Overclock İhtiyacı.
-
Müridler biliyorsunuz battlefield 3 çıktı, eh bizde indirdik ama malum sistem yeter mi şüpheliyim.. Casper h36 anakartlı i5 460m işlemcili, nvidia gt320m ekran kartlı, 6gb ramı olan bir notebokum var... sorum şu; nasıl ufak ufak grafik kartımın gpusunu fazladan yükleyebilirim? çünkü fazla efektif bir kart değil.. en azından low settingste yüksek fpsle oynayabileyim... (Donanım erişimim var, termal değiştireceğim zaten bugün muhtemelen ne kadar termal denediysem hepsi cacık oluyo.. )
-
Hacı, ekran kartı driver'ını güncelle yüklediysen ve crackleri sorunsuz yaptıysan bir dene, muhtemelen bu sisteme sorun vermez gibime geliyor, overclock'ada gerek kalmaz zaten intellerde pek over yapılmıyor sağlıklı değil yani over yaptığındada çok sağlam soğutman lazım sistemi ekran kartına over dahada zor.
Hiç uğraşma, video ayarlarından olmazsa düşük kalitede oynarsın yani. Sorun vereceğini sanmıyorum.
Ben oynuyorum 4 gb ram, i5 işlemci var bendede 9800 gt ekran kartı var.
Yinede bu rehbere bakabilirsin detay -
BIOS da o/c menüsü var mı ?
voltaj fsb zamanlama ayarları vs ?
elinizin altındaki bi laptop :)
-
1-618-GR bunu yazdı:
-----------------------------
Hacı, ekran kartı driver'ını güncelle yüklediysen ve crackleri sorunsuz yaptıysan bir dene, muhtemelen bu sisteme sorun vermez gibime geliyor, overclock'ada gerek kalmaz zaten intellerde pek over yapılmıyor sağlıklı değil yani over yaptığındada çok sağlam soğutman lazım sistemi ekran kartına over dahada zor.
Hiç uğraşma, video ayarlarından olmazsa düşük kalitede oynarsın yani. Sorun vereceğini sanmıyorum.
Ben oynuyorum 4 gb ram, i5 işlemci var bendede 9800 gt ekran kartı var.
Yinede bu rehbere bakabilirsin detay
-----------------------------şimdi, sağlıklı bir oc için ekran kartının fw'si güncel olmalı.
intel, oc'ye dayanıksızdır diye birşey yok, laptopta oc' pek önerilmiyor. chipset arızaları ile karşı karşıya kalabilirsin.
ati tool ve gpu benchmark programlarıyla öncelikle kartını sıkı bi testten geçir.
ilk defa başlıyorsan oc'ye netten, neler yapabileceğin konusunda kısa bir araştırma yap.
termal ped tavsiye ederim ek olarak çok az bir miktarda normal macunda kullanabilirsin, oc yaparken soğutucuna önem vermelisin.
ram zamanlamalarını vs hepsini gözden geçir oc işi biraz karışıktır. -
ekran kartın kötü dostum bende 6550m var ve i5 480m 2.66ghz la anca bununla kasmadan oynuyorum.
-
Hocam laptopa overclock yapma taraftarı değilim önce bunu bir düşün.Öünkü laptoplar zaten fazla ısınır hele casperlar :D
Overclock yaptığında ona göre sağlam soğutma da gerekir, laptoptaki tek soğutma eklemesi alta takılan soğutucu ve o da overclockta fazla işe yaramaz.
Yine de ben yapıcam diyorsan ekran kartı için rivatuner ı kullanabilirsin.Şuradaki kılavuzu incelersen az çok kafanda birşeyler şekillenir.
http://site.hardwarena.com/RivaTuner-Kullanim-Klavuzu.html
İşlemci içinse en sağlıklı çözüm BIOS'tan fsb hızını ve eğer açıksa çarpan sayısını kademeli olarak arttırmaktır.
Ama yine son olarak söylüyorum laptopa overclock yapma üzülürsün sonra (Tecrübe ile sabit!)
-
1366x768 çözünürlük low settings de 14-17 arası fps aldım... oyun inanılmaz takılıyor.. o/c değerlendirmesi yapıyorum şu anda.. cpu/gpu maksimum sıcaklık ilişkisi yaklaşık 80/80 boştayken 50/47 civarında, daha önce termal macun(thermalmake) kullandım UT3 de 103 civarına çıkıyordu artık 85-90 civarında kalıyor, işlemciye dokunmam ama ekran kartını biraz zorlamak istiyorum hocalar...
-
BarisYigit bunu yazdı:
-----------------------------
BIOS da o/c menüsü var mı ?
voltaj fsb zamanlama ayarları vs ?
elinizin altındaki bi laptop :)
-----------------------------o kadar abanmayacağım yahu, zaten biosum o kadar ayrıntılı değil :D