Putin Kadar Olamayan KKTC Cumhurbaşkanı
-
Rusya Devlet Başkanı Putin′in KKTC′nin tanınması konusunda Batılı devletleri suçlayan açıklaması, beni bir açıdan sevindirmiş, iki açıdan üzmüştür…
Sevindirmiştir çünkü, ilk defa bir büyük devletin lideri, sözde uygar Batı Dünyasının Kıbrıs Türk Halkına yaptığı haksızlığı çok net ve suçlayıcı ifadelerle gözler önüne sermiştir…
İki açıdan ise üzmüştür…
Birincisi, Putin açısından.
Putin,
"Kimseyi gücendirecek bir şey söylemek istemiyorum. Ancak Kuzey Kıbrıs aslında 40 yıldır bağımsız. Niye tanımıyorsunuz? Avrupalılar, çifte standart uygulamaktan utanmıyor musunuz?"
demiş, ama kendisi de hala KKTC′yi tanımamıştır…
Dünkü yazımda da vurguladığım gibi KKTC′yi tanımak, en azından ilişkilerini geliştirmek isteyen etkisi altındaki Türk Cumhuriyetlerini de baskı, tehdit ve şantajla önlemiştir.
Başta BM olmak üzere her platformda Rum devletinin baş hamisi ve birinci sınıf müttefiki olmuştur. Oysa Rusya gibi büyük bir devletin lideri, Batılı ülkeler için yaptığı suçlamaların aynısının kendisi için de geçerli olduğunu görebilmeli ve bize çifte standart ve ayırımcılık uygulayan Avrupalılar gibi davranmak yerine KKTC′yi derhal tanımalıydı…
İkincisi ise, KKTC Cumhurbaşkanı Talat açısından…
Ne kadar acıdır ki Talat, Putin kadar cesur davranmamış ve onun söylediklerini çoktan Batılıların yüzüne haykırması gerekirken, bugüne kadar korkarak susmuştur…
Bırakın susmasını, tam aksini savunarak, Batılı devletlerle ağız birliği içinde KKTC′nin tanınmasına karşı çıkmıştır. Nitekim, dünkü İstanbul ziyaretinde Putin′in sözlerini değerlendiren Talat, KKTC′nin tanınmasını yine talep etmemiş, manevralar ve laf kalabalığı ile sorulan soruyu geçiştirmiş ve şöyle demiştir:
" Putin′in ifade ettiği gibi AB′nin veya Avrupa ülkelerinin çifte standart kullandığı ne ilk, ne de son olaydır, sözü edilen olay. Ondan da önemlisi Kıbrıslı Türklerin Avrupalıların verdikleri sözlere rağmen bunca yıldır izolasyon altında tutulmasıdır. Bu konuda söz de vermişlerdi. Sözlerini yerine getirmediler. Aslında Putin′in işaret ettiği konu ( yani tanınma S.İ.) bizim açımızdan bu anlamda ele alınmalıdır diye düşünüyorum.
Ancak şu çok önemli tabii ki, her olay kendi içinde değerlendirilmelidir. Kosova′nın bağımsızlığı kendi içinde değerlendirilmelidir, Kıbrıs sorunu kendi içerisinde değerlendirilmelidir. Bizim politikamız genel hatlarıyla budur. Ancak Sayın Putin′in çifte standart konusunda söyledikleri bir gerçektir. Sadece bu konuda değil, her konuda bu böyledir"
Özetle Talat, Putin′in işaret ettiği çifte standardın, sadece "verilen sözlerin tutulmaması ve izolasyonların kaldırılmaması" bağlamında doğru olduğunu söylemekte, ancak Putin′in vurguladığı " KKTC′nin de Kosova gibi tanınması" ifadesini ağzına bile almaktan kaçınarak " Kosova ile Kıbrıs′ın farklı konular olduğunu" söylemektedir…
Bir başka deyişle,
"Putin′in tanınma konusunda söylediklerine aldırmayın, KKTC′nin de tanınması gerekmez, Kosova ile Kıbrıs konuları farklıdır…Çifte standart sadece izolasyonlar ve verilen sözlerin tutulmaması için geçerlidir…"
demektedir…
Bir KKTC vatandaşı olarak, bu devletin Cumhurbaşkanının bu şekilde konuşmasından utanıyorum, öfkeleniyorum, onurum inciniyor…
Ona sadece YAZIKLAR OLSUN diyorum…
Oysa Talat′ın şöyle konuşması gerekmez miydi?
