folder Tahribat.com Forumları
linefolder Python
linefolder Python Öğrenmeye Başladım Nereyi Takip Edeyim Tavsiyeleriniz

Python Öğrenmeye Başladım Nereyi Takip Edeyim Tavsiyeleriniz

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    erebos
    erebos's avatar
    Erkek

Arkadaşlar merhabalar

Bir süredir metabolik mühendislik ve enzim işleriyle uğraşıyorum. Artık anladım ki, "tek tek tıkla" devri bitti. 1000 farklı mutant kombinasyonunu tek tek programlara girmek yerine, bilgisayara "Hepsini sen tara, ben sonuçları alırım" demek istiyorum. Yani Python ile otomasyon fabrikası kuruyorum.

Bu işe yeni başlıyorum, o yüzden tecrübelerinize ihtiyacım var. Sorum ise şu. En baştan başladığım için  önce temel bir der mi alayım yani Şimdi oturup 30 saat boyunca temel Python (sınıflar, kalıtım, try/except) mı çalışayım, yoksa hemen "Vina'yı çalıştır, sonuçları Pandas'a al" projesine dalıp, eksik temelleri o proje sırasında mı öğreneyim? 
    temel şeyleri kesinlikle baştan öğren derseniz nereyi takip etmeliyim youtube udemy?
    Projeyi nasıl yapacaksın derseniz de yapay destekle sora sora yapa yapa göreyim diye düşünüyorum 

Zira Kalemler kaldırılmış,sayfalar kurumuştur.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    end
    end's avatar
    Erkek
    erebos bunu yazdı

Arkadaşlar merhabalar

Bir süredir metabolik mühendislik ve enzim işleriyle uğraşıyorum. Artık anladım ki, "tek tek tıkla" devri bitti. 1000 farklı mutant kombinasyonunu tek tek programlara girmek yerine, bilgisayara "Hepsini sen tara, ben sonuçları alırım" demek istiyorum. Yani Python ile otomasyon fabrikası kuruyorum.

Bu işe yeni başlıyorum, o yüzden tecrübelerinize ihtiyacım var. Sorum ise şu. En baştan başladığım için  önce temel bir der mi alayım yani Şimdi oturup 30 saat boyunca temel Python (sınıflar, kalıtım, try/except) mı çalışayım, yoksa hemen "Vina'yı çalıştır, sonuçları Pandas'a al" projesine dalıp, eksik temelleri o proje sırasında mı öğreneyim? 
    temel şeyleri kesinlikle baştan öğren derseniz nereyi takip etmeliyim youtube udemy?
    Projeyi nasıl yapacaksın derseniz de yapay destekle sora sora yapa yapa göreyim diye düşünüyorum 

En temelleri al, hemen ardindan laaaaaps diye projene dal. Kervani yolda duzersin.

Arada "lan bak temellerde su bu fonksiyon vardi" diyerek durumunu cozme girisimlerinde falan bulunaraktan iyice ogrenirsin gel zaman git zaman.

YZ ile gideceksen de asla ve asla tam kod yazdirma. Basamak basamak anlatarak gitmesini talep et. 

0x0480 takilin madem ﷽﷽﷽
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tajdin
    tajdin's avatar
    Erkek

youtubeda pythona giriş adlı bir kanal var, bir matematik öğretmeni anlatıyor. Dünyayı ara tara ondan iyi öğretmen bulamazsın, euler problemleri de çözüyor sizin alanınızda en iyi şekilde pythonu öğretir

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    garga
    garga's avatar
    Erkek

Kodlama biliyorsan. Sampla basit bir proje falanda varsa aynen @end e katiliyorim lappss.

Sonra artık napacaksan onu nasıl yaparım falan de ama lütfen direk ai abiye sorma stackoverflow falan 3-5 güne esrar ararsın torbacindan :D Zaaa..

anca gidersin...
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    akmarky
    akmarky's avatar
    Erkek

mustafa murat coşkunun python eğitimini tavsiye ederim.

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hannibal_King
    Hannibal_King's avatar
    Erkek

1-) Yapmak istediğin otomasyonu zapier, n8n, chatgpt, claude vb. araçlarla yapabileceksen yazılım öğrenme sürecine başlamana gerek yok. Senin amacın kafandaki otomasyonu/işi bir şekilde yapabilmek olmalı.

2-) Diyelim kafandaki işin tamamını hazır araçlarla yapamadın ama %80-90 oldu gibi. O zaman zorlandığın kısımlar için destek al bilen birilerinden. Yine yazılım veya python öğrenmeye zaman ayırmana gerek yok.

https://github.com/CSD-1993/KursNotlari

Buradaki linkte Python notları da var. İnceleyebilirsin.

