folder Tahribat.com Forumları
linefolder İş - Güç, E-Ticaret, Alışveriş
linefolder Nisan Ayı İşyeri Bordro’Suna Göre Ne Kadar Aylık Almış Olduğum Görünüyor?

Nisan Ayı İşyeri Bordro’Suna Göre Ne Kadar Aylık Almış Olduğum Görünüyor?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    rahmandaburda
    rahmandaburda's avatar
    Homo

Merhaba, ben bordro okumayı bilmiyorum, Resim deki bordro örneğine göre isimlerin altinda yazan fazla mesai ücretleri dahil nasıl hesaplanıyor? Neyi neyle toplayıp, Neyi neyden çıkartıyoruz, Hangi sonuca fazla mesai ücretini ekliyoruz. 

2 gün önce bu fotografı cektim ertesi gün fotografi cektigimi mi öğrendiler ne olduysa, gunluk calisma saatimi 1 saat dusurduler, 9 saat oldu gunluk calismam 10 saat idi normalde, herkesinkini dusurduk dedi müdür, ama ben diger arkadaslarin agzini yokladim oyle biseyden haberleri yok gibi. Bu arada cumartesi de normal mesai yapiyorum. Sadece pazarım tatil.

1 mkyb gitsin yerine 20 Pakistanlı'nın bu ülkeye gelmesini kabul ediyorum. Pakistanlılar terbiyeli insanlar ayrıca da kültürümüze ayak uydurmaya çalışıyorlar, bu konuda oldukça çaba gösteriyorlar. Misal Afganlar öyle değil, yine Afganlar da terbiyeli insanlar 1 mkyb gitsin 2 Afganlı gelsin. Ama bu Afganlar darülharpcı yinede inanıyorum ki, kültürümüzden kısa sürede etkilenip ayak uydurucaklar. 1 mkyb gitsin 25 Moğol gelsin, şu budist olanlardan, çok saygılı insanlar, şimdiye kadar bir terbiyesizliklerine şahit olmadım. 1 tane yamyam gelsin, 1 tane mkyb gitsin ülkeden. Niyet önemli benim için; Yamyamların insanları yemesine karşı değilim. Ama insanların anasına, bacısına sövülmesine karşıyım. O yüzden mkyb gitsin. Yerine her millet den en az 1 kişiyi kabul edebilirim.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Erkek

Son kolonda yazan net istikbak kısmı olmalı

Mühendis kahveyi projeye dönüştüren bir insan evladıdır.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AnaMuhalefet
    AnaMuhalefet's avatar
    Erkek

Normal Kazanç ve Diğer kazanç olarak yazıyor ya seninle ilgili olan taraf olası. Diğeri hep belirli bir yüzdede olan kesinti ve primler. Onlarla kafanı karıştırma. Atıyorum gündeliği 100 lira olan adamla gündeliği 150 tl olan adam aynı olmuyor. Gündeliği büyük olanın kesintileri de daha büyük oluyor. Aynı şekilde gündeliği yüksek olanın fazla mesai ücreti de yüksek oluyor. Altta not var bak, fazla mesai aylık 12 saat, 24 saat gibisinden hesaplamışlar.

Diğer kazanç hanesinde fazla mesai ücretlerini göstermişler. Herkesin gündeliğine göre

Normal Kazanç + Diğer Kazanç = Brüt Toplam Kazanç mantığını uygulamışlar.

Brüt üzerinden kesintileri primleri vs... de düşünce Net Kazanç kalmış.

Brüt Kazanç - ( Kesinti,prim vs ) = Net Kazanç

Bunlara göre hesabını kendin yap. Gönlüne göre olsun her şey.

AnaMuhalefet tarafından 18/May/19 21:54 tarihinde düzenlenmiştir

Bir işi: " BİLMEYEN " ELEŞTİRİR, " AZ BİLEN " AKIL VERİR, " YAPAMAYAN " ÇAMUR ATAR, " BİLEN " YAPAR.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Liquid
    Liquid's avatar
    Erkek

eskiden çarp böl çıkar uğraşırdım bir sürü bunlar bu hesabı nasıl yapıyor diye bir ara çözmüştm de yine unuttum ama genel mantık arkadaşın dediği gibi kazançlar bürüt toplanır sonra kesintiler yapılır eline net para geçer.

