PARDUS: Dün, Bugün, Yarın

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    shock56
    shock56's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Mart/2007
    Erkek

    Bu yazıyı yıllar önce Pardus ile çalışma yapmış, birçok bilgisayarına Pardus kurmuş biri olarak yazıyorum. Son zamanlarda Pardus İşletim Sistemi ile ilgili basında boy boy haberler görmeye başladık. Pardus ile ilgili haberler çıkınca 2005 yılına ait M. SERDAR
    KUZULOĞLU' na ait yazı aklıma geliyor. (Bu arada 2005 yılında Bill Gates Türkiye' ye gelmişti.)
    Yazıdan alıntılar:

    "Sayın Gates ülkemize dört saatini vermeden önce yine aynı 'ters' coşkuyla tanıtılan bir proje vardı. Her öğretmene bilgisayar eğitimi ve bir dizüstü bilgisayar verilecekti. Microsoft ve Intel bu konuda epey uğraş verdi. Gates'in ziyaretinin ucu da buna bağlıydı. Görünen o ki bu uğraşın sonuçlarını da almak üzereler. Öğretmenlerin bilgisayar sahibi olmasına elbette karşı değilim. Ama nasıl olduklarıyla gayet ilgiliyim. Çünkü çok az bir kısmı vergi veren, vermeyeni de affedilen bir ülkede senelerdir maaşımdan yüklüce bir miktarı vergi olarak devlete veriyorum. O paralarda sizin gibi benim de hakkım var. Üstelik bilişim konularını, alternatif ve incelikleri de iyi bilirim.

    Elimde Vakıfbank tarafından Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu kampanyasıyla ilgili üreticilere yollanan şartname var. İlk etapta alınacak 50 bin bilgisayarı tarif ediyor. İçindeki tüm kriterler genel. Şu kadar bellek, bu kadar sabit disk, şu boyda ekran... Ama iki şey kesin: işlemcisi Intel, işletim sistemi de Windows XP olacak!"

    "Bill Gates çok üzülmemiştir herhalde. Kolaylıkla 'Zaten herkes Windows kullanıyor, işlemcilerin de çoğu Intel' gibi kaçamak yollara girebiliriz. Öyle değil işte. Her ikisinin de alternatifi var. Geçen hafta da değindim; en önce bu devletin kendi desteğiyle TÜBİTAK'a hazırlattığı Pardus adlı özel bir işletim sistemi var. Geçen hafta CD'den çalıştırılabilir sürümünü internetten dağıtmaya başladılar. Lütfen http://www.uludag.org.tr/ adresine gidip bakın, yükleyebiliyorsanız çekin deneyin. Elbette bedava. Ve bana 'Öğretmenlerimiz bu sistemle şunu, bunu yapamaz' deyin. Eksikleri yok mu, tabii ki var. Notlarını aldım, kendilerine de ulaştıracağım."

    "Ama devlet kendi giriştiği bir işi neden bırakır da kendisine çok daha pahalıya mal olacak bir seçeneğe yönelir işte bunu çözemiyorum. O insan-ların emeklerine de mi sahip çıkmayalım?

    Henüz kendi işlemcimizi üretemiyoruz ama paraları Intel'e aktarmadan önce en büyük rakibi AMD'den neden teklif almıyoruz? Çünkü baştan ihaleyi Windows ve Intel Centrino ile açıyoruz. Bunun bir adı var ama ben burada yazmayacağım."

    "Milli Eğitim Bakanı (MEB) Hüseyin Çelik "Biz Bill Gates ile kazan/kazan prensibiyle görüşüyoruz" diyor. Yani hem MEB (biz; Türkiye) kazanacakmış, hem de Microsoft. Sayın Çelik, karşınıza oturan adamın cebinde 48 milyar dolar parası, onun kat be kat üstünde değerinde şirketleri var. Üstelik ben yıllardır kendisini takip ediyorum; daha öyle 'kazan/kazan' bir olayını da görmedim."

    "Eğer bu cümlenin gerekçesi Microsoft'un 100 dolarlık Office setini 2.5 dolara satma teklifiyse ben öncelikle "Kardeşim sen neden bana 100 dolarlık malını bu fiyata satıyorsun?" diye sorardım. Sakın bakanın 'bedavaya' satılan ve aynı işi öğrenci ve öğretmenlere yaptırabilecek Open Office setinin düşünülmesini istemediğinden olmasın?"

