Pc Temizliği
-
arkadaşlar kasayı açtıktan sonra iç donanımla ilgili ne tür bakım yapabilirim ?
fanları,ekran kartını fln nasıl temizlerim ?
ve nerelere bakmalıyım,nereleri temizlemeliyim ? -
Komprosörle ver havayı gitsin.
-
1. Eğer basınclı hava için kompresör var ise, kompresör ile hava tutabilirsin...
Eğer yok ise elektrik süpürgesi kullanabilirsin...
Kasayı aç, gördüğün tozlanan yerlere tut süpürgeyi yada kompresörü
güç kaynağının iç taraftaki deliklerine hava tut sonra dıştaki pervanesine hava tut...
ekran kartını yerinden cıkartadabilirsin cıkartmayadabilirsin, fanına tut havayı, cok fazla oynama devrini bozacak hareketler yapma...
işlemcinin fanına aynı şeyleri yap...
eğer 1 seneden fazla olduysa işlemcinin macunu ölmüştür artık, işlemci fanını köşesindeki çentiklerden dikkatlice cıkart, altındaki kurumuş tabakayı ve işlemci üzerindeki tabakayı kolonyalı bi pecete ile silerek cıkart temizle, işlemci pinlerine zarar gelmemesine dikkat et,
eğer bulabiliyorlar bi firmada filan cok az ısı iletken macun alarak işlemci üzerine sür, sonra fanı düzgün bir şekilde köşelerine ve cıkarttığın şekle dikkat ederek tekradan tak...
yoksa cokda sorun değil geçici olarak macunsuzda takabilirsin fanı...
kasanın içinin şöle bi kirini al anakarta işlemciye fln cok fazla elleşme...
eğer mümkün ise kelepce yada paket lastiği ile, hava sirkülasyonunu engelleyecek kabloları vs birleştir...
veri transfer kablolarını bükme, kıvırma sinyal karmaşası yaratacak şekilde kırma vs yapma, olduğu gibi bırak...
fanlar vs eğer ses yapıyrsa yada dönmesi konusunda sıkıntı varsa philips marka contact cleaner satılıyor 10 liraya alabilirsin, yağlı bir temizleyici- yağlayacıdır güvenle heryerde kullanılabilir, bunu püskürtebilirsin abartmadan dönen parcalara...
Birde en ama en önemlisi, özellikle bilmeyen elemanlar ck büyük maharetmiş gibi devamlı acıp birşeyler yapmaya calışırlar, en önemli kural şudur
çalışıyorsa kurcalama!!!
Bir diğer önemli olay şudur; gene cok büyük bir maharetmiş gibi, "benim bilgisayarın kasasının kapağı açık duruyo" şeklinde gereksiz artistiklere girme, en güvenli ve soğuk kasa, kasanın altında içeri üfleyen, kasanın üstüde dışarı üfleyen(güc kaynağı fanı zaten bu şekildedir) birer fan ve tamamen kapalı kasa kapağıdır...
düzgün calışan fanı olan kapalı kasa kapağı soğumayı kolaylaştırır, içeri toz girmesini engeller, fanların calışmasını rahatlatır...
Güzel yazdım tutorial gibi oldu burada dursun bu :)
-
Hocam çok iyi yazmışsın tebrikler :)
-
elektrikli süpürge çok güzel temizliyo. rene de değinmiş. fanların üstüne tut fanlar çalışıyomuş gibi dönmeye başlıyacak elleme biraz öyle dönsün içinin tozunu çeksin.
işlemcinin fanını sök iyice temizle soğucutusu çok pis toz biriktiriyo. onları temizle.ana kartın üstünde elek. süpür. yi gezdir hafif üstten deydirmeni tavsiye etmem.
power fanını temizle. kasanını köşelerinde toz birikir genelde oraları temizle
hdd üstünü temizle. varsa floppy üstünü temizle. onları üstüde çok tozlanıyo
-

DO NOT TRY THIS AT HOME !!!
-
herkese çok teşekkür ederim,en kısa zamanda hepsini yapacağım :)
-
hocam,benim pc start'a bastıktan sonra anakart ekranında donuyor,restart atmadıkca geçmiyor o ekranı,toz aldım makinede,geçti ama sonra tekrar başladı...
ne yapabilirim bu konuda ? -
renegadealien bunu yazdı:
-----------------------------
yoksa cokda sorun değil geçici olarak macunsuzda takabilirsin fanı...
-----------------------------benim bilgisayar için o geçerli değil hocam :S
macunsuz takınca kendi kendine kapanmaya başlamıştı
konusunu bile açmıştım ölüp ölüp dirildim bişey oldu diye
-
renegadealien bunu yazdı:
eğer bulabiliyorlar bi firmada filan cok az ısı iletken macun alarak işlemci üzerine sür, sonra fanı düzgün bir şekilde köşelerine ve cıkarttığın şekle dikkat ederek tekradan tak...
Rene abi haşa sana iş öğretecek değilim ama,termal macunun ısıyı iyi ileten bir madde olması işlemcinin daha iyi soğuması açısından doğru olmaz mı?Yani lise fiziğinde bize öğretilenleri düşündüğüm zaman böyle olması gerekiyor : )