Ölçünün Kaçlık Vuruşlardan Oluştuğunu Saptamak
-
Benim bildiğim kadarıyla tek bir olcu suresinde kac kez elimizi inip kaldirdiğimissak (örneğin 2) o olcunun 2/4lük olduğundan bahsedebiliyoruz.
Peki 4/4 lük ölçü ile 4/8lik ölçü arasındaki fark nedir? Bir ölçü neye göre 4/4lük, neye göre 4/8lik yada 8/8liktir? -
Abicim senin bu soruyu sormana hem bayagı bi güldüm (saçma olduğundan) hem de takdir edesim geldi...Sen lisede ya da ortaokulda falan hiç müzik dersi görmedin mi?Bunu gerçekten merak ediyor,öğrenmek istiyor olsaydın alırdın bir müzik kitabı,yarım saat bakardın,öğrenirdin...Çok basit bir şey olduğunu görecektin biraz araştırsaydın.Bu da senin sadece hevesli,ilgileniyor,bir şeyler öğrenmeye çalışıyor görünmeye çalıitığını gösterir koçum...Biz de geçtik o yollardan...
-
konuyu acıp konuyla ılgılı bı acıklama yapmıssın acıklamanın altına da yıne celıskılı bı soru yapıstırmıssın halbukı sen kendın yazıp kendın sorup cvplamıssın :)
ılgınc...
-
öncelikle 2003teki konuyu hortlatman ve bunun için benim açtığım bi konuyu seçmen beni ayrıca onure etti..
şimdi gelelim "soruya cevap verilir" kısmına.. ben StickmasteR arkadaşımızın yazdığı şeyi şimdi okuyorum :) güzel. bilmiyorum hâla üye mi :)
çelişki konusuna gelince, bildiğimi yazdım. bildiğimin doğru olup olmadığını sormak yerine, soruyu genel olarak sordum ki doğrusunu öğreneyim.
madem ki hortladık, yine kendim cevaplayayım ki stickmaster arkadaşımıza da kapak yapalım.
neyse, sordum soruşturdum vaktiyle, ve öğrendim ki bir şarkının ölçüsünü öğrenmek istediğimizde ritme göre elimizi kaldırıp indiriyomuşuz.. iniş ve çıkış birer "8lik" (1/8) oluyormuş. bir ölçünün başından sonuna kadar n tane 8lik yapabiliyorsak ölçüsü n/8 lik oluyormuş.. ancak elimiz yukarıda başladıysa yukarıda bitmeli ölçü sonunda. yukarıda bitmiyorsa, üçleme denilen bir olay söz konusu oluyormuş. bu gibi durumlarda elimizle üçgen çiziyormuşuz. tabi bu böyle anlatmakla yada dinlemekle olmuyor. birkaç kez denediğinde, anlıyorsun nerede ügçen olduğunu. bunu okuduğunda yine "ılgınc" diyeceğinden emin olduğum için detayına hiç inmicem:)
saygılar