    Şimdi düşünüyorum da 13 yıl önce Pardus kullanmaya başlasaydık şu anda hangi aşamalarda olurduk? Şimdiki kuşağa okul yıllarında PARDUS öğretilmiş olsaydı işler farklı olabilirdi. Zararın neresinden dönersen kâr ancak bu işte epey geç kaldık gibi.

    Daha düne kadar bakanlığın birçok sitesi internet explorer dışındaki tarayıcılarla açılmıyordu. Şu anda bile bazı sistemler sadece Internet Explorer ile açılıyor. Birçok lisanslı yazılım windows üzerinden çalışıyor. Genel kullanıcı alışkanlıklarını da işin içine katarsak şu aşamada Linux tabanlı bir işletim sistemine geçmek çok sancılı olacaktır.

    2005 yılından Kaynak:

    http://www.radikal.com.tr/yazarlar/m-serdar-kuzuloglu/bill-gates-ile-kazan-kazan-oyunu-848789/

     

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Herbokolog
    KaptaN
    KaptaN's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 30/Ağustos/2005
    Erkek

    billin konferansına holy ile gitmiştik  o zaman pek anlamamıştım neden geldiğini ama sonradan anladım ,zaten ondan sonra ipi çekildi pardusun şuanda çok geride kaldı halen yeni düzene yetişebilirmi bilmem.

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    _PesimisT_
    _PesimisT_'s avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Nisan/2008
    Erkek

    Okullar konusunda kesinlikle haklısınız. Ancak bunun için öğretmen yetiştirilmesi gerekiyor. (Öğretmenim bu arada yanlış anlaşılmamak için belirteyim) 

    Windows'u açıp kapatmaktan aciz insanlar var. "Dosya türü" kavramı adama en üst düzey fizik bilgisi gibi gözüküyor. Öğretmenler odasına kuralım dedik ama ne mümkün 1 hafta sonra eleştiri eleştiri geri adım atmak zorunda kaldık, biz güya akıllı tahtalar için de düşünüyorduk sırf çocuklar gorebilsin diye. 

    Birde devlet politikası önemli. Bir emre bakar ama olmuyor. Geçenlerde bir haber vardı bilmem ne belediye Pardus'a geçti diye haberdeki görselde Windows yüklü bilgisayar masaüstü resmi Pardus zihniyetimiz bu bizim. 

    Bir yerden bir şekilde başlamak lazım ama nerden nasıl ve ne zaman vallahi bilmiyorum. 


    Bu dahil; tüm genellemeler yanlıştır! Yolcu; Kendi Yolunda.... Şükür biz Allahtan başka sahibi olmayanlarız!
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    OCEANUS
    OCEANUS's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Aralık/2009
    Erkek

    Amerika gibi bir ulkeye gel sen rest cek

    Ondan sonra yok bizim vestel telefonumuz var bizim kendi isletim sistemimiz var de

    recep bey 15 temmuz gecesi trt muhaberini iphone facetime uzerinden aradi dikkatinizi cekti mi acaba? kendisi kullansa ya vestel telefon sulalesinde vestel kullanan var midir acaba?

    Cikiyor televizyona bir iki gazel okuyor bizim toplum da meeeeleeeeyeee meeeeleeeeyeeee gidiyor pesinden.

    Kendi aptal toplumumuz sayesinde bu seviyeye gelmis bulunmaktayiz. En beter gunler bizleri beklemekte

    Adamlar Turkiye ile baglantiyi kokten koparsa oturup aglarsiniz burada yemisim pardusunu dunya bize ayak uydurmaz bizlerin dunyaya ayak uydurmasi gerekiyor.

    Yok pardus soyleydi de boyleydi nedir yani simdi bu duygusal giris? Dolar yukselmeseydi boyle bir konu acilmasi soz konusu olabilir miydi? Asla

    Belediyeler bir an once pardus'a gececek baslari goge erecek sonrasinda 

    16 yildir ARGE diye birsey yok herif ulkenin agzina sicti tum yatirimi betona yapan birinden ne beklersiniz? 

    eyyyyy amerikaaaaaa diyeee diyeeeee milletin gozunu boyuyor iste 


    KNOWLEDGE IS POWER!
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hipokondriyak
    hipokondriyak's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Temmuz/2007
    Erkek
    KaptaN bunu yazdı

    billin konferansına holy ile gitmiştik  o zaman pek anlamamıştım neden geldiğini ama sonradan anladım ,zaten ondan sonra ipi çekildi pardusun şuanda çok geride kaldı halen yeni düzene yetişebilirmi bilmem.

