.NET(Open Source)
-
Bir C#'dır gidiyor.Ama .Net'in dezavantajlarını fazla kişi gündeme getirmiyor.Derlerken ve çalıştırırken hız olayı vasat.Bunun yanında sürüm uyumsuzlukları.Kullanıcılara 50-60mblık eklenti kurdurma zorunluluğu gibi saçmalıklar.Vista'da Framework 3.0 yerleşik geliyor.İyi güzelde birkaç sene sonra Framework 4.0 kurulmak zorunlu olacak.Yine koca koca paketleri kurmak zorunda kalacak yada üşenip programı kenara atacağız.Kaç kişi .Net Framework'u kuruyorki zaten.C# dilinden uzak durup Visual C++.net (Managed C++) ile uğraştım.Fakat gördüğüm kadarıyla managed C++'da 2003 yılı ve 2005 versiyonları arası Microsoft birçok yerde değişiklik yapmış ve üstüne C#'ı ballandırarak anlatmış her sayfasında.C#'a geçin C#'a geçin diye reklam kampanyası var her yerinde resmen.Yazdığım programlarda Winsxs sorunları yaşadım.Onun çözmek için harcadığım vakitte cabası.Gelelim en önemli konuya .Net'in uyduruk dosya yapısı çözülmüş ve koduna kadar herşeyi açılabiliyor.Yani .Net ile programlama yaparken aynı zamanda open-source'a destek vermiş oluyorsunuz.Artık programınızın kodlarımı çalınır.Yada triallı registerli programınızı kırmak dakikalarmı alır bilemem.Ben .Net'i şahsen bırakıp eskisine döndüm.Visaul C++ 6.0 ve mfc,apilerle yazarım programımı kafam rahat .Net framework vs saçma şeylerle derdim olmaz.Şimdi programın kodlarının ne kadar açılabildiğini göstereyim.Birkaç güne .Net programlarının kırılmasıyla ilgili bir video düşünüyorum ayrıca.Saygılarımla..

-
Reflector testini ilk basladigimda yapmistim gercektende kodlari acikca gorebiliyorsun AMA zaten iyi bir yazilimci ,kullandigi dilin her yonunu arastirir. :) Ben C# uygulamalari gelistirmek icin Visual Studio 2005 kullaniyorum ayni zamanda Borlan Developer Studio 2006 derleyicinin kod karistirma Demaonor programiyla C# ta yazdigim kodlari decompile edilemez hale getiriyor.Karistirilan kodlari Reflector da cagirdigin zaman anlasilmaz karmasik kod satirlari cikiyor ve boylelikle Open Source derdi ortadan kalkiyor :)
Hiz olayina gelince artik gunumuzde yazilimlarda aranan en buyuk ozellik tasinabilir olmasidir.Windows XP kullananlar da .NET uygulamalari daha az performansla calisiyor ancak Vistada bariz bir performans artisi var .NET uygulamalarina karsi,zaten Microsoft'ta gelecegini .NET mimarisi uzerine insaa ettigi icin performan konusunda sorun olmayacaktir.Ayrica normal calistirilabilir exe lere gore elbette performans azligi olacak ,cunku derlenen kod direk calistirilabilir bir exe ye donusmedigi icin su sekilde bir yol
C# kodunu yazdin bu 2.asamada MSIL(Microsoft Intermediate Language-Microsoft Ara Dili) halinde derlenecektir.Daha sonra uygulamayi calistirdigimiz asama donusum ve derleme olayi devam edecektir bu asamada Native Code(Yerel Kod) haline donusecek bunun icinde JIT(Just In Time) derleyicisine ihtiyac duyacak.JIT ile calisma aninda yerel koda donustukten sonra diger asamaya gecek ve CLR(Common Language Runtime -ortak dil calisma zamani) bu asamadan sonra daha ufak tefek ayrintilarda var Linking mesela ama derine inmeye gerek yok :) Tasinabilirlik onemli :)
Ayrica Framework surumleriyle ilgili elestirini dogru bulmuyorum :) MS kafasina gore .2.xx 3.0 cikarmiyor yapida iyilestirmeler yaptigi zman bunu duyurup yayinlamak zorunda.Bugun Turkiye dahil dunya capinda bircok buyuk projeler tekrar ele alinip C# ile kodlaniyor.Mesela dilin olumsuz yonlerini saymissin :) simdi olumlu yonlerini saysak sayfalarca yazi yazmamiz gerekebilir.
