Orjut.Com - Ziraiasistan Çiftçi Ve Ziraat Mühendisleri İçin Geliştirdiğim B2B Saas (Agtech) Projem
-
Mesaj İçeriği: Selamlar,
Geleneksel "kara kaplı tarım defterini" tamamen dijitalleştirmek amacıyla
Orjut adında bir Tarımsal İşletim Sistemi (SaaS) geliştirdim. Ne yapmaya çalışıyorum? Amacım sadece basit bir gelir-gider uygulaması yapmak değil; ziraat mühendisi ile çiftçiyi tek platformda buluşturmak. Çiftçinin harita üzerinden arazisini çizdiği, mühendisin uzaktan reçete yazabildiği, harcanan gübrenin anında stoktan düşüp maliyete yansıdığı ve yapay zekanın arazinin durumuna göre tavsiye verdiği hibrit bir sistem kurdum. Kullandığım Altyapı: -
Next.js 14 (App Router) & Tailwind CSS
-
Supabase (RLS güvenlik politikaları ve stok çakışmasını önleyen Atomic RPC'ler)
-
Leaflet (GeoJSON arazi çizimleri)
-
Tarlada internet kopsa da çalışması için PWA mimarisi.
Sistemi canlıya yeni aldım. Kod mimarisi oturdu ama UI/UX, kullanım kolaylığı ve mantık hataları konusunda sizlerin keskin gözlerine ve acımasız eleştirilerine ihtiyacım var.
Test Etmek İsteyenler İçin: Sisteme kendi numaranızla üye olabilirsiniz (Zaten 1 hafta sonra test veritabanını komple sıfırlayacağım, dilediğiniz gibi sahte arazi/masraf girip bozmayı deneyebilirsiniz).
Kayıtla uğraşmak istemeyenler için hazır test hesabı:
Telefon: +90 0000000000 Şifre: 000000 🔗
Site: orjut.com Menüleri kurcalayıp bulduğunuz bug'ları veya "şu mantık yanlış olmuş" dediğiniz yerleri paylaşırsanız çok sevinirim. Herkese iyi forumlar!
-------------
Yukarıdakiler yapay zekaya yazdırdığım. Yapay zeka yanlış bilgi vermesin diye bakanlığın teknik talimatlar , gübreleme ve sulama ile ilgili veriler üzerinden gidecğeim. Amacım gerçek ziraiveriler ile kendi modelimi elde etmek.Ham yapay zekaya sor cevaplasın mantığından ziyade koordinat,ekim dikim gübrelem sulama yöntemleri ve değerleri ile hava durumu ısı nem değerlerine göre Akademik bilgilere göre yorum yaptırmak . Çiftçi geri dönüş verim hasat verileri ile modelimizi mükemmeleştirmeyi hedefliyorum. ve ziraat mühendisi de eklendiği için yapay zekanın çıktısı insan faktörüne onaylatacağız (Doğal Fine Tunning :D )
Play storeda bir iki güne yayınlanır. Buradaki (Mardin) bölgesinde bir kaç ziraat mühendisi aracılığı ve tanıdığım bir kaç çiftçiye gerçek test kullanıcı yapacağım. tüm veriler kayıt altında olacağı için hem geleneksel tarım hem literatür bilgisi ile gerçek tahminler ve veri elde edeğiz .
Çitçinin ekimden son aşamaya kadar takip edebileceği bir sistem. Amaç hem finanslar hemde tarımsal gerçek değerler.
Yabancı dilde de yayınlayacağım.
Rakip firmalar var büyük firmalar kısıtlı veri veriyor daha genel işlemler yapıyor.
Ekleme yapacağım kısım görüntü tanımayıda ekleyeceğim (Bunu kendim eğitmeyeceğim kullanıcıya %80 ihtimalle bu hastalık ve o veri üzerinden gidecek,sistemi oturtursam üstünde çalışma yapılabilr )
Evet genel olarak bu fikir yorum görüş önerilere açığım.
-
-
Bence bu tarz projelerde en zor kısım kullanıcının ürünü benimseyip kullanması. Tarım sektörünü bilmiyorum ancak orta yaş grubunun eski alışkanlıklarını bırakması pek kolay olmuyor. Mesela bazı doktorlara hasta takip programı kullandırmak çok zor. İstemiyor kullanmak.
2-3 kişiye test ettirmek yerine imkanın varsa 30-40 kişiye test ettir. Ücretsiz ver. Denesinler. O zaman görmüş olursun ürünün ne kadar aktif kullanıldığını. Yerinde olsam yeni özellik eklemek yerine ürünü dağıtmaya yaymaya çalışırım.
Persona dedikleri hedef müşteri kitlesi varya, ürün o kişiler için gerçekten bir ihtiyaç mı? Yoksa "olsa iyi olur" denilen bir ürün mü? Biraz kullandırdıkça bunu netleştirirsin bence.
