NFC Nedir, Nasil Calisir

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Elif - Efe
    rakkoc
    rakkoc's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Aralık/2003
    Homo

    Mobil dünyanın yeni gözde teknolojilerinden biri olan NFC'nin tam olarak ne olduğunu, gelecekte bizlere nasıl fayda sağlayacağını merak ediyor musunuz? İşte NFC hakkında bilmeniz gereken her şey!

     

    Yakın saha iletişim teknolojisi olarak Türkçeleştirebileceğimiz NFC teknolojisi, bir çeşit kablosuz haberleşme arabirimi. Dünyada bir standart olarak kabul edilen NFC, çift yönlü bir mantıkta çalışmaktadır. Taşınabilir aygıtlarda yer alan bu birim, üzerindeki veriyi karşı taraftaki alıcıya ileterek küçük boyutlu ve yüksek güvenlik gerektiren transferlerin yapılabilmesi amacıyla geliştirilmiştir.

     

    Nokia da NFC teknolojisine önemli yatırımlar yapan isimlerden biri.

    Her ne kadar 2010 yılı itibariyle günlük hayatta çok dile getirilmeye başlamış olsa da aslında NFC'nin 2002 yılına kadar uzanan bir geçmişi bulunuyor. sony ve Philips'in ortaklaşa gerçekleştirdikleri bir çalışma neticesinde geliştirilen NFC, RFID çiplerine bir alternatif bulmak amacıyla oluşturulmuştur.

    Her ne kadar sistem RFID ile benzer mantıkta çalışsa da özellikle çift yönlü oluşuyla bu teknolojiden ayrılmaktadır. 8 Aralık 2003 tarihinde ISO/IEC tarafından bir standart olarak kabul edilen bu teknoloji, 18 Aralık 2004 tarihinde Nokia, NXP gibi isimlerin projeye dahil olmasıyla daha kapsamlı bir hal almıştır.

     

    NFC Nasıl Çalışır?

    Maksimum 4cm'lik bir menzile sahip olan NFC teknolojisi, 13.56MHz frekansını kullanarak işlem yapmaktadır. Yalnızca 100ms gibi kısa bir sürede bağlantı sağlayan NFC, aradaki mesafeye göre değişerek 106kbps ile 848kbps arasında bir hıza erişebiliyor. Elbette ki büyük dosya transferi gerekli olmadığından hızın önemi yok. Zira bir etiketin boyutu 96byte ile 512byte boyutuna sahip. Dolayısıyla burada ilk bağlantı süresi önem arz ediyor. 100ms de bu açıdan gayet yeterli diyebiliriz.

     

    NFC'nin Kullanım Alanları

    Geleceğin mobil teknolojisi olarak görülen ve hızla akıllı telefonlarda yer almaya başlayan NFC teknolojisi, mobil cihazları fiziksel olarak da mobil cüzdan hüviyetine sokan bir yenilik aslında. Bir dönem cep telefonlarında yer alan şifre, kişisel bilgiler gibi verileri saklayan yazılımlar, şimdi daha somut bir hal alarak mobil cihazlara dahil oldu şeklinde konuyu özetleyebiliriz.

    NFC çift yönlü bir teknoloji dedik. Hal böyle olunca kullanım alanlarını son derece geniş bir tabana yaymak olanaklı hale geliyor. Maddeler halinde bu alanları sıralayacak olursak;

    Alışverişlerde ödemelerinizi telefonunuza tanımlı hesabınız üzerinden yapmak,

    Gördüğünüz NFC çiplerini telefonunuza okutarak, sadece çipe telefonunuzu yakınlaştırarak veriyi kayıt altına almak (örneğin otobüs duraklarından sefer saatlerine dair bilgiyi telefonunuza çekmek),

    Bulunduğunuz yere dair konum bilgisini çekerek, şehir tekliflerine göz atmak

    Telefonunuzu bilet olarak kullanarak, basılı bilet taşıma zorunluluğundan kurtulmak

    Ev, araba gibi yerler için anahtar taşımak yerine telefonunuzu dijital anahtar olarak kullanmak şeklinde sıralanabilir.

     

    NFC teknolojisi Ne Kadar Yaygın?

    Teknoloji müthiş bir hızla gelişiyor ancak mobil dünya bu hızın da üstünde bir devinim yaşıyor. NFC teknolojisi de mobil cihazlar ile birlikte çok hızlı bir yayılma sürecine girmiş durumda. Google'ın Samsung işbirliği ile geliştirdiği akıllı telefonuyla daha fazla gündeme gelmeye başlayan bu teknoloji, aslında çok uzun bir süredir cep telefonlarında mevcut bir teknoloji.

     

    Nokia 6131'in NFC desteğine sahip olduğunu çok az kişi biliyordu.

    Nokia'nın 6680, 6131, 6212 Classic modellerinin yanı sıra, Motorola L7, Samsung D500E ve Samsung S5230 modelleri NFC teknolojisine sahip ancak bu yönüyle ön plana çıkmamış cihazlar olarak dikkat çekiyor. Tüm bunların yanında hali hazırda duyurulan BlackBerry Bold 9900 ve 9930, Galaxy S 2, Nokia C7-00, NFC teknolojisini taşıyan üst düzey akıllı telefonlar.

    Peki ülkemizde NFC teknolojisi konusunda alt yapı çalışmaları ne alemde? Bu konuda tablo aslında pek de karanlık değil. Tüm dünyadaki teknolojik değişimlere hızlı yanıt veren Türkiye NFC konusunda da dünyadan hiç e aşağı kalmayan çalışmalar yapılıyor.

    Yapı Kredi ile Turkcell'in yaptığı bir anlaşma ile kredi kartları sim kartlar içersine entegre edilebiliyor ve ödeme temassız olarak sağlanıyordu. Yine benzer bir çalışma da Garanti bankası ile Avea arasında gerçekleştirilmişti. Kullanıcılar bu bankalara sahip hesaplarını sim kart üzerine aktararak temassız işlem yapabilir hale gelmiştir. Bu iki bankanın yanı sıra şu anda Akbank'ın test çalışmaları sürmektedir.

    Evet direk kopyala yapistir yaptim =) ama NFC calistigim RFID kart sektoru ile ilgili bir teknoloji oldugu icin ilgimi cekti paylasmak istedim. 


    Bu aralar fazla yogunum. Unuttugum seyler oluyorsa affola. DM vs atın.
Toplam Hit: 2703 Toplam Mesaj: 1