Oracle & Cisco & Microsoft Sertifikasyonlarında En Üst Tabaka.
-
Merhaba müridler.
Son takip ettigim / yorum yazdıgım 1-2 konuda kısa da olsa bir sertifika muhabbeti döndü, ben de fikir alısverisi yapmak istedim.
Digerlerine göre daha cok bilgimin bulundugu Oracle ile baslamak istiyorum.
Oracle'ın Database bazında, temel olarak 3 farklı seviyesi var, bunlar :
Oracle Certified Associate
Oracle Certified Professional
Oracle Certified Master
OCA, tahmin edildigi gibi giris seviyesinde bir sertifika, bunu alabilmek icin SQL & DBA olmak üzere 2 ayrı sınavdan gecmek zorundasınız, SQL sınavına internete baglı herhangi bir bilgisayardan girebiliyorsunuz, tek yapmanız gereken, Oracle'a kaydolup sınav ücretini ödemek. SQL'in de 3 farklı sınavı oldugu icin (secim size kalmıs), fiyatlar üc asagı bes yukarı aynı. 200-300 lira civarında.
DBA sınavına ise, gözetmen esliginde, yetkili sınav merkezinde ve yine bilgisayar basında giriyorsunuz. Bu iki sınavın dogruluk %'sini asarsanız ilk ünvanı da kapmıs oluyorsunuz. Sınavlar coktan secmeli veya "bunlardan kacı dogrudur ?" seklinde.
OCP sınavına girebilmek icin, yetkili egitim merkezinden kurs alma zorunlulugunuz var, kafanıza göre girmenize Oracle müsade etmiyor. Bunun icin tabii ki önceden OCA sertifikasını da almanız sart. Cok da uzatmak istemiyorum, detaylı bilgi almak isteyenler pm atarsa yardımcı olmaya calısırım.
Simdi, OCM denilen bir olay var ki Türkiye'de sadece 5 kisi bu sertifikayı elinde barındırıyor, onlar da 10g sürümünde OCM oldular. Su an Oracle'ın en son sürümü olan 11g icin Türkiye'den OCM cıkmadı. Bu 5 vatandastan sadece 1'i Türkiye'de, 2'si Dubai'de, 1'i Hollanda'da, digeri de İsvicre'de.
Gökhan Atıl ile bu konuda ufak bir muhabbetimiz oldu, kendisine neden OCM sınavına girmedigini sordum, 2 günlük uygulamayla gecilen bu sınava yapılacak masrafın ortalama 14 bin lira gibi bir meblag oldugunu söyledi. Sınavın gecilebilirligi de mechul oldugu icin, fiyat gercekten yüksek, hak verdim. Ayrıca OCM'lerin, bir IT'ciye göre astronomik fiyatlarla danısmanlık yaptıgı rivayetleri de mevcut ki bazı OCP maaslarını göz önünde tutunca, cok da sasırmamak gerek sanırım.
Cisco'nun da kısa bir süre önce en üst seviyesiydi CCIE idi, 14 Subat 2013'e göre Türk CCIE listesi :
http://www.ilkertemir.com/index.php?s=Turkish+CCIE+List
154 kisi var. CCIE'den sonra CCAR cıktı (Cisco Certified Architect)
Sanıyorum Türkiye'de bu sertifikayı alan henüz yok, varsa da düzeltin.
Mesela CCIE olarak calısanların ortalama maaslarını hep merak etmisimdir, Cisco ile icli dıslı olan müridler beni ve benim gibi merak eden arkadasları aydınlatabilir mi ?
Microsoft ise tam bir muamma, o kadar cok sınav olusturmuslar ki, hangisine girildiginde hangi ünvanlar alınıyor arastırmaya / yazmaya üsendim.
Microsoft'un da en üst seviye dedigi bir sertifika var mı ? Onlar da yakın zamanda birkac degisiklige gittiler sanıyorum, HTML5 sınavı filan koymuslar cünkü.
Benim bildigim bi MCPD var, bir de MCITP. Biri yazılım üzerine, digeri sistem.
Mesela OCM / CCAR gibi, uygulamaya yönelik ve alındıgında "ben gercekten bu isin orospusuyum, hepinize takla attırırım." denilebilecek bir sertifikası mevcut mu ?
son olarak, RedHat'in de Linux sınavları var sanırım, onlarla da ilgili bilgilendiren olursa sevinirim.
tesekkürler simdiden.
-
Bir ara MCPD olmayı istiyordum. Sonra düşündüm ki, sertifikaya yapacağım masrafı -benim durumumda- geri alamayacağım. Vazgeçtim. Tabi girilen-çıkılan sınavların sayısı, o sınavlara çalışacak bünyeye sahip olmamam apayrı bir konu.
