Reklam Teknikleri

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DeepHouse
    DeepHouse's avatar
    Erkek

arkadaşlar bu hafta bi döküman ödevi aldım mesela elinizde herhangi bir ürün var bunun reklamını yapıp nasıl bi yoldan satardınız  konu bu güzel bir makale olmasını istiyorum yardımlarınızı bekliyuorum aklınıza gelen en ucuk fikirleri bile yazın yani benim için her fikir önemli yardımlarınız için simdiden teşekür ederiz bilgisayar bölümü okuorum bu arada.

Bu işler zordur, özveri ister; hatta özveriden fazlasını, ruhunu ister...
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    aLsanCaK
    aLsanCaK's avatar
    Erkek

bir urunu genis bi kitleye tanitmanin, en ucuz yollarindan biri su anda internet siteleri ve internetteki reklamlardir bence. bu konuyuda dokumanina ekleyebilrisin :)

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    emre_gss
    emre_gss's avatar
    Erkek

reklamcılık son sınıf
    sanırım yardım edebilirim.ama elimizde ürün var demkle olmaz..

1) sektör
    2)ürünün nasıl birşey
    3) Bütçe kısıtlması varmı..

neyse TV reklamı yapcağını düşünerek.
    ben sana yol u söyleyeyim dökümanı ve fikri sen bul..Reklam arşivim var ama veremem k. bakma onlar bana lazım :)

bir ürünü bir kaç yoldan piyasaya çıkartırsın..

1) ürün pazara yeni sürülen ve farklı bir ürünse.. = merak uyundırıcı reklam yapabilir daha sonra ne olduğunu gösterip diğer reklamlarını yaparsın..(tutundurma bilgilendirme vs)

2) Reklamın anlatım formatı ve tür ünü belirle
    ürüne Soft sell mi hard sell mi uyguluyacağına karar ver .

2.a.>.soft sell:dolaylı yoldan..(fiyat ve doğrudan ürünü aldırmaya yönelik OLMAYAN REKLAMLAR SOFT SELLDİR..) 

.2.a>.hardsell:ürünü direkt aldırmaya yönelik (örnek:migrosda bugun etin kilosu 16 tl)

.2.b><.reklamın: komik,cinsellik,yaşamdan kesit,ünlü kullanımı,öykülü anlatım

başlıklarından hangisine uyuyorsa ona göre reklam oluşturmayı hedefle ve bu başlıklardan hangisini kullndıysan nedenini dökümana yaz.

3) konumlandırmayı doğru yap
    ürün hangi sektöre ait ise..o sektördeki markalara göre kendi markanın konumunu belirt..(bir araba markası için düşün piyasada BMW ve Opel var..senin araban ne çok clasik nede çok lüks..o zman senin yerin opel ve Bmw arası

4) senaryoyu bunlara göre yazmaya başla..
    senaryonda bir slogan mutlaka olsun..

bu kadar üstünden geçsen yeter daha fazla ayrıntı senin bölümün için fazla olur gibi..istersen devam ederim tabi

yorgun senarist .]
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DeepHouse
    DeepHouse's avatar
    Erkek

emre saol güzel baya da biraz daha ayrıntıya girsene mesela ben ekran kartı veya board satıcam yada hazır sistem yada notebook satıcam sen olsan nasıl satardın?

Bu işler zordur, özveri ister; hatta özveriden fazlasını, ruhunu ister...
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anarsistherif
    anarsistherif's avatar
    Erkek

Apple'nin reklam tekniklerini incele hocam. Mesela en son, iPhone 4G kaybettiler 2 defa gündemden düşmediler 2 hafta falan. baya iyi bir strateji. Şu anda çoğu kişi apple reklam yapmadan (!) iPhone 4G'nin yakında çıkacağını biliyor.

=)
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    emre_gss
    emre_gss's avatar
    Erkek

the_behulder bunu yazdı:
    -----------------------------

emre saol güzel baya da biraz daha ayrıntıya girsene mesela ben ekran kartı veya board satıcam yada hazır sistem yada notebook satıcam sen olsan nasıl satardın?

-----------------------------
    bunlara tv reklamı olmaz tabii..

ilgili mecraları doğru belirmk lazım..

buna ancak dergi ve pc satış noktaları içinde broşür yaparsın..bu faydalı olur..tabi birde internette reklam uyguluyabilirsin.

tam sayfa bir ilan girerek hard sell yapabilirsin.zaten hedef kitlen belli 15 25 yaş arası  A B s.e.s. (gelir düzeyine göre A B C D gider.. s.e.s ise sosyo ekonomik sınıf..yani biz zengin ve az zengin kısma hitap edicez..) pc kullanıcıları deriz.

ortya ürünü koyarsın üstte slogan zaten bunları kendin tasarlayablirsin.(veya senin için photshplayablirim)

Dergi reklamında da yaratıcı birşeyi ancak sloganınla gösterebilirsn veya markanın gücünü bir nesne bir kişiliğe dönüştürüp fon'a resimde uyguluyabiliriz.

broşür e gelince...herkez broşürde salak salak ayrıntıdan çok mutlaka fiyat ister..fiyat mutlaka olcak..ürünü cazip hale getirmk için çoğu özelliğide yazılacak..

