Overclock Cu Arkadaşlar Asus Anakart İçin Fan Speed Programı Varmı
-
arkadaşlar overclock işine biraz merak sardım iyi bir acemiyim M4A89GTD-PRO/USB 3 ana kartım uzerinde AMD phenom II X6 1055T de overclock denemeleri yapıyorum cpu fanı standart ancak haricinde bilgisayarın onunde altlı ustlü 2 adet 140mm lik xmatech kasa içine hava basan, arkada yine 1 adet 120mm kasa içindeki havayı vakumlayan bir adet fan var işlemcinin çarpanlarıyla çok oynamadım x14.0 da bus speed frekansını 268 mhz ye ht link i 2420.0 mhz de tutuyorum toplam hızım 3764.5 de bunu 3800 küsüre çıkartıyorum ancak reset atiyor makina sıcaklık zorlama yapmadan 50 derece idi şimdi 3764 mhz de 40 derece işlem yapmaksızın diyorum ki fanların hızınıyla oynayabilecegim full bir program varmı elinizde upload edebilirmisiniz
cpu fan 3200 rpm
chassis1 gozlemlenemiyor (ama çalışıyor)
chassis2 1350 rpm
power 1080 rpm
de değerler cpu 40 derece anakart 31 derecede
-
en basitinden speedfan kullan.
-
fan hızına fazla kafa yorma. neden dersen anakart saten işlemcinin sıcaklığına göre otomatik olarak onu ayarlayacaktır senin özellikle bir yükseltme yapmana gerek yok. stock fan ile yapabileceklerin sınırlı ben Zalman CNPS 9500 led kullanıyorum 3.1 standart hızı olan phenom II x2 550 BE mi 3.9 da kullanıyorum şuanda. işlemci voltajını arttırdın mı hiç ? sanırım onu hiç yapmamışsın ve voltaj vermediğin sürece aynı noktada takılıp kalırsın sürekli. işlemci voltajını arttır. ht oranı war dı frekans x oran ramin çalışma mhz'sini atıyor o oranı düşük tut ramların frekanslarını fazla yüksek olmasına gerek yok. mhz yükselt her seferinde bir yada ikişer olarak arttır kapat aç makinenin stabilitesini kontrol et. önemli olan dediğim gibi voltajı arttırmak. fazla voltaj werme bir değer wer sonra mhz i yükselterek makine stabilitesini kaybedene kadar dene. sonra voltaj arttır. birden yüksek değerler seçip hemen deneyim gibi birşeye kapılma kalıcı sorunlar verebilirsin aygıtlara.
-
Asus anakartın kendi cd si içinde birtakım tek tuş overclock işte sıcaklığa veya verime göre fan hızları vs stabilite ayarları sağlayan birtakım ufak programcıklar olması gerekiyor örneğn bende var p5g41c - m - lx kullanıyorum lga 775 soket 3.0 pentium işlemci 3 gb ddr2 ram overclock olayına gelince ben şuan makinayı 3.6 ghz olarak kullanıyorum 255 fsblere yakın bi değer deneye deneye buldugum bir değer
-
arkadaşlar değerler bunlar cpu voltajı artırarakmı devam edeyim tavsiyelerinizi bekliyorum

-
kardeş kademeli sistem olması lazım bendeki programcıkta vardı ama ben biosdan daha sağlıklı buluyorum önce mhz arttır sonra milim milim voltaj ver makinaya ama cok dikkatli olmalısın zaten bir sorun oldugunda asus seni uyaracaktır anakartında protect özelliği var dimi ?
-
eselcuker bunu yazdı:
-----------------------------
fan hızına fazla kafa yorma. neden dersen anakart saten işlemcinin sıcaklığına göre otomatik olarak onu ayarlayacaktır senin özellikle bir yükseltme yapmana gerek yok. stock fan ile yapabileceklerin sınırlı ben Zalman CNPS 9500 led kullanıyorum 3.1 standart hızı olan phenom II x2 550 BE mi 3.9 da kullanıyorum şuanda. işlemci voltajını arttırdın mı hiç ? sanırım onu hiç yapmamışsın ve voltaj vermediğin sürece aynı noktada takılıp kalırsın sürekli. işlemci voltajını arttır. ht oranı war dı frekans x oran ramin çalışma mhz'sini atıyor o oranı düşük tut ramların frekanslarını fazla yüksek olmasına gerek yok. mhz yükselt her seferinde bir yada ikişer olarak arttır kapat aç makinenin stabilitesini kontrol et. önemli olan dediğim gibi voltajı arttırmak. fazla voltaj werme bir değer wer sonra mhz i yükselterek makine stabilitesini kaybedene kadar dene. sonra voltaj arttır. birden yüksek değerler seçip hemen deneyim gibi birşeye kapılma kalıcı sorunlar verebilirsin aygıtlara.
-----------------------------bravo kardeşim güzel özetlemişsin durumu ;
"bus speed frekansını 268 mhz ye ht link i 2420.0 mhz de tutuyorum toplam hızım 3764.5 de bunu 3800 küsüre çıkartıyorum ancak reset atiyor makina"
demişsin.
bus frekansın düşük fsb hızını iyi ayarlaman lazım ram'e giden voltajları bir kontrol et (reset sorunun bu) .
eğer kitlenme aşırı yüklenme olursa ısıdan değil bus frekansının şaşırmasından dolayıdır. ki zalman olduğunu söylüyorsun elinde. taştır.
Edit : Eğer stabil bir ayar yakalarsan kafana göre. Pcbenchmark'la bi test et Cpu zamanlamalarını ve hızını.
çok fazlada yüklenme kademe kademe ver asus'un bios'unda oc' testler olması lazım arkadaşımda vardı bide ordan bak yanlış hatırlamıyorsam evo serileri yada m7 g serilerinde turbo tuşu yada turbo modu vardı kendi stabil ayarlarını yapıyordu.
ht ayarını yaparken mutlaka dikkat et işlemcinle doğrudan alakalı olduğundan beyin (mcklaması :D ) şaşırması yaşatabilirsin.
kalıcı donanım hasarları ile karşılaşmak istemiyorsan yaptığın ayarları not et bi yere o şekilde devam et.
http://www.tahribat.com/Forum-Amd-X2-3600-Overclock-Calismasi-125022/
(konuda ki resim silinmiş. buraya koydum)

en sonki yaptığım yüklenme. belki biraz yardımcı olur sadece yapma aşamasından bahsettim nitrolin ( nitro jel deniliyor mavi renkte ) jel bulabilirsen onlada dene ısı sorunundan dolayı kafanda soru işaretleri varsa biraz tuzludur ama ilk işim yeni anakart alınca jeli temin edip yükleneceğim.
elimde quad core var ona güveniyorum biraza :D işlemci korkum yok :|