folder Tahribat.com Forumları
linefolder Linux ve Diğer İşletim Sistemleri
linefolder Operating Systems Design And Implementation (2Nd Vs 3Rd)



Operating Systems Design And Implementation (2Nd Vs 3Rd)

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pcdoktor636
    pcdoktor636's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Ocak/2010
    Erkek

    Merhabalar müridler.

    Tatil döneminde okumak için bu kitabı aldım, ancak kütüphanede sadece 2nd edition vardı. 3rd edition ile arasında 9 yıl var.

    Çok fark olacağını sanmıyorum ama yine de uzun sayılabilecek bir süremi bu kitaba ayıracağım için sormak istedim, sizce elimdeki kitabı bırakıp 3rd edition pdf'ini okumaya değer mi? Arada ne kadar fark olabilir? Örneğin birince ve ikinci baskısı arasında ciddi diyebileceğim fark mevcut, çünkü ikinci baskıda x86 üzerinden gidilmiş.

    Edit:başlık bir garip çıkmış.

    Spawn(Firex, tugberk, fly_on_the_shit, YeniHarman, j4x);

    pcdoktor636 tarafından 04/Oca/16 21:38 tarihinde düzenlenmiştir
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YeniHarman
    YeniHarman's avatar
    Kayıt Tarihi: 17/Haziran/2012
    Erkek

    Spawnlandım ama kitap hakkında bilgim yok:) Şu sıralar gerçek zamanlı işletim sistemleri daha çok ilgimi çektiğinden tablette yatıyor kitap. Diğerlerinin spawna düşmesini beklemelisin:)

    Niklaus Wirth'ün   Algorithms and Data Structures (1985) kitabını okumanı da tavsiye ederim. Mükemmel zevkli.


    Olaylara karışmayın!
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tugberk
    Tugberk's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ekim/2009
    Erkek

    Hocam hic gerek yok son versiyonunu aramana, hatta ilk versiyonunu bile okuyabilirsin, isletim sistemi konsepti neredeyse bulundugu andan beri degismedi zaten, sadece teknik ayrintilar degisti. Minix orijinalde cok kucuk ve basit, ancak minix 3 (son kitapta anlatilan) bloated.

    Genelde bu tur kitaplarin ilk versiyonlari en iyisidir, versiyon arttikca yeni seylerde ekleyelim diye kitabi sisirirler ancak ana noktayi kaciriyorlar bazen, buyuk resmi ve konsepti anlatmak.

    Bir ornek, meshur Windows Internals serileri, bu kitaplarin ilki kabul edilen Inside Windows NT, NT henuz gelistirilirken, Dave Cutler'in istegi uzerine yazilmis bir kitap, cok kisa bir kitap, 1 haftada bitirebilirsin ve NT'nin yapisi ve tasarimi hakkinda fevkalade bilgi sahibi olmus olursun. Bazi seyler degismis tabii ki, ornegin windows subsystem cogunlukla kernel'e tasinmis (win32k.sys) ancak bunlari sonradan rahatlikla ogrenebilirisin, yeter ki tasarimi anla. Yeni versiyonlar gereksiz teknik ayrintilar ile o kadar bogulmus ki buyuk resmi gormek neredeyse imkansiz.

    x86 icin ya da baska bir islemci icin hic farketmez, benim en buyuk hatalarimdan birisi buydu, x86 dedigin her hangi bir mimari, onemli olan onun ayrintilari degil, isletim sisteminin veri yapilari, algoritmalari ve genel tasarimi (microkernel, monolitic vs). Hangi sistem registerinin hangi bitini degistirdiginde protected moda geciyor, A20 address line'ini nasil aciyorsun, pagefault olan page'in adresi nerede tutuluyor, context switch de process context i hangi yapida tutuluyor, bunlar son derece sikici teknik ayrintilar. Linux bugun sonsuz tane mimari destekliyor, daha fazla soze gerek var mi?

    Cok dogru bir kitap secmissin, bunun yaninda benim "siddetle" onerecegim baska bir kaynak ta xv6 isletim sistemi projesi. Bu unix v6 gibi 40 senelik bir isletim sisteminin modern C ve x86 icin yeniden yazilmasi projesi, MIT tarafindan tamamlandi ama simdi bir cok buyuk universite isletim sistemleri dersini bu proje ve onun dokumanlari uzerinden veriyor. Dokumani cok guzel, kodlari cok kisa ve temiz, buna ragmen tum isletim sistemi konseptlerini iceriyor, dosya sistemi gibi.

    https://pdos.csail.mit.edu/6.828/2012/xv6.html

     

     

    Tugberk tarafından 05/Oca/16 05:43 tarihinde düzenlenmiştir
Toplam Hit: 1654 Toplam Mesaj: 3
os andrew tanenbaum minix