Php Mantık Oluşturma (Yardım)
-
Şimdi arkadaşım benim kullanıcım var , kamile
kamile , necdetin paylaşımını takip etmek istiyor (follow me butonu hayal et)
Necdetin 10 tane paylaşmış listesi var1- mp3 indirme (id=82634)
2- Yasaklı siteler (id=1231)
3- Hareketli parça (id=13123)
bu listenin aynısını kamile kendi listesine eklicek (follow me butona tıkladımı)
kamilenin listesi
1-Necdetin paylaştığı liste
2-Velinin paylaştığı liste
Karışık bi liste olcak ama genede kişiler listeyi beslicek (olayı az cok anlattım gelelim mantığa)
Şimdi nasıl bir mantık kurmalıyım ki kamilenin listesine necdetin listesini ekliyim.Follow me tuşu nasıl bir işlem yapmalı ;
Öneriler? Mysql kısmı idler bağlantılar istediğiniz gibi öneride bulunabilirsiniz , yeni tablo açıp bütün idleri listeleri kullanıcıya göre mi tasarlamalıyım.
anlamayanlar için : facebooktan yola çıkın arkadaşını video paylaştımı sizin sayfanızda çıkıyor dimi ? ha bu nale facebook nası bir mantık kuruyor
-
ilerde banada lazım olacak gibi cizik
-
bahsettigin bu mantigi biraz olsun kurabilsem neler yazcam neler de iste :)))
-
paylaşımlar tablosu
-------
id
başlık
içerik
link
tarih
paylasan_id
paylasanlar
---------
id
isim
soyiysim
takip
--------
id
takipeden_id
takipedilen_id
ilişkili kolonlar gözüküyo zaten
takip toplasunda takip edenleri tutarsın eğer kamile necdettini takip ediyorsa duvarında gösterirsin kamile hem necdettini hem veliyi takip ediosa ikisinide duvara yazdırırsın sıralayıda paylaşım tarihine zamanına göre yaptırırsan karışık olabilir veya id ye göre sıralarsın vs.. karıştırmanın yolu bulunur.
ayaküstü şöyle bişi düşündüm. -
FCN bunu yazdı:
-----------------------------
paylaşımlar tablosu
-------
id
başlık
içerik
link
tarih
paylasan_id
paylasanlar
---------
id
isim
soyiysim
takip
--------
id
takipeden_id
takipedilen_id
takip toplasunda takip edenleri tutarsın eğer kamile necdettini takip ediyorsa duvarında gösterirsin kamile hem necdettini hem veliyi takip ediosa ikisinide duvara yazdırırsın sıralayıda paylaşım tarihine zamanına göre yaptırırsan karışık olabilir veya id ye göre sıralarsın vs.. karıştırmanın yolu bulunur.
ayaküstü şöyle bişi düşündüm.
-----------------------------şu yaptığın tabloları görünce direk anladım :D
-
ucenmi bunu yazdı:
FCN bunu yazdı:
paylaşımlar tablosu
-------
id
başlık
içerik
link
tarih
paylasan_id
paylasanlar
---------
id
isim
soyiysim
takip
--------
id
takipeden_id
takipedilen_id
ayaküstü şöyle bişi düşündüm.
-----------------------------şu yaptığın tabloları görünce direk anladım :D
-----------------------------veritabanın mantıgını anladımda bunu msysql sorgusunda nasıl bağlıcaz. takipid=6 takipid= 23 takipid=12131231 bunları tek bi sorguda çekersek sorunu az biraz çözeceğim.(yarın sağlam kafayla çözerim inş .. saol hocam)
-
FCN bunu yazdı:
tblPaylaşımlar
-------
id
başlık
içerik
link
tarih
paylasan_id
tblPaylasanlar
---------
id
isim
soyiysim
tblTakip
--------
id
takipeden_id
takipedilen_idSORGU :
select tblPaylaşımlar.
içerik,
tblPaylaşımlar.
link,
tblPaylaşımlar.
başlık
,
tblPaylasanlar.
isim
,
tblPaylasanlar.soy
isim From
tblPaylaşımlar,
tblPaylasanlar Where tblTakip.takipedilen_id = tblPaylasimlar.paylasan_id AND tblPaylasimlar.paylasan_id = tblPaylasanlar.id AND tblTakip.takipeden_id = BENIMID'M
optimize etmek icin mysql de iken navicat kullaniyorum bu sorguyu berdin mi o joinli formata cevirir :D daha hizli calisacaktir o formatta iken ama bununda okumasi kolay
-
takipteyim
-
hocam bak şimdi şöle bişi yapabilirsin
[Liste]
id
uye id
liste adı
---------------
[ListeIcerik]
id
uye id
liste id
icerik
---------------
[followme]
id
uye id
liste id
-------------------
bu şekilde 3 tablon olur hocam atıyorum x y adında iki kişi var
x kişisi tbt adında bir liste oluşturdu kayıt [liste] tablosuna
id = 1
uye id = x kişisinin uye idsi (yaratıcı)
liste adi = tbt
şeklinde oldu değil mi. listemizi yarattık şimdi x kişisi bu listeye bişiler eklesin
id = 1
uye id = x kişisinin uye idsi (listeye ekleme yapan kişi)
liste id= hangi listeye eklenecekse onun id si bizim liste id 1 idi yukarıda
içerik = eklenecek şey...
şimdi y kişisi tbt listesini takip etmek isterse follow me tablosuna kayıt yapacak
id = 1
uye id = y kişisinin id si sonradan kim neyi takip ediyo ayarlayabilmek için
liste id = takip edilecek olan listenin id si bizim eleman tbt yi takip etcek değer 1 oldu...
şimdi bu eleman da tbt listesini besleyecek olsun
o zaman yine listeicerik bölümüne gelecek sıra
id = 2
uye id = y kişisinin id si (icerik ekleyen kişi)
liste id = 1 (tbt listesinin idsi)
icerik = ne ekleyecekse artık...
follow me tuşu ile sadece follow me tablosuna ekleme cıkarma yapacak komut yazacaksın hocam başka bişi yok. güvenlik ve login işlemlerini liste besleme kısmında olacak
not : hocam cevap yazarsan pek takip edemeyebilirim pm atarsan elimden geldiğince yardımcı olurum
-
Kamilenin listesini necdettinin id'sinin listeler kolonundan çektireceksin bu kadar basit :\