris yapayim, nasil olsa konu actim diye zorunluluktan devamini getirmem gerekecek.
PHP DE SINIFLAR VE YAPILARI
1) Onsoz
2) Sinif nedir ?
3) Neden sinif kullanilmali ?
4) Siniflarin Avantaj ve Dezavantajlari.
5) Klasik bir sinif yapisi.
6) Kendini cagiran fonksiyonlar.
7) Extends ne demektir ?
8) Parent nedir ?
9) Sinif Fonksiyonlari
Onsoz:
Bu dokuman php de karmasik gibi gorunen ama aslinda oldukca basit olan siniflari ve bu siniflarin yapilarini anlatmaktadir.
Bu dokuman Yabanci dilde yazilmis cesitli dokumanlarin cevirisi ve benim kendi deneyim ve bilgilerim dogrultusunda hazirlanmistir.
Programlama dilinde belirli bir seviye den sonra gorulen TURKCE kaynak sikintisina kucuk bir katkisi olmasi dilegiyle.
NOT 1 : Bu dokumani paylasirken lutfen iletisim bilgilerini degistirmeyiniz.
NOT 2 : KlavyemdeTurkce karakter olmadigi icin Ingilizce yazmaktayim.
Yazan : http://tahribat.com/Murit-sniperscope/
Sinif Nedir:
Php de siniflar icerisinde cesitli fonksiyonlari barindan dosyalardir.Bu baglamda her sinif bir fonksiyondur diyebiliriz
fakat her fonksiyon birsinif degildir. Bir baska acidan bakarsak siniflar birer nesnedir.
Neden Sinif Kullanimali:
Aslinda php projelerimizde sinif kullanma diye zorunluluk olmamasina karsin buyuk projelerde (Bir kac kisi tarafindan gelistirlen projeler )
sinif kullanimi gelistirme zamani acisindan cok buyuk bir avantaj saglamaktadir.
Ornek vermek gerekirse: Proje icinde kullanici tarafindan cesitli sayfalarda dosya yukleme form u olmus olsun ve diyelimki
toplam proje icerisinde 20 ayri sayfada bu islem gerceklesiyor olsun. Simdi 20 ayri sayfa icin ayni kodu tekrar tekrar yazmak
zaman kaybindan baska birsey olmayacaktir. Diyelimki 2 ay sonra dosya yukleme yolumuz degisti. O zaman butun bu sayfalari tek tek
acip icerisindeki dosya yolunu degistirmek ayri bir zaman kaybina neden olacaktir.
Bunun onune gecmek ve zamandan tasarruf vede daha az hata ile yapmak istersek o zaman tek yapmamiz gereken dosya yukleme ile ilgili
sinifi acip icerisindeki dosya yolunu degistirmek olacaktir. Neredeyse 1 dakikadan daha az surede toplam 20 sayfamizi degistirmis olacagiz.
Siniflarin Avantaj ve Dezavatajlari:
Avantajlari:
1. Yeniden kullanilabilirlik.
2. Yeniden duzenleme
3. Ayni proje icinde digger programcilara katilim kolayligi
4. Hata ayiklamada kolaylik
5. Baska projelerde kullanim.
Dezavantajlari:
1. Kucuk projeler icin kullanissiz olmasi.
2. Calisma zamaninda hiz kaybi. (Sinif kullanilarak yapilan projeler normal programlara gore daha yavas calisirlar)
Klasik bir Sinif yapisi:
<?php
// Oluşturduğumuz Sınıfın adı
class sinif
{
// Sınıf içindeki Fonksiyonumuz
function merhaba()
{
// Buraya komutlar gelecek
}
}
?>Bu sinifi kullanmak icin oncelikle
sinifi kendi projemize dahil etmemiz gerekiyor
require_once('sinifin_oldugu_dosya_yolu/sinif_adi.php);
daha sonra
$sinif = new sinif(); // bu sekilde sinif isimli nesnemizi olusturuyoruz.
Sinif icindeki fonksiyonlara ulasmak icin
$sinif->merhaba();
boylece sinif icindeki merhaba isimli fonksiyonumuza ulasmis olduk.
Gece saat 01:30 olmus, arkasi yarin.
Not: Anlatimda hatam olabilir, yanlis yer gorurseniz lutfen konu altina yazin.
-
devamini bekliyorum kardeşim
-
Hocam gerçekten güzel bir anlatım olmuş, umarım tüm muridlere yararlı olur.
Lütfen anlatımını bozma bilen biri olarak anlatımı bilmeyen olarak okumaya çalışıyorum gayet başarılı buldum.
Tüm dosyaların bittiğinde umarım döküman bölümüne eklenir.
Takipteyim. Eksik yada eklenmesi gereken bir yer olursaki sanmıyorum her zaman yanındayız.
Tebrikler yeniden...
Devamını aksatma ama ;)