    50 tane bılemedın 100 tane kısıyı topla sektorden duzgun para ver abı 1 seneye cok rahat toparlarsın planlama ıyı yapılsın yeter ki


    Homo sapiens, yaşamak için, diğer canlıların yaşamasına muhtaç; obligat parazit türüdür. "Sen olursan boş bardak , sana olur koyan çok su. a.g."
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    vardamir
    vardamir's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Mart/2016
    Erkek

    Biraz alakasiz olacak ama soyle bir ornek vereyim kisaca

    Rize de bir tunel guvenlik gerekcesi ile tedbirli kapatma islemi gerceklestirmek istendi zamaninda.Ankaradan adamlar geldi fln. Jandarma dediki "bu tunelin temel atmasina rte geldi.Ben simdi kapatirsam bizi surerler " dedi ve kapanmadi tunel bi sekilde hallettiler.

    Bir tarafta guvenlik ve insan hayati diger tarafta rte temel atmaya gelmis. 

    Anayasada yazsa eger her urunun yerlisi kullanilacak diye bizimkiler gene pardus a gecmez cunku rte bill gates ile konustu olmaz derler. Boyle salak sacma isler anca bizim memlekette olur.

    Pardus basarilimidir ya da ise yarar mi bilmem. Turk olmasina bakmam isime yaramasi lazim ama kac paraysa da verilmesi gerek denenmesi gerek turk mali urunlere bos da olsa ar-ge destegi olmasi lazim. Bugun pardusu yapamayanlar yarin o tecrube ile baska bir urunde basarili olurlar.

     

    vardamir tarafından 28/Ağu/18 08:34 tarihinde düzenlenmiştir

    glossiness effect
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2021 Talihlisi
    dcpromo
    dcpromo's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Nisan/2017
    Erkek

    Bizim hiç bir şeyimiz yerli değil ki... He boku yaptın işletim sistemine geldi sıra zaten. ,,, kanadasından nohut geliyor la. Marketteki baklagillerin falan bi arkasına bakın menşei ülkesi neymiş :D Orda yemeye değer görmedikleri ıskarta ya ayrılanlar burada lüx satılıyor slakdjfakjsdşflk Bi ara hayvanat bahçesi müdürünü getirmemişlermiydi ekip başına sonra o da geliştiricilerden birine tipini sevim deyip kovmuştu falan ben mi yanlış hatırlıyorum.


    next next next install
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    BenSen
    BenSen's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 20/Ağustos/2017
    Erkek
    OCEANUS bunu yazdı

    Amerika gibi bir ulkeye gel sen rest cek

    Ondan sonra yok bizim vestel telefonumuz var bizim kendi isletim sistemimiz var de

    recep bey 15 temmuz gecesi trt muhaberini iphone facetime uzerinden aradi dikkatinizi cekti mi acaba? kendisi kullansa ya vestel telefon sulalesinde vestel kullanan var midir acaba?

    Cikiyor televizyona bir iki gazel okuyor bizim toplum da meeeeleeeeyeee meeeeleeeeyeeee gidiyor pesinden.

    Kendi aptal toplumumuz sayesinde bu seviyeye gelmis bulunmaktayiz. En beter gunler bizleri beklemekte

    Adamlar Turkiye ile baglantiyi kokten koparsa oturup aglarsiniz burada yemisim pardusunu dunya bize ayak uydurmaz bizlerin dunyaya ayak uydurmasi gerekiyor.

    Yok pardus soyleydi de boyleydi nedir yani simdi bu duygusal giris? Dolar yukselmeseydi boyle bir konu acilmasi soz konusu olabilir miydi? Asla

    Belediyeler bir an once pardus'a gececek baslari goge erecek sonrasinda 

    16 yildir ARGE diye birsey yok herif ulkenin agzina sicti tum yatirimi betona yapan birinden ne beklersiniz? 

    eyyyyy amerikaaaaaa diyeee diyeeeee milletin gozunu boyuyor iste 

    size katılıyorum hocam sanki içimi okumuşsunuz +1


    Ne güzel demiş ”Dünyayı anlamak yetmez, onu değiştirmek gerekir.” (Karl Marx)
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ekim/2007
    Erkek

    Pardus sadece Türkiye için değil dünya için çok önemli ve güzel bir projeydi , bazı şeylerin sadece sizin içinizde başarılı olması yetmez bir marka yaratmak için vestelin de pardus unda globale hitap etmesi lazım

    aynen şuanda beyaz eşyada BEKO nun olduğu gibi yada ARÇELİK.  Pardusun farkı o döneme kadar neredeyse ubuntu hariç tüm linux işletim sistemlerinin bu işe kafa patlatacak kod yazacak vs yani makınaya uğraş verecek ve bundan zevk alan alternatifler arayan insanlar için cezbedici olması , pardusta ise ilk defa farklı bir işletim sistemine geçen birine yardımcı olacak bir çok bilgi ve kolaylık vardı.

