Randy Pausch’Dan Son Ders:”Çocukluk Hayallerinizi Gerçekleştirmek”
-
Randy Pausch Last Lecture: Achieving Your Childhood Dreams
Prof. Randy Pausch‘un son ders videosu “2 Ay ömrü kalan profesörün son dersi” olarak uzun zamandır paylaşılıyor. Kendisi hakkında internette biraz araştırma yaptım ve paylaşılandan çok daha fazlasının var olduğunu gördüm.
Prof.Dr. Randy Pausch, Carnegie Mellon üniversitesinde bilgisayar bilimlerinde profesördü. “Alice” adıyla bilinen yazılım öğrenme aracının da öncülerinden. Çok daha fazlası var aslında: http://www.thelastlecture.com/aboutr.htm
Carnegie Mellon’da hocalar kendilerine ayrılan bir oturumda kendilerince hayatta en önemli buldukları şeyleri içeren bir sunum yaparlarmış. Yarın öleceğinizi bilseniz ve son bir konferans/ders verecek olsanız, ne anlatırdınız? Bu sunuma “last lecture” denirmiş. Prof Randy Pausch’un 2007 Eylül’ündeki sunumu “Achieving Your Childhood Dreams” gerçekten çok başarılı. Bu “last lecture” ne yazık ki biraz da gerçek, çünkü hoca pankreas kanseri ve hastalığının ciddiyetini biliyor. Ne yazık ki 2008 senesinde de ölüyor.
Forumlarda ve facebook’da paylaşılan aşağıdaki kısa hali – Türkçe altyazılı. Sanırım Dr.Mehmet Öz’ün programında kısa bir sunum:
http://www.youtube.com/watch?v=X3ImqpV0NdE&feature=player_embedded
Randy Pausch tarafından 2008 yılında pankreas kanseri olduğunu ve fazla bir ömrü kalmadığını öğrendikten sonra yazılmıştır. Carnegie Mellon Üniversitesi’nde verdiği bir seminerin metin kaydı da diyebiliriz aslında. Kitabın içeriğini anlamanın en iyi yolu yazılış amacına bakmaktır.
Yazılış amacını Rand Pausch şu şekilde açıklamıştır;
“…Çocuklarımın bana dair hiçbir anısı olmayacağının farkındayım. Bir ressam olsaydım, onlar için resim yapardım. Bir müzisyen olsaydım, onlar için şarkı bestelerdim. Ama ben konuşmacıyım. Ben de konuştum. Çocuklarım için konuştum. Yaşamın güzelliğini ve her ne kadar benim için az kalmış olsa da, yaşamı ne kadar takdir ettiğimi anlattım. Dürüstlük, doğruluk, minnet ve el üstünde tuttuğum diğer değerler hakkında konuştum.”
Konusu
Kitabın içeriği belirli ana başlıklardan oluşmaktadır. Bunlar;
- Gerçekten Çocukluk Hayallerinizi Gerçekleştirmek
- Maceralar… ve Alınan Dersler
- Başkalarının Hayallerine Olanak Vermek
- Her şey Yaşamınızı Nasıl Yaşadığınıza Bağlı
Yazar bu başlıklar altında kendi çocukluğundan başlayarak bugünkü haline gelişini anlatarak kişisel bir eğitim vermektedir. Kitabın yazımında ayrıca Jeffrey Zaslow da yardımcı olmuştur. Türkiye’deki satışlarında Son Konuşma DVD’si kitapla birlikte verilmektedir. DVD içeriğinde kitabın konusu olan Son Konuşma’nın video çekimi altyazı ile birlikte bulunmaktadır.
Çocuklar Odalarının Duvarını Boyamak İstiyorsa, Bırakın Boyasınlar. Evin Satış Değeri Düşmez!
Bunu söyleyen Randy Pausch. “The Last Lecture” ile adını duyduğum bir üniversite hocası o.Öğrencilerinin “hayatınız boyunca sadece bir kere karşılabileceğiniz türden bir insan” diye nitelendirdiği bir kişi. Esasında bunu söyleyen sadece öğrencileri değil, onu tanıyan veya okuyan herkes aynı şeyi ifade ediyor.
Yapacağınız bir dersin veya bir seminerin size verilen “son konuşma” şansı olduğunu bilseydiniz, dünyaya hangi gerçeği haykırmak isterdiniz? Dinleyicilere neyi miras olarak bıraktığınızı söylerdiniz?
