Potansiyometre İle Fan Kontrolü
-
Arkadaşlar laptobun altına konulan ve altında 3 adet fanı bulunan padlerden birine sahibim. Fanlar gücü usb ile pc den alıyor. Bazı modellerde üzerinde fan hızını ayarlamaya yarayan düzenekler var. Burdan yola çıkarak padin üstüne potansiyometre eklemeyi düşünüyorum. Fakat makineye bir zararının olup olmayacağı konusunda kararsızım. Ekleyeceğim potansiyometre usb çıkışlarına veya anakarta bir zarar verir mi? Kafa dinleyecez diye makineyi elimize almayalım sonra.
-
mantıken bişi olmaması lazım
-
Zalman'ın "Fanmate" adlı fan kontrol cihazını kullanıyorum ekran kartı fanı için, gördüğüm sorun cihazın ayarını en düşüğe dayayınca ilk açılışta sorun çıkarıyor. Ayarı biraz fazlalaştırmak gerekiyor.
-
bişey olmaz hocam.Fanlara giden + uca seri olarak baglayacaksın potansiyometreyi.Şimdi çıkıyorum akşam gelince detaylı bilgi veririm kaç ohmluk baglayacagına dair istersen.Benim bildiğim max 100mA cekebilirsin usblerden onun dışında bir sıkıntı yok.100mA in üstüne cıkınca baloncuk cıkıyor zaten direk uyarı olarak sağ altta.
-
Bügün deneme fırsatım oldu. Elimde 10K lık pot vardı. Bunun çok yüksek geleceğini düşündüğümden 1K lık aldım ve seri olarak bağladım. Fakat 0.008 ohm değerinde bile fanlar çalışmadı. Bundan daha düşük bir değerde Çalışıyor fakat onda da ayarlama yapmak çok zor oluyor. Potu milimetrik çevirmek gerekiyor. Çözüm önerilerinizi bekliyorum.
-
Hatırladığım kadarıyla pota mercimek kond. bağlanıyordu bu işler için.