Mesai hesaplarken brüt maaşını 30 a bölüp bir günlük mesai ücretini bulursun. Sonra 8 e bölersin bir saatliği çıkar. Haftalık 45 saatin üstündeki çalışmalar mesai olarak geçer. Aylık hesaplanmaz mesai. Haftalık 45 saat üzerinden hesaplanır. 1.5 ile çarpıyordun galiba mesai ücretini. aylık gelir artık mesai ve prim gibi diğer gelirleri toplarsın.  Sonra kesintiler hesaplanır tam hatırlamıyorum ama kesintileri hesaplarken bir tanesini tüm bürüt üzerinden hesapladıktan sonra o kesintiyi çıkartıyorsun sonra kalan üzerinden gelir vergisini hesaplayıp onu da tüm bürütten düşüyorsun. 

İşte karışık değil ama şu an tam hatırlamıyorum arkadaşlar yardımcı olacaktır daha çok

İmzalamazsam ne olcak?
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    alicem
    alicem's avatar
    Erkek

haftaiçi 5 gün mü çalışıyorsun?

eskiden günde 10 saat çalışıyordun,

şuanda günde 9 saat çalışıyorsun. (ara hariç)

doğru mu?

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yunusdogan
    yunusdogan's avatar
    Erkek

net istihkak hesabına yatan paradır agi hariç bedel ise net maaşındır aradaki ise devletin verdiği aile geçim indirimidir.

sütundan ziyade hangi satır sana ait ona göre birşeyler de diyebiliriz.

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    rahmandaburda
    rahmandaburda's avatar
    Homo
    yunusdogan bunu yazdı

net istihkak hesabına yatan paradır agi hariç bedel ise net maaşındır aradaki ise devletin verdiği aile geçim indirimidir.

2. sırada olan benim bilgilerim.

@alicem
    haftada 6 gün çalışıyorum, şu an günlük hepsi dahil 9 saat çalışıyorum yani mola filan içinde

@AnaMuhalefet 
    diğer kazanç bölümünde fazla mesai yazıyorsa, 2. sırada yani benim sıram da ki fazla mesai ücreti ile diğer kazanç ücreti neden aynı değil?

aylık 12 saat mesai 24 saat gibisinden hesaplanmış diyorsunuz ya, yani ne demek oluyor bu? ben normal saatime git gel yapıyorum, hiç fazladan bi mesai falan yaptığım yok, cumartesi günü mesai mi gösterilmiş? eğer öyleyse ayda 4 hafta var 4 cumartesi eder en az 3 cumartesi eder. 23 nisan eklenmiştir birde oraya başka ne mesaisi ki bu. Neyi mesai gösteriyorlar 23 nisan 12 saat olarak mı hesaplanıyor?

Ustalar;
    2. satır benim;
    Günlük mola filan dahil 9 saat çalışıyorum.
    Haftada 6 gün çalışıyorum.

Nisan ayı olduğun dan 23 Nisan resmi tatili de vardır orda, 23 nisan da çalıştım.
    Bu durumda bu bodro da eksik olan şey nedir? neden durduk yere günlük 10 saat çalışıyorken çalışma saatim 1 saat düşürülüp 9 saate indirilmiş olabilir?
    Bu durumun bordro nun fotoğrafını çekmemle ilgili olduğunu düşünüyorum.

rahmandaburda tarafından 19/May/19 09:34 tarihinde düzenlenmiştir

1 mkyb gitsin yerine 20 Pakistanlı'nın bu ülkeye gelmesini kabul ediyorum. Pakistanlılar terbiyeli insanlar ayrıca da kültürümüze ayak uydurmaya çalışıyorlar, bu konuda oldukça çaba gösteriyorlar. Misal Afganlar öyle değil, yine Afganlar da terbiyeli insanlar 1 mkyb gitsin 2 Afganlı gelsin. Ama bu Afganlar darülharpcı yinede inanıyorum ki, kültürümüzden kısa sürede etkilenip ayak uydurucaklar. 1 mkyb gitsin 25 Moğol gelsin, şu budist olanlardan, çok saygılı insanlar, şimdiye kadar bir terbiyesizliklerine şahit olmadım. 1 tane yamyam gelsin, 1 tane mkyb gitsin ülkeden. Niyet önemli benim için; Yamyamların insanları yemesine karşı değilim. Ama insanların anasına, bacısına sövülmesine karşıyım. O yüzden mkyb gitsin. Yerine her millet den en az 1 kişiyi kabul edebilirim.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    alicem
    alicem's avatar
    Erkek
    rahmandaburda bunu yazdı
    yunusdogan bunu yazdı

