Netsh Konsolu İle Firewall Yapılandırması [Resimli Anlatım]
-
Netsh Nedir ?
# Netsh Windows işletim sistemlerinde (Server işletim sistemleri dahildir buna) Portları kontrol eden Windows Firewall yapılandırılmasının Manuel ve Daha Stabil olarak ayarlanmasını sağlayan bir Konsoldur.
Ne işe yarar ?
# Firewall'ın engellediği Programları düzenler, Listeler, Engeller yada Engellemesini Engeller.
Nasıl kullanırız ?
# Öncelikli olarak Netsh konsolunu açmamız gerekiyor. Bunun için Start – Run ve CMD yazıyoruz.
# Dos CMD konsolu karşımıza geldiği zaman netsh yazıp enter diyoruz.
# Netsh konsoluna geçtik ve şimdide firewall yazıp Netsh Firewall’a geçiş yapıyoruz.
Netsh Firewalla geçtikten sonra Firewall’den portunu açıp izin vereceğimiz programın ismini yazmamız gerekiyor. Tabii ki bi debunun için komuta ihtiyacımız var. İşte komut
Add allowedprogram “c:\program files\netmetting\conf.exe” netmeetingaplication enable
Komutunu yazdığımız zaman Firewall NetMeeting programının çalışması için izin vermiş, sağlamış olacaktır.
# Öncelikli olarak Netsh konsolunu açmamız gerekiyor. Bunun için Start – Run ve CMD yazıyoruz.
# Dos CMD konsolu karşımıza geldiği zaman netsh yazıp enter diyoruz.
# Netsh konsoluna geçtik ve şimdide firewall yazıp Netsh Firewall’a geçiş yapıyoruz.
Netsh Firewalla geçtikten sonra Firewall’den portunu açıp izin vereceğimiz programın ismini yazmamız gerekiyor. Tabii ki bi debunun için komuta ihtiyacımız var.
Add allowedprogram “c:\program files\netmeetting\conf.exe” netmeetingaplication enable
Komutunu yazdığımız zaman Firewall NetMeeting programının çalışması için izin vermiş, sağlamış olacaktır.
//
Not: ben burada NetMeeting Uygulamasını örnek verdim, Siz daha başka programları da yapabilirsiniz.
//
Daha sonra Firewall üzerinden bunu kontrol etmek için ;
Start - Run - Firewall.cpl yazıp " Firewall " sekmesinden ilgili Programların (izin verilen portlarında dahil buna) listesine bakabilirsiniz.
Firewall yapılandırmaya devam ediyoruz… Programa izin verdik fakat bir PORT Numarası atamadık. Sadece İzin verip Trust yani Güvenli kılmak yetmeyeceği için hemen port numarasını da atıyoruz. Bunun için yine Netsh konsolunda bir komut yazıyoruz.
Komut;
#
Add portopening TCP 389 netmeetingports
Komutu aynen yazdığınız zaman Netsh konsolunda “ OK “ komutunu aldığınızı görürsünüz
Port açma işlemini de bitirdikten sonra yine Firewall üzerinden yaptığımız işlemi teyip ediyoruz. Windows Firewall’a kısa yoldan geçiş yapmak için ilgili konsol ekranın firewall.cpl yada start run firewall.cpl yazıyoruz…
Karşımıza gelen Firewall ekranında Exceptions sekmesindeki Program ve Servislere bakıyoruz…Burada az önce izin verdiğimiz NetMeeting Programının Ports olanına gelip EDİT diyoruz. Karşımıza gelen ekran da 389 numaralı portu Netsh Konsolunu kullanarak Windows Firewall’a yani Bilgisayarımıza açtırdığımızı görmüş oluyoruz
Komut; #
Add portopening TCP 389 netmeetingports
Komutu aynen yazdığınız zaman Netsh konsolunda “ OK “ komutunu aldığınızı görürsünüz.
Port açma işlemini de bitirdikten sonra yine Firewall üzerinden yaptığımız işlemi teyip ediyoruz. Windows Firewall’a kısa yoldan geçiş yapmak için ilgili konsol ekranın firewall.cpl yada start run firewall.cpl yazıyoruz…
Karşımıza gelen Firewall ekranında Exceptions sekmesindeki Program ve Servislere bakıyoruz…Burada az önce izin verdiğimiz NetMeeting Programının Ports olanına gelip EDİT diyoruz. Karşımıza gelen ekran da 389 numaralı portu Netsh Konsolunu kullanarak Windows Firewall’a yani Bilgisayarımıza açtırdığımızı görmüş oluyoruz.
Resimli dökümanter halinde Down:
-
yararli bilgi..