Tavsiye olarak şunu söyleyebilirim; yazılım işi süreklilik isteyen bir iş. Dönemsel ve yüzeysel yapılan çalışmaların hiçbir faydası yok. Sadece zaman kaybı olur.

lrny.app
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    siberturq
    siberturq's avatar
    Erkek

Sen ufaktan başla temelleri öğrenirsin. Zaten bir yerde kullanmadığın sürece başını unutursun başa dönsen sonunu unutursun.

Aklına takılan yerde doğru soruyu sorarsan  AI sana örnekleriyle açıklar. İlla ki kodu ona yazdırman gerekmez. AI ye tamamen güvenme basit şeyleri bazen işin içinden çıkılmaz hale getirebiliyor.

Sınıf, kalıtım mevzusuna başta girme, ilerledikçe ihtiyaç duyar yaparsın. Zaten yazdıkça o kod 40 kez değişir beğenmezsin.

Bir şeyi gerçekten yapmak isterseniz bir yolunu bulursunuz, istemezseniz de bir bahane bulursunuz.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    erebos
    erebos's avatar
    Erkek

tavsiyeler için teşekkür ederim, konu ölmeden bi konu hakkında daha yönlendirme rica edicem.

şimdi benim yaptığım bir hesaplamayı seri olarak yapınca tahmini 5 gün felan sürüyor, bunu  sebebi pythonda bir script yazdığımızda tek çekirdek üzerinden gidiyormuş bunu parallel processing ile benim çekirdeklere dağıtmam lazımmış bu kolay birşey mi yoksa hiç bulaşmayayım mı?

soruyu cevaplamak isteyen arkadaşlara özel konuyu biraz daha netleştirmem gerekirse, bir molekül var bir de protein bir komut ile bu molekül bu proteinin seçtiğim bölgesine ne kadar enerji harcayarak bağlanır hesaplıyor, ama ben bunu ortalama 3000 5000 farklı proteinde tekrar ettiriyorum ve en iyi enerji skorlarını topluyorum, ama birtanesini yapması 1 dakikayı buluyor bunu 10 çekirdeğe otomatik bölsem sırayı karıştırmadan yapabilir mi?  bir de kolay birşey mi ?

erebos tarafından 03/Kas/25 09:25 tarihinde düzenlenmiştir

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    end
    end's avatar
    Erkek
    erebos bunu yazdı

tavsiyeler için teşekkür ederim, konu ölmeden bi konu hakkında daha yönlendirme rica edicem.

şimdi benim yaptığım bir hesaplamayı seri olarak yapınca tahmini 5 gün felan sürüyor, bunu  sebebi pythonda bir script yazdığımızda tek çekirdek üzerinden gidiyormuş bunu parallel processing ile benim çekirdeklere dağıtmam lazımmış bu kolay birşey mi yoksa hiç bulaşmayayım mı?

soruyu cevaplamak isteyen arkadaşlara özel konuyu biraz daha netleştirmem gerekirse, bir molekül var bir de protein bir komut ile bu molekül bu proteinin seçtiğim bölgesine ne kadar enerji harcayarak bağlanır hesaplıyor, ama ben bunu ortalama 3000 5000 farklı proteinde tekrar ettiriyorum ve en iyi enerji skorlarını topluyorum, ama birtanesini yapması 1 dakikayı buluyor bunu 10 çekirdeğe otomatik bölsem sırayı karıştırmadan yapabilir mi?  bir de kolay birşey mi ?

Hocam çekirdeklerin gücü başlarına buyruk hareket etmelerinden geliyor. Biri ötekini beklemeden yoluna devam ediyor çünkü.

Ama,

Sen tüm hepsine bir sıra numarası verir ve sonrasında sıralayabilirsin örneğin. 

Ve ikinci ama, Python bunu senin için yapabiliyor hâli hazırda. ProcessPoolExecutor ile verdiğin sırada düzenleyip toplar işleri task bitiminde.

Bir sonraki işlem bir öncekinin verdiği değere bağlı ise yaklaşım değişir tabii, mecbur single task işletmek zorundasın. 

0x0480 takilin madem ﷽﷽﷽
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    erebos
    erebos's avatar
    Erkek
    end bunu yazdı
    erebos bunu yazdı

Hocam çekirdeklerin gücü başlarına buyruk hareket etmelerinden geliyor. Biri ötekini beklemeden yoluna devam ediyor çünkü.

Ama,

Sen tüm hepsine bir sıra numarası verir ve sonrasında sıralayabilirsin örneğin. 

Ve ikinci ama, Python bunu senin için yapabiliyor hâli hazırda. ProcessPoolExecutor ile verdiğin sırada düzenleyip toplar işleri task bitiminde.

Bir sonraki işlem bir öncekinin verdiği değere bağlı ise yaklaşım değişir tabii, mecbur single task işletmek zorundasın. 

Anladım çok teşekkür ederim o aşamaya gelince bir uğraşayım bakalım olacak mı

Toplam Hit: 1132 Toplam Mesaj: 10
python yeni baslayan yazilimcilar