    Bugun bu kolaylıkların hepsi işletim sisteminden çıkartıldı 

    Bugun pardusu pardus yapan ekip çoktan dağıtıldı 

    Bugun pardusu global değil yerel yapmak için uğraşıyoruz.

     

    Olay beleş işletim sistemi ise ABD ye para vermemek ise bedava linux alternatifi çok , fakat biz kendi kendimize yetebilir olmak teknoloji geliştirebilir olmak istiyorsak marka yaratıp bunu global e satmadığımız sürece TL değer kaybetmeye AR-GE yapamamaya devam ederiz. 

    Bugun TUBITAK çatısı altında olan hiç bir şeyden kayır beklemiyorum , sebebi ise potansiyeli olan insanlar yerine ümmetçilik yapılarak faydasız gereksiz insanların devlet ve üniversite kadrolarına yerleştirilmiş ve bu tarz projelerin onların elinin altında çöpe dönüşmesi. 

    konuyla alakasız ama aynı zamanda alakalı.

     

    Ziraat profesörü hocamla konuşuyoruz ben organik tarım öğrencisiyim , dedim ki hocam organik tarım için sertifikalı yani kalifiye ürün için istenen sertifikanın şartları ülkenin çoğuna uymuyor çünkü yanındaki kimyasal gübre atarken GDO lu yada hibrit tohumlarla tarım yaparken sen organiği nasıl yapacaksın ?.  Evet bizim öğrenim gördüğümüz türkiye nin tarım kentlerinden ödemişte bile organik tarım yapmak mümkün değil , hocam da dediki devlet desteği ile tarlaları bu hale biz getirdik.

    Köylü gerçek gübre kullanırken ( hayvanın gübresini tarlasına atıp tarlasındaki mahsulüde yem olarak hayvanına yedirip olması gereken devir daimi yaparken yani ) biz devlet eliyle gittik ve dedik ki uğraşmayın bunlarla bakın A firmasının kimyasal gübresi , atın bunu mahsullerinize uğraşmayın hayvanlarla dendi.

    Ardından israil menşeyli hibrit tohum üretim firmalaı tarafından da yine devlet desteği ile , siz kendi tohumunuzu üretmeyin , ülke olarak bizde üretmeyelim gerek yok bakın kaliteli israil tohumları hepimiz bunu kullanalım dendi ve kısır olan bu tohumları kullanmaya başladık.

    1.si hayvan gübrelerini kullanmadığımız için bedava gübreye para vererek aldık.

    2. yine bedava olan tohumlar yerine (ekininizin bir kısmını tohumluk olarak ayırırsınız 1 domates size onlarca domates fidesi verir onlarca domates fidesi yüzlerce domates verir vs) kısır olan yani tohumu döllenmeyen bu sebeple tohumunu dikemeyeceğimiz her sene satın almak zorunda kalacağımız israil tohumlarına muhtaç bırakıldık

    3. toprağımızı öldürdük kirlettik ve bunlarla da kendimizi zehirlemeye devam ediyoruz. 

     

    bu olay sadece bir pardus olayı değil , kafa meselesi , siz diyanetin her sene bütçesini arttırmaya devam edip milli eğitimin bütçesini kısabiliyorsanız zaten ters giden bir takım şeyler olduğu ortadadır , anadolu liselerini meslek liselerini fen liselerini imam hatip lisesine çeviriyorsanız zaten sıkıntı vardır. 

    Sonra TV programlarında işte 1980 de güney kore ile aynı seviyedeydik ne oldu bize. 

    Abi ABD de olsa İngiltere de olsa İsrail de olsa kimse senin kendine verdiğin zarardan fazlasını sana veremez , zamanında matbayı ismeyenler ile şuan eğitimi çökertenler aynı kafada.

     

Toplam Hit: 1543 Toplam Mesaj: 9
pardus