Power BI Yardım(Database Gibi)

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ekerci
    Ekerci's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Ocak/2010
    Erkek

    Merhaba müridler,

    Power BI kullanmaya başladım ufak tefek sorunlarım oluyor internetten buluyorum fakat şu anda uğraştığım şeyin çözümünü bulamadım.

    a tablsu içinde x,y,z ve tarih kolonları var. x,y,z yi başka tablolardan dolduruyorum fakat tarih ile ilgili bir tablo yok. hemen bir tablo oluşturdum ve tarih yazdım tek satır. öncelikle herhangi bir referans vermeden a tablosundaki tarih kolonunu bu tarihle doldurmak istiyorum. 2.si ise doldurduktan sonra b tablosundaki tarih değişse bile a tablosu tarihi değişmemesi gerek.

    bunun nedeni ise a tablosunda 10 satır xyz ve tarih dolduktan sonra 11. satıra başka tarih gelmesi gerekiyor. eğer xyz refanslı tarih atarsam eski doldurduğum datanın da tarihi değişecek.

    karışık olduysa tekrar açıklmaya çalışırım

     

    edit: excelde yapmaya kalkarsanız aslında çok basit. a colunu 10 satır dolu diyelim. b colonuna gelip b2'ye 01/01/2022 yazıp kaydırdığınız zaman 10 satır boyunac 01/01/2022 yazar. yeni data eklediğinizde de aynı şekil tarihi değiştirip 11. satıra 02/01/2022 yazıp kaydırırsınız.

    Ekerci tarafından 13/Nis/22 16:55 tarihinde düzenlenmiştir

    Konu ID: 112846 Konuyu Acan : Ekerci Konu Başlığı : Tahribatın en sevdiği adam ? Silinme Sebebi : 3 sayfadır takip ediyorum beni seven kimse çıkmadı. alacağınız olsun müridler
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Catapat
    Catapat's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Şubat/2014
    Erkek

    Hocam soruyu tam olarak anlamadım ama şöyle bir ipucu vereyim belki işinize yarar.

    Power BI'da sol taraftaki Data tabındayken New Table diyelim ve şu kodu olduğu gibi yapıştıralım.

    Date =
    ADDCOLUMNS (
    CALENDAR (DATE(2000,1,1), DATE(2030,12,31)+365),
    "DateAsInteger", FORMAT ( [Date], "YYYYMMDD" ),
    "Year", YEAR ( [Date] ),
    "Monthnumber", FORMAT ( [Date], "MM" ),
    "YearMonthnumber", FORMAT ( [Date], "YYYY/MM" ),
    "YearMonthShort", FORMAT ( [Date], "YYYY/mmm" ),
    "MonthNameShort", FORMAT ( [Date], "mmm" ),
    "MonthNameLong", FORMAT ( [Date], "mmmm" ),
    "DayOfWeekNumber", WEEKDAY ( [Date],2 ),
    "WeekNumber", WEEKNUM ( [Date],2 ),
    "DayOfWeek", FORMAT ( [Date], "dddd" ),
    "DayOfWeekShort", FORMAT ( [Date], "ddd" ),
    "Quarter", "Q" & FORMAT ( [Date], "Q" ),
    "YearQuarter", FORMAT ( [Date], "YYYY" ) & "/Q" & FORMAT ( [Date], "Q" )
    )

    Böylece "Date" table oluşturmuş olduk. Sonrasında yine soldan Model tabına gelip bahsettiğiniz a tablosunun tarih sütunu ile ile oluşturmuş olduğumuz Date tablosunun Date sütunu arasında ilişki kuralım (a tablosunun tarih sütununu, Date tablosunun Date sütununun üzerine sürüklediğinizde ilişkiyi otomatik olarak kuracaktır). Yalnız dikkat edin,  a tablosunun tarih sütununu ve  Date tablosunun Date sütununu aynı veri tipinde olmalı. Gerekirse diğer b, c, d ... tabloları için de tarihler arasındaki ilişkiyi Date tablosu ile bu şekilde kurabilirsiniz. Sonrasında bu ilişkiler vasıtasıyla Report ta istediğiniz işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Date tablosu diğer tablolardaki tarih değişikliklerinden etkilenmeyecek aslında bir nevi master tablo olacak ve bu sayede diğer tablolarınızın tarihleri üstünde dilediğiniz değişiklikleri gerçekleştirebileceksiniz. Tarih içeren bir  sorgu ya da rapor oluşturmanız gerektiğinde Date tablosunu kullanarak, Date tablosu ve diğer tablolarla kurduğunuz ilişkiler üzerinden sorgularınızın akmasını sağlayabilirsiniz. 

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ekerci
    Ekerci's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Ocak/2010
    Erkek

    Deneyecem hocam.

    Yapmak istedigimi bir daha aciklayim. A tablosu var ve 10 satir data var. Bu datanin tarihi 01/01/2022 diyelim. Daha sonra 10 satir daha data gelecrk bu a tablosuna ve yeni satirlarin tarihi 02/01/2022 olacak.

    Ilk 10 satirda bulunan herhabgi birseyi referans veremiyorum cunku ayni data gelebilir. Ornek verecek olursam a tablosu ilk kolonu abc ikinci kolonu tarih 01/01/2022. Yeni gelen data tekrar abc olabilir ama tarihini 02/01/2022 yapmak istiyorum. Gelen data icinde tarih yok bu arada. Olusturdugum a tablosu icine kendim tarih atmam gerekiyor.

     

    Tum gun ugrastim yapamadim. Excelde 10sn de yapacagim is

     

    Edit simdi tekrar okudum da bende a tablosunda tarih yok. Oraya baska tablodan date atmaya valisiyorum ama atamiyorum

    edit: mesela başka bi tablo yarattım tarih koydum. daha sonra a tablosunda bulundan date ile bu tablodaki date'i birleştirmek için merge queries diyorum. sonra a tablosunun sonuna table yazan birşey atıyor. tıklıyorum tablo boş diyor. bu tabloları referans edebileceğim bir unique ID yok. 

     

    Ekerci tarafından 14/Nis/22 11:04 tarihinde düzenlenmiştir

    Konu ID: 112846 Konuyu Acan : Ekerci Konu Başlığı : Tahribatın en sevdiği adam ? Silinme Sebebi : 3 sayfadır takip ediyorum beni seven kimse çıkmadı. alacağınız olsun müridler
Toplam Hit: 665 Toplam Mesaj: 3
power bi