Network, Depolama Birimleri, Sunucu Mimarileri İle İlgili Bilgiler Edinmek İstiyorum
-
Arkadaşlar sunucular ve hangi yazılımlarla neler yapabileceğimi öğrenmek istiyorum (dökümanlar türkçe olmalı) gerekirse üniversite kitapları, tezler önerin ama giriş seviyesinden başlayacağımı hatırlatmak isterim. Şimdi ne diyor bu gene diyodur içinizden bazıları şöyle özetliyim:
*Sunucular nedir nasıl yönetilir neler yapılabilinir
*Sanallaştırma nedir ?
*Donanımlar hakkında bilgi (Sunucularda hangileri hangi işlevlerde kullanılıyor misal depolama birimleri)
*Bu hususlarda Türkiyenin yetkin çömzüm firmaları hangileri (koçsistem v.s)
*Sunucu maliyetleri neye göre nerelerde değişir ?
Gibi gibi soru sormak için bile bilgiye sahip olmak gerekiyor. Umarım hangi eksende bilgilenmek istediğimi anlatabilmişimdir.Not: Napçan bu işler meşakatli işler falan diyosunuzdur (Ödev falan değil) ama lazım...
-
Hosting şirketi felan mı kurcan hocam.
-
kısmen fakat tam olarak değil hosting bu işin sadece %25 ini oluşturuyor. Daha farklı birşey bakir bir alan
-
hocam network konusunda sana cisco sertifikasyonunu tavsiye ederim... yada CompTIA network+ sertifikasyonunu... dökümanlara gelince cisco için türkiyede kurulmuş bir site var linkini burada vermiyorum reklam olmasın diye ama google a yazınca geliyor...
sunucu yönetimi konusuna gelince bu gerçekten meşakkatli ve karmaşık bir konu birde hangi amaçla kullanacağına göre değişiyor... sunucu donanımı dersen o konu aslında bildiğimiz bilgisayar donanımından çok fazla farklı olan birşey değil... elbette farkları var ama bu hani normal donanım bilgisi olan birisinin biraz araştırarak halledebileceği birşey... sunucu yönetimi konusuna gelince değişik sertifikasyonlar var dediğim gibi ama ne iş yapacağını söylersen sana ona göre yazılım önerisinde bulunabilirim... web hostin için bu işin %25 i demişsin... web hosting ama hangi taraf... asp.net mi yoksa php hosting hizmeti mi sağlayacaksın?
şunun için soruyorum asp.net için hosting hizmeti sağlayacaksan microsoft server bilmen gerekirken php için linux server bilmen gerekir... Ki aslına bakarsan bu iki yapıyı çaprazlayabilirsin ama performans kayıplarına yol açar... yani kasarsan asp.net i linux serverda çalıştırırsın ama güvenlik ve performans nasıl olur birşey söyleyemem... php zaten microsoft server da çalışıyor ama performans linux takini tutmuyor...
bunun dışında daha söylenebilecek çok şey var ama malesef yardımcı olmam için daha çok bilgi vermen lazım... yani açıklayıcı ve anlaşılır olması için...
-
şimdi host için söyliyeyim asp.net, php, iki ayrı yapı için iki ayrı sunucu olabilir çaprazlama gibi bir zorunluluğum yok hosting hususunda bunlar var.