- " Evet, Putin doğru söylüyor..
Batılı ülkeler Kosova′yı tanırken KKTC′yi tanımamakla büyük bir haksızlık ve çifte standart uygulamaktadır…Putin′in de dediği gibi bu, 40 yıldır süren bu haksızlık, onlar için büyük bir ayıp ve yüzlerini kızartması gereken bir ayırımcılıktır.
Bundan utanmalıdırlar…KKTC, Rum devletinden daha meşrudur, dolayısı ile tanınması da haktır.
BM′nin 186, 541 ve 550 sayılı kararları iptal edilmeli ve KKTC de Kosova gibi tanınmalıdır.
Bunu talep ediyoruz…İki devletli Birleşik Kıbrıs ancak bu şekilde kurulabilir ve KKTC′nin tanınması bunun için olmazsa olmaz bir koşuldur.
Rusya Devlet Başkanına bu cesur vurgulaması için çok teşekkür ediyoruz. Bu bağlamda Türkiye′den sonra, KKTC′yi ikinci tanıyan devlet olmasını ve Batılı ülkelere de örnek olmasını temenni ediyoruz…"
Ne yazık ki KKTC′nin Cumhurbaşkanı bırakın böyle konuşmayı, lafı evirip çevirip yine "izolasyonların kaldırılmasına" getirmiş ve sanki Kıbrıs Türkünün davası BAĞIMSIZ EGEMEN KKTC′NİN TANINM ASI davası değilmiş gibi, izolasyonlar kaldırılırsa sorunumuzun çözüleceğini ifade etmiştir…Söz gelmişken
"izolasyonların, Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı Kıbrıslı Türkler üzerinden değil, KKTC üzerinden kaldırılması gerektiğini"
dahi vurgulamamıştır…
Sadece bununla da kalmamış, dünkü yazımda da belirttiğim gibi, sözcüsü aracılığı ile önceki gün yaptığı açıklamada, Kosova′nın bağımsızlığını tanımaya niyetleri olmadığını dahi söyleyebilmiştir.
Oysa, 25 yıldır tanınma talep eden ve tanınmamanın sıkıntılarını yaşayan KKTC′nin Kosova′nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olması gerekmez mi?
Bir de Dünya ile uyumlu politikadan, Dünya ile bütünleşmeden söz ediyorlar…
Dünya ile uyumlu politika bu mu?
AB ve ABD dahil 100′den fazla ülke Kosova′nın bağımsızlığını tanıyacaklarını açıklarken, KKTC′nin Rum Devleti, Yunanistan ve Sırbistan′dan oluşan yayılmacı-hegemonyacı Ortodoks milliyetçileri ile aynı eksende politika gütmesi utanılacak bir durum değil mi?
Yarın bir başka devlet de çıkıp bugün Putin′in Batılılar için söylediklerini yüzümüze karşı söyleyerek
" utanın, bir de bağımsızlık ve tanınma istiyorsunuz, Kosova′nın bağımsızlığını tanımadınız, hangi yüzle tanınma talep ediyorsunuz? Yaptığınız çifte standart ve ayırımcılık değil mi? Bu tavrınızdan ötürü utanmalısınız"
derse, Talat′ın yüzü kızarmayacak mı?
Ne kadar acı ki, onlarca Halkın bağımsızlığını elde ettiği son 50 yılda, KKTC Cumhurbaşkanının izlediği resmi politika, başkanı olduğu devletin tanınmasını önleme, bağımsızlık ve egemenliğine son verme politikasıdır.
Onu örnek alan paraşütle inme Dışişleri Bakanı da, gerek Lordlar Kamarası binasında düzenlenen bir panelde, gerekse KKTC′de, Kosova bağlamında sorulan
" Kosova gibi tanınma istiyor musunuz?"