Yorum yapmayacaktım aslında ancak konuya yazan kimse olmayınca kendi fikrimi yazayım dedim. Bu tarz konularda negatif bir şey söylendiğinde konu sahibi onu kendisine yapılan saldırı gibi yorumlayabiliyor. Bu sebeple özellikle startup konularında falan çok fikir belirtmemek en doğrusu. En iyisi herkesin kendisinin deneyimlemesi.
-
Hannibal_King bunu yazdı
Bence bu tarz projelerde en zor kısım kullanıcının ürünü benimseyip kullanması. Tarım sektörünü bilmiyorum ancak orta yaş grubunun eski alışkanlıklarını bırakması pek kolay olmuyor. Mesela bazı doktorlara hasta takip programı kullandırmak çok zor. İstemiyor kullanmak.
2-3 kişiye test ettirmek yerine imkanın varsa 30-40 kişiye test ettir. Ücretsiz ver. Denesinler. O zaman görmüş olursun ürünün ne kadar aktif kullanıldığını. Yerinde olsam yeni özellik eklemek yerine ürünü dağıtmaya yaymaya çalışırım.
Persona dedikleri hedef müşteri kitlesi varya, ürün o kişiler için gerçekten bir ihtiyaç mı? Yoksa "olsa iyi olur" denilen bir ürün mü? Biraz kullandırdıkça bunu netleştirirsin bence.
Yorum yapmayacaktım aslında ancak konuya yazan kimse olmayınca kendi fikrimi yazayım dedim. Bu tarz konularda negatif bir şey söylendiğinde konu sahibi onu kendisine yapılan saldırı gibi yorumlayabiliyor. Bu sebeple özellikle startup konularında falan çok fikir belirtmemek en doğrusu. En iyisi herkesin kendisinin deneyimlemesi.
Eyw üstadım yorumun fikrin için teşekpr ederim öncelikle.
Düşünce tarzın doğru aslında ama burada konu açınca insanların her türlü yoruma açık olması lazım. Sonuçta burasıda bir demo ortamı gibi :)
Bana mükemmel gelen şey sana beş para etmez olarak gözükebilir.
Fark yaratacak nokta ziraat mühendisi networküm olduğu için mühendisler üzerinden gidip (mühendise beleş) çiftçiyi alıştırma fikrim var mühendis ve çiftçi arsında köprü olduğum için mühendisin de işi rahatlayacak . Birinci elden.
Bende bilgisayar programcılığı (Akınsoft ERP satıyorum) + ziraat mühendisi yim sektörde dönüm şbaşına ne kadar gitmiş geçen sezon ne harcadım gibi ne uygulama yaptım stok takibi gibi şeyler işe yarar diye düşünüyorum. Ürün zaten yapay zeka elinden çıkma tüm fonksiyonlar çalışıyordu ama dün bir kaç güncelleme yaptım araya kaynattım :D
Ama dediğin şey doğru persona hedef kitlesine alıştırmak lazım.
Özellik olarak ta temel işlevleri bunlar aslında sadece görüntüden hastalık tanıma var oda zor değil.
Yapay zeka üzerine de yüksek lisans yapıyorum tezsiz bu projeyi bir nevi gerçek saha verisi toplamak içinde kullanmayı planlıyorum biraz oluşacak datalar da değerlendirilebilir.
-
Tabi bu yazdıklarım yani programcı ziraat mühendisi yada yapay zeka yüksek lisans bir programın tutulması için yetmiyor.
Çözüm üretmesi işe yaraması ve devamlılık yapması lazım
-
Tecrübeli olduğun alanda proje yapman mantıklı. Zaten genelde domain bilgisi ve tecrübesi olan kişiler kendi problemlerini çözdükleri zaman o ürünler kullanılıyor. Ben ekstradan persona vurgusu yaptım çünkü ürün geliştiren herkes sürekli olarak özellik geliştirmeye odaklanıyo. Günümüzde en önemli şey dağıtım aslında.
Bu arada dün ben test ettiğimde arazi ekleme kısmı çalışmıyordu. https://prnt.sc/j4zXASBtLF_K bugunde araziyi seçtikten sonra textboxlar diğer formun üzerine geliyor.
Ve son olarak dediğin gibi meslek veya uzmanlık o projenin tutması için yeterli değil. Hepimiz için geçerli.
