Özgürlüğü Arkadan Algılamak
-
Tanım olarak: En genel haliyle, özgürlük, bağlı ve bağımlı olmama, dış etkilerden(etkenlerden) bağımsız olma, engellenmemiş ve zorlanmamış olma halini dile getirmektedir. Buna paralel baska bir gündelik tanımı, insanın kendi kararlarını kendi istemine ve düşüncelerine göre belirleyebilmesi, ve kendi seçimlerini kendi iradesi ile yapabilmesi olarak belirir. Burada özgürlük bir irade özgürlüğüdür. Türk Dil Kurumu, Güncel Türkçe Sözlük'de özgürlük sözcüğünü şöyle tanımlamaktadır:
- "1. Herhangi bir kısıtlamaya, zorlamaya bağlı olmaksızın düşünme veya davranma, herhangi bir şarta bağlı olmama durumu, serbestî.
- 2. Her türlü dış etkiden bağımsız olarak insanın kendi iradesine, kendi düşüncesine dayanarak karar vermesi durumu, hürriyet."
- -----------------
Af buyrun belki benim aptallığımdır. Bu özgürlük kavramını ben pek anlayamadım. Hatta belki kıçımdan algıladım bilemiyorum. Tanımda der ki (tıpkı üsste olduğu gibi); herhangi bir kısıtlamaya, zorlamaya bağlı olmaksızın düşünme veya davranma. Demin konunun bir tanesinde (Free Hug konusu) döverim, skerim ahkamları havada uçuşmuş ondan yazıyorum. Özgürlüğün tüm bu zorlamalara ve dayatmalara bağlı olmaması lazım yani değil mi? Orada bir yerde bir tanesi karşı tarafında zırasını alıp sarıldığında ben bu kişiyi döversem o kişinin özgürlüğünü elinden almış olmaz mıyım? - Küpe takan yahut saçını uzatan bir erkeği gördüğümde ne lan bu sen top musun? dediğimde yine bu kişinin düşünce ve inanışlarına saygısızlık edip özgürlüğünü çiğnemiş olmaz mıyım?
- Sen camide namaz kılarken ben camiden içeri çamurlu ayakkabılarımla girip hooop napıyonuz lan kalkın hadi dediğimde senin inancını ayaklar altına alıp çiğniyor olmaz mıyım? Senin ibadet özgürlüğünü piç etmez mi bu davranışım?
- ----------------
- Özgürlük demek sağduyu geliştirmek demek değil midir? Karşıdaki insana uygulayacağın baskı ya da diğer bütün şeylerin aynısını bir başkasının sana yapmasını ister misin olayı hani? Özgürlük demek seninle onun arasındaki ince sınırlara zarar vermeden kişi sana göre epeğri, yapyanlış olsa bile tahammül edebilmek değil midir?
- ---------------
- Burada hepinizi biraz sağduyu ve biraz düşünmeye sevk ediyorum. Kimse kimseyle aynı görüşte olmak, kimse kimseyle aynı şekilde giyinmek, aynı yemekleri yemek zorunda değildir. Üstelik bizi insan yapan değerlerin başında da bu farklılıklar gelir. Lütfen biraz daha fazla sağduyu ve düşünce geliştirin.
- Edit: kelime düzeltme*
-
orada döverim diyen arkadaş olayı yanlış anladığı için döverim dedi(kendisi istemeden sarılma), zaten dövecek olsa neden rızası olsun değil mi?
"free hug" meselesi ne kadar özgürlükse, saçma olduğunu söylemek de özgürlüktür, açtığın bu konunun gereksiz olduğunu düşünmem ve bunu belirtmem de özgürlüktür sanırım ?
-
mataramasuko bunu yazdı
orada döverim diyen arkadaş olayı yanlış anladığı için döverim dedi(kendisi istemeden sarılma), zaten dövecek olsa neden rızası olsun değil mi?
"free hug" meselesi ne kadar özgürlükse, saçma olduğunu söylemek de özgürlüktür, açtığın bu konunun gereksiz olduğunu düşünmem ve bunu belirtmem de özgürlüktür sanırım ?
Aynen. Tam anlamıyla fikir özgürlüğü budur ancak yine insanın özünde uzlaşma, bir orta yol bulma vardır. Bu yüzden senelerdir milyarlarca insan aynı formanın renklerine yahut aynı dine veyahut aynı siyasi görüşe gönül vermişlerdir. Uzlaşma olmadan özgürlük de olmaz. Bu ikisi birbirine bağlı ve bağımlıdır da.
-
Bana göre özgürlüğü tek başına değerlendiremezsin, özgürlük kelimesine bağlı etkenleri hep vardır.