şeklindeki sorulara
" EVET İSTİYORUZ, BU EN DOĞAL HAKKIMIZDIR VE SİYASİ EŞİTLİĞİN OLMAZSA OLMAZ KOŞULUDUR"
yanıtını verememiştir…
Ona da "yazıklar olsun, bu devletin tanınmasına darbe vuruyorsunuz…" diyorum…
Doğal olarak bu devletin Cumhurbaşkanı başkanı olduğu devletin tanınmasını istemezse, Dışişleri Bakanı da, Başbakanı ve Bakanları da farklı mı konuşacaktır?
Nitekim Talat, yakın geçmişte, değişik platformlarda birçok kez, hiç sıkılmadan büyük bir rahatlık içinde Tanınma istemediğini söylemiştir.Sabahattin İsmail - Volkan Gazetesi
-
putin in kktc yi desteklediği falan yok, kktc durumunda bizimkiler yerine rumlar olsaydı neden rumları tanımadınız diyecekti..
adam kosova olayına muhalefet olmak için kktc yi attı ortaya, geçti gitti zaten o kadar da büyütmemek lazım bir sözü..
-
Rusyanın kktc yi kullanması neden herkesi bukadar mutlu etti anlamadım. tamam büyük bir devletin kktc demesi bile iyi birşeydir ama bu olayda rusya resmen kktc yi kullanmıştır.
bu arada türkiye deseki ben AB den vazcaydım rusya ve iranla ilişkilerimi güçlendircem dese hem rusya kktc yi tanır hemde batı türkiyenin ab üyeliğini jet hızıyla onaylama sözü verir. çünkü ortadoğu böyle bir durumda rusya iran türkiye müttefikken batılıların ve israilin kontrolünden çıkar. belkide abd bize savaş açarda yıkılma sürecine girer :)
-
dodobig bunu yazdı:
-----------------------------Rusyanın kktc yi kullanması neden herkesi bukadar mutlu etti anlamadım. tamam büyük bir devletin kktc demesi bile iyi birşeydir ama bu olayda rusya resmen kktc yi kullanmıştır.
bu arada türkiye deseki ben AB den vazcaydım rusya ve iranla ilişkilerimi güçlendircem dese hem rusya kktc yi tanır hemde batı türkiyenin ab üyeliğini jet hızıyla onaylama sözü verir. çünkü ortadoğu böyle bir durumda rusya iran türkiye müttefikken batılıların ve israilin kontrolünden çıkar. belkide abd bize savaş açarda yıkılma sürecine girer :)
-----------------------------
arkadasin dediklerine aynen katiliyorum, ABD yavas yavas tum planlarini gerceklestiriyor. Umarim hersey hayirl iolur diyorum ama nerdeeee, Amerika isin icindeyse, o isten herkes zarara gorecek.... Kendi cikarlari icin her ibneligi yapar bush... -
ya bırakın talat denen adamı rum bokunda bolgulsun addmı o tukıye baraolar odası baskanı yalacısıyım "geclıgınde turk askerı nerede? turk askerı bızı kurtarsın!diye sokaklarda mıtıngler yapıp yalvaran o degılmıydı? sımdı gelmıs turk askerını ab ıcın ıstemıyor ab ye gırısımızı turkıye enggeledı dıyor" dıye konusmasını dınleyen varmı bılmıyorum talad adam olsaydı ılk once o boku yemezdı. konusturmayın benı her yerde satılmıs herıfler cıkıyor....
-
Rauf Denktaşa demediği laf kalmayan,öyle bir kahramana öyle bir devlet adamına demediği,yapmadığı kalmayan şerefsiz siyasetçiler utansın.M.A.Talat rum-ingiliz kırması zaten ,tipinden belli .
-
Bence güzel bi yazı olmuş cold-m4 arkadaşıma katılmıyorum , bence büyütmek lazım büyüterek bu iş olabilir fakat kktc'nin kullanıldığınında farkındayım ..