@alicem
    haftada 6 gün çalışıyorum, şu an günlük hepsi dahil 9 saat çalışıyorum yani mola filan içinde

@AnaMuhalefet 
    diğer kazanç bölümünde fazla mesai yazıyorsa, 2. sırada yani benim sıram da ki fazla mesai ücreti ile diğer kazanç ücreti neden aynı değil?

aylık 12 saat mesai 24 saat gibisinden hesaplanmış diyorsunuz ya, yani ne demek oluyor bu? ben normal saatime git gel yapıyorum, hiç fazladan bi mesai falan yaptığım yok, cumartesi günü mesai mi gösterilmiş? eğer öyleyse ayda 4 hafta var 4 cumartesi eder en az 3 cumartesi eder. 23 nisan eklenmiştir birde oraya başka ne mesaisi ki bu. Neyi mesai gösteriyorlar 23 nisan 12 saat olarak mı hesaplanıyor?

Ustalar;
    2. satır benim;

Nisan ayı olduğun dan 23 Nisan resmi tatili de vardır orda, 23 nisan da çalıştım.
    Bu durumda bu bodro da eksik olan şey nedir? neden durduk yere günlük 10 saat çalışıyorken çalışma saatim 1 saat düşürülüp 9 saate indirilmiş olabilir?

öncelikle işverenle yaptığın iş sözleşmende fazla mesai, resmi tatillerde çalışmayla alakalı bir ifade var mı ona bakacaksın. maaşın asgari ücret ise bu ifade geçersiz,

eğer iş sözleşmende fazla mesai maaşa dahildir deniyorsa ve maaşın asgari ücretten fazla ise, haftalık 50.5 saat üzeri çalışman için fazla mesai ücretine hak kazanırsın,

eğer iş sözleşmende fazla mesai maaşa dahildir denmiyorsa, haftalık 45 saat üzeri çalışman için fazla mesai ücretine hak kazanırsın.

bunlardan bağımsız olarak resmi tatiller için ise x2 ücret hesaplanması gerekiyor.

senin örneğinde 45 saatin üzeri fazla mesai olarak alırsak,

1- şuan 9 saat çalışma 1 saati mola. günlük 8 saat mesai x 6 gün = 48 saat. ( haftalık 3 saat fazla mesain var, ayda 12 saat fazla mesai)

2- eskiden 10 saat çalışma 1 saati mola. günlük 9 saat mesai x 6 gün = 54 saat ( haftalık 9 saat fazla mesain var, ayda 36 saat fazla mesai)

sonuç: 

fazla mesai ücretlerin yukarıda gibi yatırılmadıysa bu alacaklarını talep edebilirsin veya sözleşmeni haklı nedenle feshedersin yine kıdemle birlikte bu alacakları talep edebilirsin.

alicem tarafından 19/May/19 14:53 tarihinde düzenlenmiştir
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AnaMuhalefet
    AnaMuhalefet's avatar
    Erkek
    alicem bunu yazdı
    rahmandaburda bunu yazdı
    yunusdogan bunu yazdı

@alicem

@AnaMuhalefet 

Ustalar;
    2. satır benim;

öncelikle işverenle yaptığın iş sözleşmende fazla mesai, resmi tatillerde çalışmayla alakalı bir ifade var mı ona bakacaksın. maaşın asgari ücret ise bu ifade geçersiz,

eğer iş sözleşmende fazla mesai maaşa dahildir deniyorsa ve maaşın asgari ücretten fazla ise, haftalık 50.5 saat üzeri çalışman için fazla mesai ücretine hak kazanırsın,

eğer iş sözleşmende fazla mesai maaşa dahildir denmiyorsa, haftalık 45 saat üzeri çalışman için fazla mesai ücretine hak kazanırsın.

bunlardan bağımsız olarak resmi tatiller için ise x2 ücret hesaplanması gerekiyor.