Carnegie Mellon Üniversitesi’deki “The Last Lecture” semineri işte bu amaçla yapılan bir organizasyon. Son konuşmanız olsa bu, tüm yaşadıklarınızla geride kalanlara ne dersiniz?
Carnegie Mellon Randy için ilk başta kabul edilmediği bir üniversite! Sonradan araya giren bir arkadaşının referansı ile okula kapağı atabilmiş.“Çocukluk Rüyalarınızı Gerçekleştirmek” [Really Achieving Your Childhood Dreams] başlıklı bir konuşma yapmak üzere kürsüye çağrılıyor 46 yaşındaki Randy Pausch. Yaklaşık bir saatlik konuşmasını dinleyen 400 kişi var salonda.
Bu konuşma daha sonra YouTube’a düşüyor. Neden yaşadığını bilmeyen çok sayıda insanın hayata yeniden tutunmasını sağlayan bu video ağızdan ağıza çabuk yayılıyor. Bir üniversite profesörünü dinlemek için milyonlarca insan giriyor YouTube’a. (Ülkemiz otoritelerince çok zararlı görülen bu site bizde halen “yasaklı”. Gülmeyin!)
Randy Pausch…
Dünyada “sanal gerçeklik” (virtual reality) öncülerinden, insan-bilgisayar ilişkisi (human-computer interaction) araştırmacısı,
hocalık yaptığı Carnegie Mellon Üniversitesi’nin Eğlence Teknolojileri Merkezi‘nin kurucularından ve Alice isimli yazılım projesinin yaratıcısı.Evlenmek için 39 yaşına kadar neden beklediği sorulunca, “mutluluğu benim mutluluğumdan daha önemli olacak kişiyi bulmak için bekledim” diyen Randy; Jai ile evlendikten sonra (şimdi 2, 3 ve 6 yaşlarında olan) üç çocuğun babası olmuş.
Evet, “bu yapacağınız son konuşma olsa, dinleyicilere neler aktarırdınız?”
Randy’nin kürsüye çıkmadan önce bu durumu hayal etmesine ise gerek yok. O zaten 2006′da yakalandığı pankreas kanserinden kurtulamayacağını ve öleceğini 1 ay önce öğrenmiş ve son aylarını yaşadığını bilerek çıkıyor dinleyicilerin karşısına. 18 Eylül 2007′deki bu konuşma onun gerçekten de son semineri oluyor.
Ve salondakilerin beklentisinin tersine onun anlattıkları “ölüm” üzerine olmuyor. O, zorlukların nasıl üstesinden gelinebileceğini, bizim başkalarının rüyalarını gerçekleştirmelerine nasıl yardım edebileceğimizi ve elimizdeki tek gerçek şeyin zaman olduğunu anlatıyor.
Yani “hayatı” anlatıyor Randy. İnatla inandığı kendi doğrularını… Sık sık kahkalarla kesilen, ayakta alkışlanan… (video ingilizce, süresi 85 dakika, ilk 8 dakikası Randy’nin kürsüye çağrılmadan önceki tanıtımları.)
http://www.youtube.com/watch?v=ji5_MqicxSo&feature=player_embedded
http://www.thelastlecture.com/
http://tr.wikipedia.org/wiki/Son_Konu%C5%9Fma
Not : Kendi sitemdendeki yazıyı kopyalamış oldum. Konuşmanın full TR altyazılı olanı varmış bulabilen olursa paylaşırsa sevinirim. Bende CD si var ama cd öyle bir yerden çizilmişki kopyalayamıyorum.
-
kitabı var bende.
-
Fatih bunu yazdı:
-----------------------------kitabı var bende.
-----------------------------lea kitabı değil işte CD si lazım bendeki çok pis çizilmiş çalışmıyor :S
-
ArmadA bunu yazdı:
-----------------------------Fatih bunu yazdı:
-----------------------------kitabı var bende.
-----------------------------lea kitabı değil işte CD si lazım bendeki çok pis çizilmiş çalışmıyor :S
-----------------------------cd'sini attım ne yazık ki.
-
kitap türkçe değil mi?
-
mack-tyner bunu yazdı:
-----------------------------kitap türkçe değil mi?
-----------------------------türkçe