Ortama Göre En Doğru Kamera Ayarlarına Nasıl Ulaşıyorsunuz?
-
merhaba arkadaşlar. Aynasız sony a6700 makine ve sigmanın 1.4f lensleri var. genellikle 4k çekiyorum.. çekim yaptığım yerler ve anlar çok hızlı ve spontane değişiyor. yani önceden bir hazırlık yapmam çok mümkün olmuyor.
Hızlı bir şekilde ortam ışığına göre hangi ayarları yapıp en doğru ve temiz görüntüleri elde ediyorsunuz.. ? iso, diyafram, enst. , pozlama vesaire hep bilindik şeyler başlık olarak var ama bunları neye göre seçiyorsunuz? cihazda hangi kısımlarda nerelerde mevcut biraz tartışalım istedim..
yabancı forumlard çok güzel bilgiler var ama türkçe kaynak kopyala yapıştırdan ibaret
-
söylediğin tabirler bize uzak şeyler.
bu yüzden düz mantık pahalı kameralar daha iyidir (:
atıyorum; 3 liralık idare eder ama 5 liralık gece daha net çeker (;
-
ajan1111 bunu yazdı
mesele en iyi çekmesi değil en iyiye yakın manuel ayarları nasıl yapıyorsunuz sorusu hocam :)
-
Hakkinen bunu yazdıajan1111 bunu yazdı
mesele en iyi çekmesi değil en iyiye yakın manuel ayarları nasıl yapıyorsunuz sorusu hocam :)
bizim hocalığımız bu kadar olur (: dediğini yapacak, yaptıracak kişi sayısı azdır ben tanımyorum :D (;
anladığım kadarıyla bi tavsiye; reklam çekenler anlar heralde derdini. öyle yerlere sor (;
-
50 fps çekiyorsan 1/100 enstantene, 25 fps çekiyorsan 1/50 enstantene. Diyaframı ortam ışığına göre ayarla, eğer karanlıksa 1.4, aydınlık bir yerdeysen yükselt. Ama aydınlık bir yerdeysen açık havadaysan 1.4 çekmek istiyorsan nd filtre kullanmak zorundasın başka türlü patlar görüntü. İsoyu da maks 800lere kadar getirebilirsin.
"çekim yaptığım yerler ve anlar çok hızlı ve spontane değişiyor." diyorsan eğer, isoyu otomatikte bırakıp sabit diyafram ile takılabilirsin. Ama ben için diyafram derinliği önemli değil diyorsan "Enstantene öncelikli otomatik çekim modu"nda kullanabilirsin. Yukarıdaki çekim modu çarkından S ayarını seçerek enstantene öncelikli çekim yapabilirsin, bu şekilde diyafram ve iso değeri otomatik olarak ortam ışığına göre ayarlanır. Ama bu ayarı kullanırsan isoyu otomatik modunda bırakmaya dikkat et. -
Ama senin yerinde olsam sağlam bir nd filtre takarım, iso yu sabit bırakırım (200-400 arlaığı mesela, bu bana grensiz görüntüyü garanti eder.) enstantene zaten sabit, arka rolldan orta parmak ile diyafram açıklığını ortama göre çatır çutur ayarlar geçerim.
-
çekim yaptığım yerler ve anlar çok hızlı ve spontane değişiyor. yani önceden bir hazırlık yapmam çok mümkün olmuyor.
Demişsin hocam. Böyle bi senaryoda manuel ayar değiştirme süren yoksa ayarları hep otomatikte tutman gerekir. Bu da belli sıkıntılara sebep olacaktır. Işık filan makinanın kendisi ayarlar, sorun yaşamazsın. Ama netlemede bazı sıkıntılar olabilir. Her ne kadar manuelde aldığın dört dörtlük kaliteyi yakalayamasanda, resmi-görüntüyü kaçırmamak adına otomatik modu bu durumlarda can kurtarıcı olarak kullanabilirsin.
-
shia bunu yazdı
çekim yaptığım yerler ve anlar çok hızlı ve spontane değişiyor. yani önceden bir hazırlık yapmam çok mümkün olmuyor.
Demişsin hocam. Böyle bi senaryoda manuel ayar değiştirme süren yoksa ayarları hep otomatikte tutman gerekir. Bu da belli sıkıntılara sebep olacaktır. Işık filan makinanın kendisi ayarlar, sorun yaşamazsın. Ama netlemede bazı sıkıntılar olabilir. Her ne kadar manuelde aldığın dört dörtlük kaliteyi yakalayamasanda, resmi-görüntüyü kaçırmamak adına otomatik modu bu durumlarda can kurtarıcı olarak kullanabilirsin.
hocam otomatik ayarda parlaklık ve ışık atlamaları oluyor. o yüzden kullanmayı tercih etmiyorum. kamerayı başka yöne çevirince ayarı değiştiriyor makine görüntüde o canlı değişiklik hoş olmuyor. sanırım nd filtre kullanmak en doğrusu.. makinemin base iso ayarı 800 ve 2500.. genel de 800 de kullanıyorum.. diyafram ile dengelemeye çalışıyorum ışığı.. ama yine istediğim netlikte görüntü alamıyorum.. makinenin youtube videolarına bakıyorum acayip keskin ve net.. ama kaliteli bir lensim olmasına rağmen o netliği keskinliği alamıyorum ben.. nerde hata yapıyorum bu ince ayarlar nelerdir biraz onu merak ediyorum.. videoda netliği ve keskinliği tayin eden ince ayarlar nelerdir gözden kaçırdığımız ?
-
-
Fotoğrafın netliğini ayarlayan birçok fetay var. Bulunduğun yerdeki ışık miktarı, kullandığın diyafram değeri ve kullandığın enstantene. Eğer düşük ışıklı bir ortamdaysan isoyu yükeltmenden kaynaklı gren elde edebilirsin. Kullandığın lensin "Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary Lens" olduğunu tahmin ediyorum; eğer diyaframmı sonuna kadar açarsan keskinlik kaybı yaşayabilirsin, ayrıca renk kaymaları da yaşanabilir. 180 derece kuralı yani 1/fps*2 enstantene genel olarak işe yarasa da bunu bilinçli kullanmak lazım. Eğer hızlı nesneler çekiyorsan 25fpsde 1/50 yerine 1/80 kullanman koşan bir insanı daha net yakalamanı sağlar. Videoda pozlamayı ayarlayan aslında tek değer iso değerindir çünkü diyafram alan derinliğini, enstantene kaydettiğin karelerin netliğini belirler. Bu değerlerin değişimi sonucunda çıkan pozlama miktarın bir yan üründür, bu nedenle nd filtreler çok kullanılır. Diyaframını ve isonu sabit tutup sadece enstantene değiştirip ona göre değişken nd filtre ile ince ayar yapabilirsin. Otomatik modlarda çekim yaparken pozlama telafını -1e ayarlarsan highlightların yanmaz ama gölgelerde veri kaybı yaşayabilirsin. Bunların hepsi doğal olarak içinde bulunduğun senaryoya göre değişiklik gösterir. Kullandığın ekipmanlar ve bulunduğun ortamlar hakkında daha fazla detay verebilrsen ona göre yardımcı olabilirim. İstersen mesaj atabilirsin. Umarım yarımdı olabilmişimdir.