1- şuan 9 saat çalışma 1 saati mola. günlük 8 saat mesai x 6 gün = 48 saat. ( haftalık 3 saat fazla mesain var, ayda 12 saat fazla mesai)

2- eskiden 10 saat çalışma 1 saati mola. günlük 9 saat mesai x 6 gün = 54 saat ( haftalık 9 saat fazla mesain var, ayda 36 saat fazla mesai)

sonuç: 

fazla mesai ücretlerin yukarıda gibi yatırılmadıysa bu alacaklarını talep edebilirsin veya sözleşmeni haklı nedenle feshedersin yine kıdemle birlikte bu alacakları talep edebilirsin.

@ Alicem güzel ve faydalı bilgiler yazmış ilgili kanuna yönetmeliklere atıf yaparak.

Genel olarak bir daha tekrarlarsak haftalık normal çalışma saati haftada 45 saattir.Bunun üzerindekiler fazla mesai ücreti diye geçer.

Senin soruna gelirsek fazla mesai ücretin aylık toplam 12 saat olarak 204 tl gözüküyor. artı olarak 85 tl tatil mesaisi diye ücret gözüküyor. Diğer kazançlar hanesine ikisini toplayıp yazmışlar, diğer kazançlar haneniz üstündeki kişi ile o yüzden farklı, onun tatil mesaisi yok senin var.

Gerçi kağıtta yazana çok takılıp çok isyankar olmayın, benim bildiğim işveren kısmı bir şekilde kılıfına uydurur. Dayanağın varsa tabiki hakkını ararsın ama farklı sonuçlar da doğurabilir bunu da göz önüne al. (Öneri)

Aylık toplam mesai saati ve ücreti kısmına değinerek konuyu kapatayım.

Atıyorum maaş aldığın ay içinde 1. hafta 49 saat, ikinci hafta 52 saat, 3. hafta 45 saat, 4. hafta 50. saat çalıştın diyelim.

Ne oldu o ayın toplam fazla mesai saati ; ilk hafta için 4 ikinci hafta için 7, 3. hafta için 0, 4. hafta için 5 saat yani ( 4 + 7 + 0 + 5 ) = 16 saat oldu.

Aylık 16 saat fazla mesai ücreti sana ödenir. Benden bu kadar umarım netleşmiştir kafanda her şey.

Bir işi: " BİLMEYEN " ELEŞTİRİR, " AZ BİLEN " AKIL VERİR, " YAPAMAYAN " ÇAMUR ATAR, " BİLEN " YAPAR.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    rahmandaburda
    rahmandaburda's avatar
    Homo
    alicem bunu yazdı
    rahmandaburda bunu yazdı
    yunusdogan bunu yazdı

@alicem

@AnaMuhalefet 

Ustalar;
    2. satır benim;

sonuç: 

Anlaşıldı, değerli bilgileriniz için teşekkür ederim. Demek ki 1 seneyi aşkın süredir hakkımı yediler. Üstüne gitmek istemiyorum, sonuçta hayatım boyunca yaptığım en kolay ve rahat iş bu, bilgisayar da var, masam da var. Beni kaybetmek isteyeceklerini de sanmıyorum aslında fotoğraftan sonra o 1 saati direkt düşürmelerini biraz da buna bağlıyorum, daha önce çalışanlara hep ağır gelmiş yaptığım iş. Benden herkes çok memnun sürekli dile de getiriyorlar, böyle olsun bakalım. İşsizlik aldı başını gitti, Avrupa’ya bi yere gidene kadar idare edecem artık. 

Herkese çok teşekkür ederim. Saygılar, Sevgiler..

rahmandaburda tarafından 19/May/19 16:10 tarihinde düzenlenmiştir

Toplam Hit: 1313 Toplam Mesaj: 10
bordro bordro nasıl hesaplanır fazla mesai