Pc Hizlandirma Yollari
-
PC Hizlandirma Yollari
Cache Bellegini Etkinlestirmek:
Modern islemciler,islenen verilere yeterli hizda ulasabidiklerinde, herseyden önce saat frekansindan kazanirlar. Anabellek (hizli SDRAM modülleriyle bile) bunun için çok yavastir. Bu yüzden 386' lardan beri ana kartta bulunan (Second Level) Cache, 486' lardan beri bir islemci içindeki ön-bellekte (First Level Cache) bulunur.BIOS Features Setup' taki "CPU Internal Cache" ve "External Cache" ayarlarini "Enabled" durumuna getirin.Böylelikle ilk hizlandirma islemi halledilmis olur.Bazi BIOS' lar Cache-Isletim türüne ait bir seçim sunmaktadir."Write-Through"da her yazma,erisim aninda anabellege iletilirken, "Write-Back" modu birden fazla yazma erisimini destekler ve böylece kisa sürede islem gerçeklesir.BIOS-Shadowing'i Açmak Için:
Bilgisayar BIOS'u ve grafik kartlarinin ve SCSI-Controller'larin BIOS Firmware'leri için bellek yapitasi olarak çogunlukla 8-bitlik ve ya 16-bitlik (E)EPROM' lar ve FLASH-ROM' lar anabellege oranla daha yavastir.Böylece BIOS içeriklerini ana bellege yansitma ve daha sonra oradan okuma imkani ortaya çikar.Bu, herseyden önce DOS altinda ve en belirgin olarak da grafik çiktilarinda fark edilebilen bir hiz artisi saglamaktadir.Windows 98 ve NT gibi modern isletim sistemleri kendi Multitasking optimizasyonlu 32-bit Driver' lari ile bu sorunu çözmektedir."BIOS Features Setup" taki "System BIOS Shadow" ayarlari "Enable" durumunda bulunmalidir, ki bagsettigimiz ilk ayar çogunlukla gizli, genellikle de aktiftir."System Video BIOS Cacheable" ayari "Enabled" durumunda bulundugunda, Shadow bellegi "Chipset Features Setup"tan önbelleklenmeye açilabilir. Bu da yine düsük bir performans artisi saglar.Islemciyi Daha Hizli Çalisirmak Için:
Çogu Board üreticisi, "BIOS Fature Setup" taki "Boot up system Speed"e menü seçenegi olarak yer vermemektedir.Fakat buna ragmen yinede varsa, buradaki ayar "High" olarak yapilmalidir. Çünkü "Low", islemciyi oldukça yavaslatir.
Baslat Menüsüne Özel Eklemeler:
Baslat menüsüne ekleyeceginiz ögelerle istediginize daha hizli ulasa bilirsiniz.Mesela Denetim masasiyla çok isiniz oluyor ve buna en kisa yoldan ulasmak istiyorsunuz.O zaman yapmaniz gereken.Baslat dügmesi üzerinde sag tiklayip arastir diyoruz (Windows/StartMenu'ye geliyoruz) Yeni bir klasör olusturuyoruz ve adinida olusturmak istedigimiz ögenin kodunu yaziyoruz.Örnegin denetim masasi olusturmak için Klasörün adini "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" koyuyoruz.Eklenecek Öge
Yazilacak KodDENETIM MASASI
Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}ÇEVIRMELI AG
Dial Up Net.{992CFFA0-F557-101A-88EC-00DD010CCC48}YAZICILAR
Printers.{2227A280-3AEA-1069-A2DE-08002B30309D}ÇÖP TENEKESI
Recycle Bin.{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E}IE 4 ABONELIK
Subscriptions.{F5175861-2688-11d0-9C5E-00AA00A45957}GEÇMIS KLASÖRÜ
History.{FF393560-C2A7-11CF-BFF4-444553540000}
Hizli windows restart:
Windows'u kapatip tekrar açtigimizda ,konfigürasyon degisiklikleri kontrol edecek ve sürücüler testten geçirilecektir.Aslinda Windows'u tekrar baslatmak için daha hizli ve kolay bir yol mevcut.Önce not defterini açin ve ";@EXIT" yazin ( tiknak isareti yazilmayacak ). Daha sonra dosyayi Windows/Command klasörü altina kaydedin.Kayit türü kutusuna Tüm Dosyalar(*.*) seçenegini aktif hale getirin ve dosya ismi olarakta "Basla.bat" i verin. Windows/Command klasörünü açin ve kaydettiginiz dosyaya masaüstüne kisayol yaratin. Daha sonra farenin sag dügmesine basin ve özellikler penceresini açin. Program karti üzerindeki "çikista kapat" seçenegi isaretleyin."Gelismis" dügmesine tiklayin ve "MS-DOS kipini gerekli olarak öner" seçenegindeki isareti kaldirarak, "MS-DOS kipi" seçenegini isaretleyin.Artik "basla.bat" dosyasini çalistirdigimizda Windows hizli bir sekilde yeniden baslayacaktir.
--Alinti -- daha onceden verildiyse ozur dilerim :)