Pasaport Kaydı Dolandırıcılığı
-
yeni nesil bir dolandırıcılık türü. işin kötüsü bu dolandırıcılıktaki ilk kıvılcımı bizzat devletin kendisi çaktı.
olay nedir ne değildir özetleyelim. malum yurt dışından gelen cihazların imei'lerinin kaydedilmesi gerekiyor. bu yüzden bir sektör oluştu. parayı veriyorsun, adam kaydediyor pasaporta telefonu. ama gel gelelim, sistemde bir açık var.
pasaporta telefonu kaydettirmek için gerekli bazı belge ve bilgiler var malum. bunlardan bir tanesini eksik bildiriyorlar. adam bulmuş dümenini, içeridende muhtemelen birilerinin yardımıyla. telefonu geçici olarak kaydettiriyorlar. kaydeden kurum "sen bana belge verdin ama, bunlar eksik. 6 ay içinde tamamla gel kaydedelim. yoksa 6 ay sonra telefonu sistemden düşeriz" diyor. tabi garibim son kullanıcının bu durumdan haberi yok. bayılıyor 150 lirayı telefona. bakıyor sisteme, telefon "yolcu beraberinde kayıtlı" diye gözüküyor. ama hop, 6 ay sonra kayıt uçtu. sonra o kayıt yapan adamı ara ki bulasın.
işin boktan tarafı, bu geçici kayda dair sistemde bir ibare yok. gerçekten kaydedilmiş telefonla, çakma kayıt yapılmış telefon aynı şekilde gözüküyor sistemde: yolcu beraberi kaydedilen cihaz
çakma kayıtlı telefonu 6 ay sonra çat diye kullanıma kapatabilecek kadar gelişmiş teknoloji, geçici kayıt yapılmışla, normal kayıt yapılmış telefonu ayırıp söyleyemiyor.
haliyle devlet eliyle bir ton dolandırıcı türedi.
kendi elinize alıp da götürmediğiniz pasaporta güvenip telefon kaydettirmeyin.
artık ikinci el telefonlra da güvenmek mümkün değil. imei kaydına bakıp kayıtlı diye alıyorsun, 2 ay sonra gidiyor.Ekşi sözlükten alıntılanmıştır.
-
bunlarla ilgili şikayet mailleri dilekçeler filan yazılırsa, internette filan iyice duyurulursa elbette bi ilgilenen olur düzeltilir
-
vay arkadaş ya kesin benim telde öyle çakma yukarıda söylediklerinin aynısı imei sorguladımda yolcu beraberinde getirilen cihaz diyor
-
winchester bunu yazdı
vay arkadaş ya kesin benim telde öyle çakma yukarıda söylediklerinin aynısı imei sorguladımda yolcu beraberinde getirilen cihaz diyor
Belli olmaz.Belki de adam sağlam birisiyse adam gibi kayıt ettirmiştir.
-
iyi ama ne zamana kadar böyle diyecek yani 6 ay bekleyecez mi patlayacak mı diye
-
Ben de pasaport sahibinin başvurusuyla imei kaydının silinebildiğini duymuştum. Ama gerçekten yapılabiliyor mu bilmiyorum.
-
benzer bir olay
bir tanıdığın pasaportu hac dönüşü tel kaydettirmek için gsm ye uğruyor. ama yeni alınan pasaporta işlem olmuyor çünkü pasaport bir telefona kayıt ettirilmiş...!
gsm şirketini telefonla aradık.. işte bizden habersiz tel kaydı yapılmış ve iptal edilmesini talep ediyoruz diyip işlem yapıldı
hatta telefonu kayıt ettiren kişiyide bulduk
böyle bir olay karşısında kayıtsız kalınmamalı...
diğer taraftan, gsm şirketleri sadece bir kaç fotokopiye ve kimlik fotokopiine bakıp sistemden doğruluğunu görebiliyorsa neden daha sonradan eksiklik var diyebiliyor ki ? her belge göndermede kayıt mı yaptırıyorlar ?
beni sen mi ittin a.q
Not :
IMEI kaydını kendimiz yapabiliyoruz.. E-DEVLET üzerinden... gsm şubelerine gerek kalmadan..
https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet
mungabunga tarafından 19/Kas/12 09:42 tarihinde düzenlenmiştir -
bence devlet icin gayet mantikli bir yol.
hakikaten kaydettirdigi kendi pasaportu ise eksik belgeyi de gelir tamamlar 6 ay icinde. dalavereyle kaydettiriyorsa, 6 ay sonra kapansin telefon diyor. devlet her zaman isine geleni yapar.