Notebook Sogutucu Yapimi ?
-
Laptop isinmasina karsi notebook sogutucusu yapmak istiorum . Bugun gordum 50$ ''di 1 saogutucu guzel gorunuodu ama . 3 fanli aliminyum bi tablaya yerlestirmek istiorum . Fakat gucunu USB girisinden alirsa daha iyi olur bnm icin ama USB girisi icin voltaj durumlari nasil olucak o biraz kafami kurcaliyo ? Eger yaparsam bole bisi cok mutlu olucam . Bunun icin hangi fanlari , kac volta kadar kullanmaliyim fikir verirseniz sevinirim .
Bi kac yer inceledimguzel seyler var
http://www.psptr.net/index.php?topic=2373.0
http://forum.donanimhaber.com/m_25518193/mpage_1/key_//tm.htm#25870447
-
oldukça işlevsel dükkandaki diz üstü pc de dvd izlerken donup duruyodu bi ara pc yi sessiz bi alanda çalışırken dinlemeye başladım abi fan sesi bilmem ne yok amk
oysa fanı bozukmuş acer bayisiyle az kavga etmemiştim ^^
-
Valla bilmiorum kafamda var bole bi proje fakat ben 3 fanli dusunuorumda guc durumunu nasil ayarlicam onu bilmiorum !
-
yaz bitti hoca ne gerek var ama seneye nefis gider bu bunu ben kaydetiyim seneye yaparım :D
-
Nurky bunu yazdı:
-----------------------------
yaz bitti hoca ne gerek var ama seneye nefis gider bu bunu ben kaydetiyim seneye yaparım :D
-----------------------------Ins bir aksilik olmazsa bayramdan sonra yapicam . Evde kullanacagim icin adaptore baglicam fanlari da USB 'ye gerek yok . Kisinda olsa cok isinma yapior laptop (intel olmasina ragmen) . Koyarim sogutucumu altina hem parcalarin asinmasi gecikir , hem performansi artar , hem de bana ugras olur bu is .
-
Bu tür soğutma yöntemleri; donanımcıların bildiği kadarı ile "amele" yöntemi soğutmadır.
Bir ısıyı dağıtmanın en iyi yolu, ısıya ters bir şekilde hava akımı sağlamak değil, ısının ısısını elimine etmektir.
Bahsedilen stand fan'lar sadece dışarıyaki aldığı havayı, içe doğru iterek, bir sirkülasyon meydana getirecektir. Bu da yetersiz kalacaktır.
En iyi soğutma yöntemi, sıvı soğutma, metal soğutma ve ısı emişidir.
İlk iki yöntem dizüstü bilgisayarlar için mevcut olmadığı için(şartlar) en iyi uygun yöntem ısı emişidir. Bunun için de, kabaca dizüstü bilgisayarın oluşturduğu sıcaklığı düşürmek olarak adlandırılabilir. Aleminyum ince bir levhayı, macun ile alttan tabaka oluşturarak, dizüstü bilgisayarın altına fan'ların hava çıkışını sağlayabilecek delikler açtıktan sonra, tabaka şeklinde koymak, işlemci, ram, harddisk gibi elemanların soğumasını sağlayacak ve içerideki fan'ın rahatça işlevini görmesini sağlayacaktır.
Aslında dizüstü bilgisayarlarımızın ilk aldığımız günlerden sonra(aylar, yıllar..) aşırı ısınması, ters fan akımı ile, havada bulunan toz zerreciklerini de içine çekerek, katman hâline getirmesindendir.
Yapabilirseniz dizüstü bilgisayarınızı teknik ve yetkili bir teknisyer elemana açtırarak, fan delikleri etrafında ve köşesinde birikmiş ve katı hâle gelmiş toz, kir katmanlarını çıkarmak, temizlemektir.
Bu işlem sağlıklı yapıldıktan sonra, fan'larınız aşırı gürültü yapmayacak ve ısınma minimum düzeye inecektir. Bunun yazılıma yansıyan tarafı, donmayan film kareleri, hata vermeyen ve vakitsiz kapanmayan işletim sistemleri, bios yazılımları olacaktır.
V.
-
Aslında işlemci fanında olduğu gibi dizüstünün altında önce bi ısı dağıtıcı aleminyum plaka. Sonra onun da yanlarına fan diziceksin mis gibi olucak.
http://forum.donanimhaber.com/m_25518193/mpage_1/key_//tm.htm#25870447
bu linkteki adam bile yaklaşık 15 derece soğutmuş. İş görür bu.
Su soğutucu mu? Evet hatta sıvı nitrojen de dökebiliriz bence. Sevgili volatilecim adam zaten 50 dolara alacağı şeyi kendi yapıp daha ucuza getirmek istiyor.
"Isının ısısını elimine edici" de güzeldi. Tebrik ediyorum seni.