bir kural var ''yalan yok ama gerçeği sakla'' diye.. ürüne diceksin kii ''KENDİ SINIFINDA BİR NUMARA'' ama performan sınıfı olmayablir belki senin ürünün en az  kabloları yanan bir ürün (atıyorum basit bi özelliği var ama sen onun ''baş kısımını saklayıp belirtceksin)..kısaca ürünün kendi sınıfnda bir numara ama ..kabloları en az yanan anakartlarda bir numara ;) (uçuk bi örnekti neyse)

marka vaadinde olsun..ürününün TEMEL VADİ NEY..performans mı dayanıklılık mı ? veya başka birşey?
    hangisiyse bunu yazıcaksın..(ÖRNEK : DOMİNO'S piazz 30 DAKİKADA KAPINIZDA..adamlar biz 30 dakikada pizzayı ayanıza getrrz diyorlar ..piyasaya bu vaadle çıktılar..)

gibi gibi gibi..varsa başka sorun cevaplıyım..sloganda da  yardım edebilirim

yorgun senarist .]
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YaSevYaTerkEt
    YaSevYaTerkEt's avatar
    Erkek

Sanırım bundan 10-15 sene önce, gaziantepde gıda sektörüne ( çiklet bisküvi ) giriş yapan bir firma, ürettiği çikleti antep piyasasında satmak için şöyle bir yol izlemiş,

Şirketin bir yetkilisi, mahalle aralarındaki bakkal olan güzergahları tek tek tespit ediyor,

Sonra yanında bozuk para alıyor yüklüce, etraftaki çocukların yanına yaklaşıyor,

" Al sana işte 25 kuruş, git şu bakkala -a- marka çiklet varmı diye sor, yok derse başka bişey alma, para senin olsun " diyor,

Bu şekilde baya bir bakkal geziyor, baya para dağıtıyor,

Bu izlediği yolun hemen 3-5 gün ardından uyguladığı stratejinin verimlerini almak için, çocukları yönlendirdiği bakkallara gidiyor,

" Efendim biz şu ürünü üretiyoruz, özellikleri şunlar, fiyat şu kadar " deyip bakkallara malı satıyor,

Nasıl, zekice değilmi :)

+

Birde reklam için bence önemli olan hedef kitle belirlemek, ona göre bir strateji.

Yerel - bölgesel - ulusal bazda, bunları tespit edeceksin. Hedef kitleyi belirledikten sonra ona göre bir reklam stratejisi uygulayacaksın hocam.

Bak bir içecek firması zamanında arap piyasasına girmek istemiş ve girmişte. Firmanın reklam müdürü, 3 afiş hazırlamış.

Soldan-Sağa 3 afiş.

1. Afiş; Adam çölde ilerliyor, yolunu kaybetmiş, susuz, bitkin, yorgun, resmen sürünüyor,

2. Afiş; Adam birden karşısında firmanın -x- içeceğini görüyor, yüzü gülüyor, seviniyor, havalara uçuyor v.s.

3. Afiş; Adam içeceği alıyor, kana kana içiyor, yüzünde gülücük, artık yerde sürünmüyor, Ayağa kalkmış, adam resmen yeniden doğmuş gibi,

Afişler ülkenin dört bir yanına asılıyor, tv'lerde gösteriliyor vs.

Fakat sonuç hüsran, tam bir fiyasko, hayal kırıklığı,

Sebebini araştırmak için, genel merkezden müfettişler geliyor, böyle mükemmel bir fikir neden ters tepti diye araştırıyorlar,

Ve neden ortaya ortaya çıkıyor,

Araplarda soldan-sağa değil, sağdan-sola doğru bir yazı, döküman vs. akışı olduğunu anlıyorar :)

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    EnerJiC
    EnerJiC's avatar
    Erkek

Baba mesela ki ben ayakkabıcıyım bizim direk halka arzımız yok biz bayiler kanalıyla satıyoruz bunu yani x şehirendeki bir ayakkabıcı geliyor bizde mal alıyor atıyorum biz bunu insanların bilinçaltına yerleştirmek için markayı poşetler pelur kağıtları ve standlar basıyoruz her ilde bir tane büyük imalatçı seçiyoruz halkın gözünde geçmişi olan sağlam kaliteli mal satan bu kişiden rica ediyoruz reyon açıyor bizim ürünlerimiz için bunlara çeşitli promosyon ürünleri veriyoruz sonra çekecek poşet kağıtlar gibi sonrasında sadece markanın reklamını veriyoruz atıyorum kurtlar vadisinde bir kaç bölümde çıkıyor ekranın altında Fast Way gibi bunun gibi etkinliklerle bilinç altına girdikten sonra insanlar alışveriş için gittiği yerlerde bunu görünce gidip direk sarılıyor zaten benim yöntemim bu

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    EnerJiC
    EnerJiC's avatar
    Erkek

Zaten direk halka arzı olmayan bir firmanın tutupta milyonlar harcaması reklam için yanlış arkadaşların dediği gibi internette kenarlarda köşelerde reklamlar bir kaç otobüs firmalarının dergilerinde ufak reklamların etkisi bizim için yüksek olur

Toplam Hit: 2305 Toplam Mesaj: 9