Ne demişler: Sertifika o işte iyi olduğunuzu göstermez, sadece ayaküstü bir şeyler bildiğinizi kanıtlar.
Son söz olarak: Yasal zorunluluğu olmayan ya da mesleki hayatımda kısa vadede ilerleme sağlamayacak hiçbir sertifikasyona sıcak bakmıyorum artık. Atıyorum 20.000 TL (Oracle, Java için tüm sertifikasyon olayına onaylı kurslara katılma zorunluluğu getirdiğini duymuştum) kursa gömeceğim, sınavlardan geçeceğim de maaşımda, harcadığım 20.000 TL'yi kaç yıl sonra geri kazanacağım?
-
YeniHarman bunu yazdı
Bir ara MCPD olmayı istiyordum. Sonra düşündüm ki, sertifikaya yapacağım masrafı -benim durumumda- geri alamayacağım. Vazgeçtim. Tabi girilen-çıkılan sınavların sayısı, o sınavlara çalışacak bünyeye sahip olmamam apayrı bir konu.
Ne demişler: Sertifika o işte iyi olduğunuzu göstermez, sadece ayaküstü bir şeyler bildiğinizi kanıtlar.
Son söz olarak: Yasal zorunluluğu olmayan ya da mesleki hayatımda kısa vadede ilerleme sağlamayacak hiçbir sertifikasyona sıcak bakmıyorum artık. Atıyorum 20.000 TL (Oracle, Java için tüm sertifikasyon olayına onaylı kurslara katılma zorunluluğu getirdiğini duymuştum) kursa gömeceğim, sınavlardan geçeceğim de maaşımda, harcadığım 20.000 TL'yi kaç yıl sonra geri kazanacağım?
son paragrafa cevap veriyorum 4 veya 5 ayda çıkartırsın paranı hocam ;) bilemedin 6 ay
-
Sertifika para kazandırmaz.
Cisco sertifikaları ayağa düştü zaten CCIE haric :)
OCP almak istiyorsan zaten kursa mike mike gideceksin saglam para bayilip adam akilli egitimini alacaksin :)
-
ComputerWolf`a katılıyorum. Kendimde bir CCIE olarak söyleyebilirimki E seviyesi hariç bütün Cisco sınavları ayağa düşmüş durumdadır. Yeni mezunsanız veya sektörde yeni iseniz, sertifika sizin mesleğe olan ilginizi ve alakanızı belli eder. Sektörde eski olup dandik sertifikayla çalışan bir sürü arkadaşım var ve iyi paralarda kazanabiliyorlar.
Entegratör ve Consultant şirketlerinde sertifika iş yapar, çünkü anlaşmalar sağlanırken x CCNA x CCNP x CCIE imiz var derler. Ayrıca belirli bir CCIE adedine ulaşıldıktan sonra şirketler CISCO ile özel antlaşmalar yapıp bazı cihazları indirimli fiyattan alabilirler.
Yine ayağa düşmüşte olsa ve CCIE'ye kadar uğraşamam derseniz, onun yerine multi-vendor olayına yüklenin, Juniper-AlcatelLucent-Huawei'nin dökümanlarını okuyup en azından başlangıç sertifikalarını alın bir farkınız olsun. Bu dönemde hiçbir şirket saf olarak CISCO kullanmıyor artık (Tabi yinede pazar payı CISCO'nun genel olarak).
Kısmen CCIE'de az çok ayağa düşmek üzere fakat hem zor sınav hemde 1500-1750 dolar arası bir fiyat olduğu için herkes girip çıkamıyor. Bunun üzerine ayrıyetten CCDE şeklinde bir sertifika daha çıkarttılar. Aynı kıvamda fakat kapsadığı konular daha çok tecrübe gerektiren konular olduğu için alması daha zor.
Network ile ilgilenen arkadaşlara genel olarak yardımcı olabilirim, eğlenceli ve paralı bir sektör, yurtdışı imkanlarıda bir hayli fazlaca.
Maaşlar konusunda Glassdoor.com inanılmaz bir kaynak, buradan az çok çıkartılabilir. Onun dışında Tecrübene ve Mülakatlardaki becerine göre az çok fiyatını belli ediyorsun zaten.
Database öğrenmesi daha zor ve daha çok tecrübe gerektiren birşey olduğundan yetişmiş eleman bulmak zor, o yüzden bilgili bir DBciyi kimse kaçırmaz, fakat bilgili bir Networkcuyuda kimse kaçırmaz. İkisininde önü inanılmaz açık ve hiç bitmeyecek şekilde.
-
Bu sertifikaların yanında artık sanallaştırma plartformlarına(vmware,citrix markalarının) ait sertifikalar ve kurumsal yapıda çalışmak istiyorsanız pmp ve itil sertifikalarıda önem kazanmaya başlamıştır.