PIC Programlamak İçin Proton
-
PIC programlamak için Proton nasıl bir dildir?
PIC assembly kasıyorum da bu ara
-
Forever Ccs C :)
http://ccspic.com/
-
ltcelik bunu yazdı:
-----------------------------
PIC programlamak için Proton nasıl bir dildir?PIC assembly kasıyorum da bu ara
-----------------------------basic tabanlı derleyici kullanarak pic öğreneceğini varsayarak kısaca geleceğinden bahsedeyim;
eğer programlamadan hoşlanmaya da başlarsan pic ile iyice haşir neşir olacaksın,daha sonra ATMEL marka mikrodenetleyicilerin varlığına şahit olacaksın,biraz araştıracak,inceleyecek ve onların pic'ten daha iyi ve ucuz olduklarını öğreneceksin.Bir süre sonra(basic tabanlı derleyicilerle pic programlamayı öğrendin artık,bunlar;pic basic pro,proton plus basic,micro basic...) atmele geçmek isteyeceksin ama bunlara nasıl program yazarım diyeceksin.Artık basic diline alıştın ve onu bırakamıyorsun C dili ilgini çekiyor,çünkü net ortamında örnekler ve programlar(örneğin grafik lcd için resim-kod çevirici) bulacaksın ama bunlar da hep c dili ile yazılmış veya yazmak için.İstersen yine basic kullanabilirsin bascomavr,microbasic for avr...ama bunlar da ücretli programlar ve bu programlar ile yazılmış fazla örnek bulamayacaksın.Daha sonra ARM veya daha başka işlemci isimleri duyacak ve bunlara program yazabilmek için araştırma yapacaksın ve maalesef karşına hep C porgramlama dili çıkacak.Ama basic'e alıştın kolaylığına alıştın bırakmak da istemiyorsun...uzayıp gider.
Ben de maalesef basic ile başladım ve öyle de kaldım.C öğrenmediğime pişmanım.C ile programlanamayacak işlemci neredeyse yok gibidir.Yapman gereken sadece programlayacağın işlemcinin bazı özelliklerini bilmek ve yazım kurallarında küçük değişiklik yapmak olacak.bunun dışında bir zorluk çekmeyeceksin.
ben basicle başladım ve öylece kaldım pişmanım(işimi görüyor ama bazı noktalarda sıkıntı yaşıyorum).Pic derleyicilerin neredeyse tümü paralı.Ama atmel ile program yazmak istersen avrgcc inadına bedava ve gönüllüler tarafından sürekli olarak geliştirildiği için kullananlar ticari olan cavr derleyicisinden daha iyi olduğunu iddia ediyorlar.
sana önerim asm den üst seviye dile geçeceksen ne yap ne et C öğren.Başka yolu yok karşına çok çıkacak bu dil...
-
Aslında çok doğru söylediklerin de elimde pic için asm kitabı var bir yere kadar anlıyorum.. bir yerden sonra bu komut ne işe yarıyor bu komut niye var noktasına geliyorum hepi topu 30-40 komut...
Basicten biraz çakarım ama visual basic bilmem... Bir ara DEVC++ kasmıştım bir miktar...
Lakin şu aralar joysticklerle ilgileniyorum yani simlerle, bu yüzden Vbasicin bazı kolaylıkları var diye hissediyorum..
-
mplab x beta versiyonu piyasada 2011 de tam sürümünün piyasada olacağı söyleniyor...benim hoşuma gitti...arm üzerinde uygulama yapacak isen kei... artı keil 8051 ailesinide destekliyor...ama picler için bu durum söz konusu değil...
bence sende benim gibi basic'ten başlayıp protondan devam etmek istiyorsan (ki ben yaklaşık 1.5-2 senedir protonla yazıyorum) bence hiç başlama bugun mühendisin dediği cümle aynen şuydu " proton gibi basic tabanlı derleyiciler C'nin yanında göz yaşlarına boğulurlar " :) açıklayıcı olmuştur umarım....
ayrıca c öğrendikten sonra picler seni kesmeyecek arm gibi işlemcilere yöneleceksindir büyük ihtimalle yapa pic32 gibi 32 bitlik işlemcilere sana tavsiyem şudur ki ;
c'yi öğrenmek istiyor isen ilk önce pc de c ile program yazmasını öğren mantık yerine oturduktan sonra arm ile c de çalışmalaryaparsın...sana bu tavsiyemin sebebi çok basit...
şimdi c ile pic'te 2 tane örnek yapacaksın kendine olan güvenin yerine gelecek belli bir yerden sonra havalanıcaksın baktın gördün millet arm ile manyak projeler yapıyo sende diceksin ki oo hacı bende yapmalıyım :) tmm iyi güzel yapacaksın da hem c'ye arm de proje yapacak kadar hakim değilsin hemde aynı zamanda arm lerin yapılarını öğrenmen gerekecek....
bence c ile pc de program yazmak ile başla sonrasında arm ile devam edersin sana artısı ne olacaktır arm ile çalışmaya başladığında ve prof. laştığında hem pc tabanlı projeler için program yazabilecek seviyen olacak hemde arm için c öğrenirken sıkıntı çekmiceksin...
arm üzerinde bu kadar durmamın sebebi şuanki hedefimin c tabanlı keil ile arm programlamaya girişmek olmasıdır...tabi bu hayal :) paramız olursa :))