-
eleştirilerim olucak yada ben göremedim sitede , misal ben gül üreticisiyim 1-seram var konum yazdım doğru çıkmadı 2-o ürünle ilgili bilgi yok misal şuan nem şu serayı havalandır yada seradaki nem,ısı ölçerden siteye online bilgi alışverişi tavsiye yok ,3-kameradan resimden mahsul görüntüsü alıp şunu şunu uygula bu gübre programını uygula
site gider gelir programı gibi görünüyor ekilecek yada ekilen mahsulle ilgili konuma göre bilgi yok. mühendisle çiftçinin buluştuğu site olmalı burdan ilaç aldığımız bayilerden gerekli bilgiyi alıyoruz ilacı atıyoruz fayda etmiyor mühendis nasıl fayda etmez gel gör kardeşim diyoruz geliyor bakıyor. gibi gibi ama biz biliyoruz ki her mühendis her üründe yetkin değil işte burda senin site devreye girmeli yapay zeka malesef her derde deva olmuyor
sonuç olarak dert mahsule bulaşmadan koruyucu ve çözüm odaklı bilgi şart . dert bulaştıktan sonra o mahsulden elini yüzünü yıka . sektor bazlı mühendisler saten kolay kolay bilgi paylaşmıyor bilmeyende üfürüyor onu at bunu at bazan bitkinin canlı oldunu unutan bile oluyor :D
-
@Hannibal_King eyw hocam . Harita kısmını düzeltmeye çalışıyorum en önemli kısım orası bir kaç defa değiştirdim doğru stili bulmaya çalışıyorum. Ve evet haklısın çok özellik yerine can alıcı etkili özellikler daha çok tutuluyor.
@taekwondo hocam
1-arazi ekle de sera açıktarla olarak var. Sera kısmını daha farklı yapmayı düşünüyorum Seraları çizebilesin diye
2- şu anda en çok yetiştirelen 25 bitki temellini atıyorum sonra tüm bitkilere doğru yönelebilirim. Araziyi yi eklerken arazi yada sera konumu yetiştirilen bitki ekim tarihi toprak yapısı ve sulama sistemi seçilince arka planda hepsini toplayıp ona göre tavsiyede bulunuyor sistem ( çiçeklenme dönemindesin şuna dikkat et bunu yap gibi Literatür bilgisi verecek) yani aslında bu kısım sistemde var ama biraz daha geliştirilebilir. Ek olarak sensör verileri için gerekli alt yapıyı oluşturdum kullanıcı sera verilerini de girebilecek
3- kameradan hastalık teşhisi va olur arazileri kısmında sıcaklık nem bitki sağlığı verileri geleceği için o tavsiyeler de oradan geliuor. İşte şu arazinin sulama sıkıntısı var gibi tavsiyede bulunacak.
Şimdi tekrar okuyunca evet direkt bilgi yok onuda eklemek mantıklı olur. Zaten bakanlık kitaplarını kullanıyorum çiftçi gübreleme diyince o programı çıkarsın. Olabilir.
Gübreleme ve sulama ile ilgilili bakanlık pdf de hazır oradaki tavsiyelerde de bulacak.
Senin değindiğin kısımda mühendis araziye ne yapıldığını tam görebilecek ne zaman ekim ne zaman ilaç ne zaman sulama olmuş ve ayrıca yapay zeka tavsiyede bulununca mühendise sor olacak mühendis onay verince çiftçi uygular. Tam etkileşim olur. Mühendis te çiftçi yi seçince yapay zekanın o çiftçiye tavsiyeleri gözükecek. İlaç gübreleme sulama erken uyarı.
Düz masraf takibinden ziyade hangi araziye hangi stoktan ne kadar harcanmış neler uygulanmış arazi kontrolleri sulama periyodu iç içe . Hep dönüm ton başına maliyetim de görecek çiftçi birde yıllık veriler sezonluk veri birikince nerede erken nerede yanlış yaptığını görür.
Birde kullanıcı sayısı artarsa çıkarım da yapılabilir örnek normalde Literatür 30 kg at diyor 5 çiftçi diğer çiftçiler ile aynı işlemleri yapıp 40 kg atıp verim artışı oluyor ise diğer çiftçiler de bak 10 kg fazla atarsan %10 verim artışı olur diye tavsiyede de bulunacak.
Ne uzattım arkadaş:D
-
serayı bıraktık malesef ama kesme gül konusunda baya bi tecrübemiz mevcut. siteyi bilale anlatırgibi kullanım klavuzuda olursa eyi olur cahiliz teknolojide .
-
benım de var https://agrofield.org/
nextjs 16 kullan guncel versıyon olmasına dıkkat et yazılıların aı yaptırmakla bıtmıyor iş , ndvi analızını uydu spektral goruntuleme ıslerıyle yıllardır ugrasıyorum , bızım cıftcı bu tarz yazılım kullanmaz , kendımy aptım kendım bıle kullanmıyorum dıyebılırım
hipokondriyak tarafından 18/May/26 08:48 tarihinde düzenlenmiştir -
güzel olmuş eline sağlık. tasarım çok pro duruyor ancak benim de aklıma uygulayan pratik bulur mu kılavuz gibi bişey olsa gibi geldi.
-
Haritayı kaydırırken aslında sol altta seçenekler varmış ama harita katmanı altında kalıyor. Katman yüklenirken görünüyor.