Regular Expression -1-
-
merhaba :)
Regular Expression bir metni istediğimiz düzene sokmamıza yarar
örnek verirse daha açıklayıcı olacağına eminim
örneğin kullanıcın şifre alanında en az 3 en fazla 8 karakter içinde harf olmayan bir şifre oluşturmasını istiyoruz
Regular Expression bu işte bize fazlasıyla zaman kazandıracak :)
öncelikle Regular Expression tek bir programlama diline ait değildir.tamamen standartlaşmış bir kavramdır.
öncelikle size Regular Expression kullanılan sembollerin anlamlarını vereyim

şimdi basit bir uygulama ile daha iyi kavrayacağınıza inanıyorum :)
önce string tipinde Regular Expression'ımızı yazıyoruz
burada unutmamanız gereken nokta string taglarını açmadan önce başa "@" işareti koymanız gereklidir çünkü "/" ı derleyici başka şekilde anlayabilir
ardından ilk başta ^ karakteriyle başlıyoruz bunun anlamı en baş demek ardından \d yazmışız bunun anlamı numeric karakterler (1,2,3,...9,0)
ardından gelen süslü parantez içindeki 5 ve 8 ise "{5,8} bunu anlamı ise en az 5 karakter,en fazla 8 karakter
ardından $ işaretini koyuyoruz bunu anlamı ise verinin sonu ve Regular Expressio'ınımız hazır :)
ardından kullanıcıdan textbox yardımıyla bir şifre isteyelim ve bakalım istediğimiz gibi mi,istemediğimiz gibiyse uyarı verelim
if ile Regex(System.Text.RegularExpressions) classını kullanarak kontrol yapıcaz
Regex classının static metotlarıdan IsMatch ile kontrolümüzü yapıcaz

ve bu kadar :)
bir daha ki derste daha büyük bir örnek yapıcam ve biraz daha derinlere inicem :)
Döküman Tarafımca Hazırlanmıştır
Takıldığınız Yerleri Bu Başlık altında Sorabilirsiniz... -
Çok yararlı bi döküman olur bilmeyenler için ;)
Webde özellikle verileri filitrelerken bir sürü fonksiyon yazmaktan kurtarıyo insanı..
-
benim gibi hazırcılar için http://regexlib.com/ diye bişi var. her türlü regex hazır olarak var, ;) tabi kendimiz yazınca daha bi güzel olur ;)
-
hotboy bunu yazdı:
-----------------------------
benim gibi hazırcılar için http://regexlib.com/ diye bişi var. her türlü regex hazır olarak var, ;) tabi kendimiz yazınca daha bi güzel olur ;)
-----------------------------:) hazırı hiç sevmem huyum kurusun...