Senfoni Orkestrası Hakkında
-
Öcelikle şunu söyleyeyim bu konuyu klasik müzik kötüdür manasında açmıyorum seviyorum da benim konuşmak istediğim asıl konu şu orkestra şefleri hele şu adam :D
http://www.youtube.com/watch?v=Eo1KHr-b-CA
adam kılıktan kılığa giriyor. Yok yani abi bu adam olmadan o adamlar çalamıyor mu nedir bu aşağı yukarı sopa sallamalar.
Saygılar ve sevgiler efendim.
-
Örnek vermek gerekirse, bir futbol takımını düşünün, Takımın iyi oynaması, kazanması için tüm stratejileri o takımın başındaki antrenör belirler. Oyuncular arasındaki uyumu sağlar. Kimin nerede, hangi taktik ile oynayacağını belirler. İyi antrenörü olan bir takımın başarılı olma ihtimali her zaman yüksektir. Aynı şey, orkestralar için de geçerlidir. 11 kişiden oluşan bir futbol takımını yönetmek çok zordur; ancak karmaşık bir eser çalan 60’dan fazla müzisyeni barındıran bir orkestrayı yönetmek çok daha zor bir iştir.
Bu yüzden, şefler mükemmel bir kulağa ve hafızaya sahip olmalarıdır. Genellikle eserleri, hem de her bir çalgı için ayrı ayrı ezberden yönetebilecek yetenektedirler.
Orkestra şeflerinin işlerinin en önemli kısmı provalardadır. (Aynı futbol antrenörü gibi). Orkestrayı 'yanlış çalıyorsunuz', 'çok hızlı çalışıyorsunuz', 'daha yavaş çalın ' şeklinde komutlar vererek konsere hazırlar.
Bir orkestrada çoğu zaman 10 veya 12 çalgı aynı anda farklı notalar çalarlar. Bu yüzden, yönetimin bir an bile yitirilmemesi gerekir. Bir orkestra şefi aynı anda farklı 28 çalgının seslerini ayırt edebilir; dilediği sese yoğunlaşarak onun hatasını görebilir, aynı anda da orkestrayı idare etmeye devam edebilir.
Orkestra şefinin 2 önemli enstrümanı vardır. Birincisi sağ elinde tutuğu bageti (çubuğu) diğeri de boşta kalan sol elidir. Şefin baget tutan eli müziği bölümleyip ölçüleri belirtir yani gerçek anlamda müziği yönetir. Sol el ise duygu elidir. Örneğin, şef sol elin işaret parmağını dudaklarına götürdüğünde sesin hafiflemesi gerektiğini belirtmiş olur.References
[1] - https://www.59saniye.com/orkestra-sefinin-onemini-gosteren-sosyal-deney/
-
Abi adamlar gayet güzel çaldırdı.
-