folder Tahribat.com Forumları
linefolder C - C++
linefolder Netbeans IDE - Qt64 - Mingw Kurulumu

Netbeans IDE - Qt64 - Mingw Kurulumu

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DeadSoul
    DeadSoul's avatar
    Erkek

Dökümanı Netbeans'ın kendi sitesinden çevirdim.

Qt hakkında bilgi için : http://tr.wikipedia.org/wiki/Qt_(%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fma_alan%C4%B1)

Merhaba müritler bugün NetBeans IDE'si altında C++'nın MinGW derleyicisi için Qt(x64) kurulumunu anlatacağım. Belki birilerinin işine yarar. NetBeans indirmediyseniz https://netbeans.org/downloads/ adresinden indirin.

Adım 1 - Dosyaları İndirelim

1- http://sourceforge.net/projects/mingwbuilds/files/external-binary-packages/Qt-Builds/ adresine girip 

x64-Qt-5.1.1+qtcreator-2.8.1-(gcc-4.8.1-seh-rev5).7z. paketini indirelim.

2 - http://sourceforge.net/projects/mingwbuilds/files/external-binary-packages/ adresine girip msys nin son versiyonunu indirelim.

Adım 2 - Dosyaları dizinlere çıkartalım:

1 - Misal C: diskinde "developer" adında bir klasör oluşturalım.

2 - developer klasörünü içine Qt64 adına bir klasör oluşturalım.

3 - İlk indirdiğimiz .7z sıkıştırılmış dosyasını açalım(Qt olan). İçinde mingw64, ported64 ve Qt-5.1.1 adında 3 tane klasör olacak bu klasörleri

oluşturduğumuz "developer/Qt64" klasörü içine çıkaralım.

4 - 2. indirdiğimiz .7z sıkıştırılmış dosyasının(msys olan). içindeki msys klasörünü "developer" klasörünü içine çıkartalım.

Adım 3 - Ortam değişkenlerini ayarlayalım:

1 - Bilgisayar'ım a sağ tıklayın, özellikler'e tıklayın ardından sol menüdeki "Gelişmiş sistem ayarları" seçeneğine tıklayın.

2 - Karşınıza gelen menüden "Ortam Değişkenleri" ne tıklayın.

3 - Açılan altta "Sistem Değişkenleri" mesünden "Yeni" yazan yere tıklayın.

4 - 3 adet değişken ve değer eklicez.

1 - Değişken adı yerine "QT_HOME", değişken değerine "C:\Developer\Qt64\Qt64-5.1.1"  yazıp tamama tıklayın (tırnaklar dahil değil)

2 - Değişken adı yerine "QT_MINGW_HOME", değişken değerine "C:\Developer\Qt64\mingw64" 

3 - Değişken adı yerine "MSYS_HOME", değişken değerine, "C:\Developer\msys" ekleyin.

5 - Sistem değişkeleri menüsünde "Path" değişkenini bulun "düzenle" ye tıklayıp değişken değerinin sonuna 

"%QT_HOME%\bin;%QT_MINGW_HOME%\bin;%MSYS_HOME%\bin" ekleyin

Adım 4 -  Kontrol yapalım:

1 - Kontrol etmek için "cmd" yi açıp "path" yazın sonda sizin ekledikleriniz gözükmeli.

2 - qmake --version, gcc --version, make --version yazdığınızda sonuçlar çıkmalı.

Bunlarda sorun yoksa ortam değişkenlerini düzgün ayarlamışız demektir.

Adım 5 - qtbinpatcher'ı çalıştıralım:

1 - C:\Developer\Qt64\Qt64-5.1.1 klasörüne girip "qtbinpatcher.exe" dosyasını çalıştıralım. "Patch successfully complete" yazısını gördüysen no problem.

Adım 6 - NetBeans IDE'ye derleyiciyi tanıtma

1 - NetBeans'a girip Tools->Options'a tıklayın. 

2- "C++" kısmında "Build Tools" menüsüne gelin.

3- "Add" butonuna tıklayıp "Base Directory" olarak "C:\Developer\Qt64\mingw64\bin" belirleyin NetBeans otomatik olarak dosyaları bulacaktır. 

4- İsim verin : Örnek "Qt64_MinGW64" olsun

5- Tamam'a tıklayın.

İşlem doğru yapıldıysa şu şekilde gözükmeli.

Adım 7 - Örnek Proje Oluşturma

1 - "File->New Project" tıklayın.

2 - En altta "Samples" kısmına tıklayıp "C/C++" tıklayın, en altta "Hello qt world" tıklayın

3 - Gelen menüde Tool Collection'a tıklayıp, belirlediğimiz "Qt64_MinGW64" seçin.

Adım 8 - Projeyi Çalıştırma

1 - Run->Run Project'e tıklayarak. Projeyi çalıştırabilirsiniz. Yada F6 tuşu yada yada ekrandaki yeşil ok simgesine basarak çalıştırabilirsiniz.

Toplam Hit: 3326 Toplam Mesaj: 1