Bu arada yanlis hatirliyor olabilirim Refloctor olabilir veya baska bir programda olabilir ,ikiside .NEt kodlarini aciyor birisini birtane Turk programci kodlamisti ,dunyacada taninan bir programdi ama kafam karisik simdi :)
-
Reflector'e karşı önlem alınabilir tabiki.Borlandın programını kullandım demişsin.Fakat programını yapıp satan adamın bile bundan haberi yok.Şu ana kadar C#la yazılmış elime geçen bütün programları bununla açtım.Fakat Managed C++'ı açamadı.Neyse hız konusuna gelince vista kullanan birisi olarak xp ve vista arasında fazla bir farklılık görmediğim için o konudan bahsettim.Microsoft .net sürümlerini kafasına göre çıkartıyor demedim :) Daha .net 1.0 bile çoğu kişide yokken şu an 3.0 çıktı.Yarın öbürgün 4.0 zorunlu hale gelecek.Bir dandik program kullanmak istisem mesela setup'ında framework bilmemkaç yükleyin diye sayfasına götürecek.Faydası var tabiki.Visual basic gibi form koymuşlar sürükle bırak 3-5 kod yaz tamamdır.Her yerde C#'ın faydaları anlatılıyor.Bende dezavantajlarından bahsettim :) Adam hiç bilmiyorsa böyle bir şeyi haberi oldu en azından.Programını koruyacaktır.
-
bende .NET de yazılım geliştiriyorum. ve şu decomp olayına bende kıl olmuştum remotesoft du sanrm benm denedim decomp yönteminn sahibi kuruluş..sonra bende kodları karıştırmak için Xenocode adlı programı kullandım ama hala aarayış içindeyim ve emin dillm tam güvenli oldugundan çünkü bu kod karıştırıcı programlarda çözülüo ama son halini bilmiyorum compu msn den bi ara konuşalım senn msn war sanrm bende.. ama .NET'i seviyorum yeniyim ama çok güzel bi dil(bence) cok avantajları vs. war
-
Abi zaten yazilim sektorunun kurali budur.Tecrube kazanana kadar cok sey kaybedeceksin ama aslinda kaybettiklerin senin icin devasa bir kazanc saglayacaktir. .NET framework vista ile daha stabil hale gelecektir bence.
Abi Borland'in Demaonor ciddi anlamda basarili,oyle degiskenlerin adini karmasik isimlerle degistiren koftirik programlardan degil :) onlari ben bile cozerim :D
-
Bende .net de uygulama geliştiriyorum ve son dönemlerde epey bir arttı .net'e ilgi otomasyonlar tekrardan .net ile yazılmaya başlandı.Aslında beni .net de cezbeden şey visual studio 2005 form dizayn etmek ve companent ler yardımıyla program yazmak çok kolaylaştırıyor.Ama hız dezavantajı beni biraz soğutuyor ama en azından Java dan hızlı çalışıyor bana göre Microsoft .net e sık sık güncelleme çıkarmıyor Net framework için toplam 7 yılda 3 versiyon çok mu ? (2000 den beri) isteyen geçer isteyen geçmeyebilir isteyen 2.0 kullanır isteyen 3.0 bunda microsoft'un bir zorlaması yok.Java ile kıyasladığımda .net e şükrediyorum çünkü Sun Microsystems'ın Java programı ikidebir güncelleme istiyor yüklediniz javayı tak 1 hafta sonra güncelleme istiyorum Allah'tan .net de böyle şeyler yok.
Reflactor olayına gelince ilk olarak bende hayal kırıklığına uğradım görünce kodlarımız apaçık ortadaydı ufak bir araştırmadan sonra Visual Studio nun tools menüsünde exenizi anlaşılmaz hale getirmek için kodlarını bir program olduğunu öğrendim tool'un adı Dotfuscator bu program ile .net exeleri karmaşık hale getirelebiliyor ama yinede fazla güvenmemek lazım kişisel önemler alınmalı diye düşünüyorum