ama benim asıl istediğim üzerinde kendi özgün işlemlerimi yapabileceğim bir sunucu yani şöyle açıklayayım :
büyük boyutlu dosyaları hızlıca bünyesine alabilecek bunun için usb yi kllanacak bir sistem üzerine temelleniyor projem aslında. Yani HD bir film düşün external diski usb ye bağladımı belli klasördeki dosyaları local diskine kopyalayacak ve bunu belli bir arşivleme ile veritabanına kayıt edecek ben bu veritabanına internetten ulaşabileceğim ve silip taşıyabileceğim gibi işlemler yapacak aynı zamanda yedeğini alacak. Ben uzaktan sunucuya belli dizine upload yapabileceğim v.s v.s yani temelde dosyanın çok çok çok hızlı aktarılması lazım temel olay bundan ibaret tabiki aynı şekilde bu dosyanın belli şartlarla veritabanına kayıt olması gerekir ve bu veri tabanının çok sağlam olması bozulmaması gerekiyor. (saçmada olsa temel işlevler bundan ibaret) bunları bir şekilde gerçekleştirmek istiyorum fakat usb veriyolundan local diske veri aktarımının yasaklanması ve aktarılan verirninde diskte yürütülmemesi sadece bulunması gerekiyor.
Gibi gibi birşey tabi ayrıca hosting olan makinalar ayrı. şimdi bu işlevleri windows altında klasik bir dille yapabilirmiyim bilmiyorum ama muhtemel çocuk oyuncağıdır. Benim asıl istediğim benim belirlediğim prensipler ve verdiğim yetiler le çalışabilecek bir işletim sistemi kernel üzerine tek başına bu işi becerebilirmiyim onu merak ediyorum (genel hatlarıyla böyle)
-
bu söylediklerinin hepsini linux altında yapman mümkün tabi belirli bir programlama dili ile kod yazman gerekecek illaki...
veri tabanında tutulmasına gelince... linux üzerinde kullanabileceğin birden fazla veritabanı tipi var ama en popülerleri mysql ve postrge sql dir...
mysql veri tabanı büyüdükçe malesef optimizasyon gerektirir... onun için benim önerim sana postrgesql dir...
usb üzerinden veri aktarabilirsin... verinin yani film yada video nun disk üzerinde oynatılmamasına gelince ilgili yazılımları sunucudan çıkarırsın olur biter...
bunun dışında başka şeylerde var tabi... ama bence senin işinin linux fazlası ile görür hocam...
-
bence her iki platformdada istediğini yapabilirsin .. ve bu kadar kasmana gerek yok bi dedicated kasarsın olur biter ... arada bi datacentera gider hani benim makina dersin takarsın usbyi atarsın filmini yada bence öyle yapmazsın çünkü filmleri zaten netten indirceksin filmleri direkt sunuya indirttirirsin ... sen rapid için liklist yaparsın takarsın flashgeti takır takır indirir sonrada asp de php de ne istersen artık bi script yazarsın dosyanın adını db den bulup açıklamasını vs vs bulur getirir tabi bunun için dosyaları dbye kaydetmen gerekicek ve yanında girmen gereken bilgiler olacağı içinde büyük ihtimalle bu işi elle yapıcaksın ... ama ben olsam söyle yapardım her dosyanın yanında onla aynı anda bi içerik dosyası koyardım misal pulp.fiction.avi nin yanına bi pulp.fiction.data dosyası koyar sonra film eklediğimde yazdığım scripti yada programı çalıştırırdım bu programda benim dosyamdaki isme dosya adına vs vs bakar dbde yoksa dbye açıklamaları ve film adını ekler ... xml le rahat halledersin bu işi açbuçuk .net öğren yeter bence kolay olur senin için hemi
edit: şu opensolaris i a pc de başka bi os olduğuna nasıl inandırıcam yaa ? grubdan anlayan bi el atabilirmi :D
-
Anladıgım kadarıyla yapmak istedigin filmleri sunucuya yüklemek eger olay buysa bazı sunucular'a usb takabiliyorsun ama 7/24 firmalar sana elinde externalla DC'ye girmene izin vericeklerini sanmam.Externaldan sunucuya aktarım kullandıgın usb'nin hızıyla orantılı olucaktır aynı zamanda çeşitli raid teknolojilerini kullanarak artırabilirsin. MySQL çok iyi bir veritabanı olmasına ragmen 4tb üstünde sorun yaşatabiliyor işin uygulama boyutunu bilmiyorum ama kümeleme yada Oracle kullanabilirsin.