Resimli XP Ve Windows 98 Kurulumu

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    itfaiyeci
    itfaiyeci's avatar
    Erkek
    Windows XP Home ve Professional versiyonlarının kurulumunun nasıl yapıldığını adım adım görelim.
    Windows XP CD-ROM'unu takın ve bilgisayarınızın güç düğmesine dokunun.
    Not: Bilgisayar açılırken çıkan ekran sizin bilgisayarınızda biraz farklı olabilir.

Press any key to boot from CD... mesajını göreceksiniz. Herhangi bir tuşa bastığınız anda sistem takılı olan XP CD-ROM'undan sistem dosyalarını yükleyecektir ve kurulum başlayacaktır. Eğer herhangi bir tuşa basmazsanız bir süre sonra sistem harddiskten boot etmeye çalışacaktır.
    Kurulumdan sonra XP CD-ROM'unu cd sürücüde unutanlar karşılarına tekrar kurulum ekranı gelip şok olmasınlar diye alınmış bir önlem...

CD-ROM'dan açılış yapılıp kurulum işlemi başladı, karşımıza ilk çıkan yazı:
    Setup is inspecting your computer's hardware configuration...

Bir bekleme süresinin ardından, Microsoft'un klasik mavi yükleme ekranı geliyor

Daha sonra Setup is starting Windows mesajı ve Windows XP Professional Setup yada Windows XP Home Setup ekranı:

ENTER tuşuna basarak devam edersek:
    Windows XP Licensing Agreement yani yazılım anlaşması geldi. F8 tuşuna basarak geçelim.
    Şimdi önemli bir adıma geldik. Diskin bölümlenmesi ve formatlama işlemi.

Eğer disk daha önceden kullanılmışsa veya zaten içinde başka bir işletim sistemi yüklü ise, bu ekranda varolan disk bölümü görünecektir. Ya da yukarıda olduğu gibi Unpartitioned space adı altında bölümleme yapılmamış disk alanı görünecektir. Siz duruma göre varolan bölümü(partititon) seçip Enter ile devam edebilir veya Unpartitioned space'i seçip C tuşuna basarak bu alanı bölümleyebilirsiniz. Şu anda yukarıda gözükmüyor ama bu ekranda varolan bir bölümü silme imkanı da var(bu durumda o bölümün içindeki herşey gider ona göre..).
    Ben önce C tuşu ile bölümledim ve Enter tuşu ile devam ettim.
    Bu ekranda ise hangi dosya sisteminin kullanılacağını soruyor.

Eğer varolan bir disk bölümünü seçip bu ekrana gelmişseniz tekrar formatlamadan o bölümü kullanma seçeneğinizde olacaktır. Böylece o bölümdeki bilgiler de korunmuş olur.
    Bizim ise şimdi iki seçeneğimiz var: FAT veya NTFS.

FAT Bu dosya sistemi DOS ve W9x'in kullandığı dosya sistemidir. Bu şekilde formatlarsanız, bir DOS disketiyle açtınızda diskinize erişebilirsiniz. Aynı şekilde eğer birden fazla işletim sistemi kullanıyorsanız, mesela bir de W98 yüklü ise, W98 ile açtığınızda bu disk alanını da görüp kullanabileceksiniz.
    İki tane büyük dezavantajı var:
    * Kullandığı dosyalama yöntemi diski 64KB'lık hücrelere bölüyor. Ve bir dosya en azından bir hücreyi kapladığı için, 1KB'lık bir dosya bile oluştursanız diskinizde 64KB yer kaplayacaktır.
    * NTFS sisteminin sunduğu disk ve dizinlere hatta dosyalara erişimin kullanıcı bazında kısıtlanabilmesi özelliğinden mahrum kalacaksınız.
    NTFS DOS disketiyle açınca ve W9x işletim sistemlerinden erişilememesi dışında güvenilir ve XP'nin özelliklerini tam olarak kullanmanıza imkan veren bir dosya sistemi. Bu arada kafanıza belki takılır diye söylüyorum, W9x tarafından erişilemez derken bu ağ üzerinden erişemez demek değil. Aynı makinada birden fazla işletim sistemi varsa bu durum söz konusu olabilir.
    NTFS kullanmanızı öneriyorum ve bende NTFS üzerindeyken Enter ile devam ediyorum.
    Disk formatlanıyor:

Ve dosyalar CD-ROM'dan diske koplayalanıyor:

Windows 98 kurulumudan önce format atın. Kuruluma başlamadan önce ilk olarak bilgisayarınızın biosuna girip boot seçeneklerinden CD den boot u aktive edin ve Windows 98 CD sini CD-Rom unuza yerleştirin. CD den boot özelliği bordunuzda bulunmuyorsa disket sürücüden boot u aktive edin ve Windows 98 Başlangıç disketinizi ve Windows 98 CD sini sürücülerinize yerleştirin. Bilgisayarı başlatın, eğer CD den boot özelliğini kullanıyorsanız karşınıza alttaki ekran gelecektir. Bu durumda 1 tuşuna veya direkt olarak Enter tuşuna basın.

Karşınıza resimdeki ekran gelir. Resimde gösterildiği gibi 2 seçeili olduğundan direkt Enter a basarak bilgisayarı cd-rom desteği ile başlatın.

Bu seçenek seçildikten sonra dos ortamı açılı ve aşağıdaki ekran görüntüsü alınır

Şimdide format komutunun kullanımını anlatalım
    C:\> FORMAT A:

İle disket formatlanır. Bu komuttan sonra sürücüye disket yerleştirmeniz istenir ve gösterge %100 oluncaya kadar formatlama devam eder. Formatlama bittikten sonra diskete bir isim vermeniz istenir. Buraya 11 harflik bir isim verebilirsiniz. İsim verdikten sonra disket hakkındaki bilgiler gösterilir. Bu listeye bakarak o disketteki bozuk kesimlerin bulunup bulunmadığını anlayabilirsiniz. Eğer diskette bozuk kısımlar varsa bunların miktarı da listeden okunabilir.

Format komutunu bozulan disketlerinizin bozuk kısımlarını işaretlemesi için kullanabilirsiniz. Bozuk kısımları işaretleyerek buralar bilgi yazılmasını önler.

Ayrıca sistem disketi oluşturmak için de Format komutu kullanılabilir. (Bu iş için SYS komutu da kullanılır.)

Virüslü disketleri de format ile silebilirsiniz.

/U parametresi kullanılırsa, disketi UNFORMAT yapabilmek için gerekli olan bilgi diskete yazılmaz. Bu durumda UNFORMAT komutu ile disket kurtarılamaz. Disketi silmek istediğinizden eminseniz bu parametreyi kullanarak işlemleri hızlandırabilirsiniz.

/S parametresi ile disketin sistenm disketi olarak hazırlanmasını sağlayabilirsiniz. Bu durumda bu disketi kullanarak bilgisayarı açabilirsiniz.

/Q ile hızlı format yapabilirsiniz. Bu işlem bozuk kısımları işaretlemez. Ancak oldukça hızlı bir biçimde disketi boşaltır.

/V:Ad ile disketin ismini belirleyebilirsiniz.

C:\>FORMAT a: /q /u /s /v:ali

Komutu ile geri alma bilgisi olmada, sistem disketi olarak ve ismini de Ali yaparak disketi hızlı formatlar.

Format yapabilmek için FORMAT.COM dosyasına ihtiyaç vardır.

SYS(Sistem Transferi)

Sys komutu ile bir diskete veya harddiske sistem dosyaları transfer edilebilir. Bu dosyalar IO.SYS, MSDOS.SYS, COMMAND.COM, DRVSPACE.BIN, veya DBLSPACE.BIN dosyalarıdır. Bu dosyalardan COMMAND.COM hariç diğerleri bir diskete normal kopyalama ile kopyalanırsa o disket sistem disketi olmaz. Bu dosyaları diskette özel bir yere kopyalanması gerekir. Bu işlemi de SYS veya FORMAT /S komutları yapar.

Sys a: ile diskete

Sys c: ilede harddiske sistem transferi yapılır.

Özellikle harddiskteki sistem dosyaları bozulmuşsa bilgisayarınızı harddiskten açamazsınız. Bu durumda bilgisayarı disketten (içinde sistem dosyaları bulunan bir disket ) açarak Sys c: komutu ile harddiske sistem transferi yapabilirsiniz. Bu itlemi yapmak için diskette SYS.COM programı bulunmalıdır
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    itfaiyeci
    itfaiyeci's avatar
    Erkek
    Kuruluma başlıyoruz...
    Harddiskimizi windows 98 kurulumuna hazır hale getiriyoruz -gerekli yedekleri aldıktan sonra-.Windows 98 açılış disketimizi diskete takıp, bilgisayarımızı başlatıyoruz. Açılışta DEL tuşuna basılı tutup bios'a giriyoruz. Buradan birincil açılışı, disketi gösterip, bu ayarımızı kaydedip çıkıyoruz. Bilgisayarımız tekrar başladığında hdd'mizden önce disketimizi sınayacak ve açılış disketimiz, disket sürücümüze takılı ise, açılışı disketimizden yapacaktır. Açılış disketi belli bir işlemden sonra bir menü ile karşımıza çıkacaktır. Buradan birinci seçeneğe - bilgisayarı cdrom desteği ile başlat - yön tuşları ile gelip enter'a basıyoruz. Yine bir dizi işlemden sonra disketimiz Dos işletim sistemine cdrom'umuzu tanıtacak ve bu sayede cdrom'umuzu dos işletim sistemi altında da kullanabileceğiz. En son parametrede cdrom'mumuzun sürücü harfini belirtilecektir.(Büyük bir ihtimalle E). Dos komut satırında e: (sizde cdromunuzun sürücü harfi neyse siz onu yazıyorsunuz) yazıp enter tuşuna basıyoruz. Daha sonra yine dos komut satırına kur yazıp enter'a basıyoruz.

{Bilgisayarınızda hızlı kurulum için size zaman kazandıran çeşitli kur parametreleri mevcut. Dilerseniz bu parametrelerden ihtiyacınız olanı kullanabilirsiniz. Bunun için kur/? yazıp enter'a basın, listelenecek olan parametrelerden ihtiyanıza göre seçip kullanabilirsiniz.

Kur (eğer çalışmaz ise sorun yaparsa setupcor yazın) ' yazıp enter'a bastıktan sonra scandisk ile diskimizin dizin yapısı ve boş olan kısmı incelenecek, ve bize windowsu kuracağımız dizini soracak. Buradan c:\windows'u işaretleyip ileri tuşuna basıyoruz.

Bir sonraki ekranda bize kur seçeneğimiz sorulacak. Burada da normal'i işaretleyip ileri tuşuna basıyoruz.Bu işlem basamağından sonra aşağıdaki gibi bir tercih tablosu karşımıza çıkacak.Burada da ilk seçeneği -en sık kullanılan bileşenleri yükle(önerilen)- tıklayıp ileri ye basıyoruz.

2.Adım
    Tanımlamalar ve kurulum...
    1. adımın son basamağından sonra kurulum bizden bilgisayarımızın tanımlamalarını isteyecek. Bilgisayar adı, çalışma grubu ve bilgisayar tanımını kendi isteğiniz doğrultusunda girin, ileri tuşuna basın.

Bu işlemden sonra konumunuzun belirtilmesi başlığı ile bir ekran ile karşılaşacağız. Buradan Türkiye'yi seçiyoruz ve yeniden ileri ye basıyoruz.

Burada kurulum bizden açılış disketi için onay isteyecek biz burayı iptal'e basarak atlıyoruz. Eğer bir açılış disketinize ihtiyacınız varsa tamam'a basarak bu işlem basamağına devam edebilirsiniz ama bizim şu an böyle bir şeye ihtiyacımız yok. İptal'e bastıktan sonra disket sürücümüzden mevcut disketimizi çıkartıp, ileri ye basıyoruz.

Dosyaları kopyalamaya başlamak için çıkan menüden tekrar ileri butonuna basıyoruz. Ve artık bir süreliğine parmaklarımızı dinlendirebiliriz. Zira artık bundan sonra söz windows'un...Aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşacağız ve progres bar (ilerleme çubuğu) %100 olana kadar bekliyeceğiz. Dosyaların kopyalanması tamamlandıktan sonra -100% olduktan sonra- bilgisayarımızın kendisini yeniden başlatacak. Biz bu süre zarfı içersinde hiçbir şey yapmıyoruz. Microsoft'un dediği gibi arkanıza yaslanın ve bilgisayarınızın yeniden açılmasını bekleyin.

3.Adım
    Sistem yapılandırması...
    Bilgisayarımız yeniden başlatıldı ve bir dizi işlemden sonra kurulum bizden Kullanıcı Bilgisi kısmını doldurmamızı isteyecek.Burayı uygun bir şekilde doldurup ileri butonuna basıyoruz. Daha sonra bir sözleşme metni çıkacak sözleşmeyi (dilerseniz okuyun) kabul ediyorum kısmına tıklayıp ileri ye basıyoruz.

Bu işlem basamağından sonra kurulum bizden kurduğumuz windows'un cdkey'ini isteyecek. Bu key'i orjinal cdlerinizin üzerinde yada kitapçığında bulabilirsiniz. Cdkeyi 5 haneli kutucuklara yazıyoruz ve klasik hareketimiz ileri butonuna basıyoruz.

Resimde 111 şeklinde girilmiş olunan ürün anahtarı örnek olarak girilmiştir.

Ürün anahtarımızı doğru girmiş isek başlatma sihirbazı çıkacak buradan sona tıklıyoruz.. Bu işlemden sonra mevcut donanımlarımız sistem tarafından algılanacak. Tak kullan (plug&play) aygıtlarımız kurulacak. Daha sonra donanım algılaması başlığı ile bir ilerleme çubuğu belirecek. İlerleme çubuğumuz tam doluncaya kadr bekliyoruz. Bu işlem tamamlandıktan sonra bilgisayarımız tekraradan başlatılmak üzere kapanacak.

Son aşama...
    2. adımımızın son işlem basamağından sonra bilgisayarımız yeniden açılacak. Yine donanım ayarları ile ilgi işlemler yapılacak. Bu süre zarfında biz hiçbir işlem yapmıyacağız. Bu kısımlar kurulum tarafından otomatik olarak işlenen kısımlar.

Sonra yan resimdeki gibi bir işlem basmağı karşımıza çıkacak. Bu işlem basamağının son kısmında yani sistem yapılandırması kısmında yine bir ilerleme çubuğu olacak. Burada sistem yapılandırması ile ilgili son ayarlar yapılacak. Bu kısım biraz uzun sürebilir. İlerleme çubuğumuz dolduktan sonra bilgisayarımız üçüncü ve son defa yeniden başlatılmak üzere kapanacak.

bitti....
    windows hazır...

Bilgisayarımız yeniden açılacak. Açıldıktan sonra az bir süreliğine kurulum ekranına geri dönecek ve daha sonra Windows 98'miz ilk defa olmak üzere açılacak. Burada bizden ağ parolası isteniyor.Bu ekranla windowsumuzun her açılışında karşılaşmak istemiyorsak, parola kısmına hiçbir şey yazmadan Tamam'a tıklayarak geçin. Buradan sonra büyük bir ihtimal windows monitörümüzü bulacak yanınızda monitörünüzün disketi yada cdsi varsa buradan monitörünüzün sürücüsünü tanıtarak geçebilirsiniz. Fakat böyle birşey elinizde mevcut değilse windows'un size ekranda önerdiği standart monitörü tıklayarak geçin. Bu işlem son basamağımızdı.

Bilgisayarımıza windows 98 işletim sistemini tamamen kurmuş bulunmaktayız.
Toplam Hit: 1691 Toplam Mesaj: 2