Seo Için Ipuçları 2 : Link Sonundaki Html Uzantısı Sanılanın Aksine Seo İçin Ters Etkimi Yaratıyor ?
-
Evet çoğu kişinin bildiği ve uyguladığı html uzantısı seo açısından aslında tam ters etkimi yapmaktadır ?
----------------------------------------
Sayfa uzantı yapısı, Seo çalışması için sitelerin en çok merak ettiği konulardan birisidir. Sitelerin sayfa uzantısı olarak .html , .php, .asp, veya bunlardan hiçbirini kullanmaması seçeneklerini ele alarak hangisinin daha faydalı olduğunu söyleyeceğim.
Sayfa uzantısı olarak birçok forum ve sitede .html önerilmektedir. Bunun sebebi olarak da, sitenin statik bir yapıda gösterilmesi Google gözünde daha değerli olduğu vurgulanmaktadır. Aslında bu bilgi uzun süredir doğru sanılarak pekçok site tarafından uygulansa da, işin aslı böyle değildir.
Site url adresi karakter sayısı olarak ne kadar kısa olursa o kadar hatırda kalıcı olur aynı zamanda seo açısından da o kadar değerlidir. Dolayısıyla Yayınlanan yazılarda yazı başlıkları ne kadar uzun olursa olsun, yazıların urlsi daima kısa ve öz tutulmalıdır. Yazı urllerine son ekler de dahildir.
Bir yazının .html ile bitmesi fazladan 5 karakter daha uzun olmasına sebep olacak dolayısıyla seo açısından daha zayıf bir konuma gelecektir. Bir site hangi kodlama diliyle yazılmış olursa olsun .htaccess dosyası ile uzantısı değiştirlebilir. Google bunu bildiği için sitelerin html veya php uzantısını dikkate almamaktadır. Bu sebeple, sitelerde .html kullanmamız sadece kendimizi kandırmaktır. Seo açısından hiçbir yararı olmadığı gibi urlnin uzun tutulmasını sağlayarak seo açısından sitenin kalite puanını düşürmektedir.seohocasi.com dan alıntıdır.
"Sometimes at a conference people will ask me “Does it matter what extension I use for my pages? Does Google prefer .php over .asp, or .html over .htm?” And my answer is “We’re happy to crawl all of these file extensions. It doesn’t matter what you choose between any of those.”"
matt cutts'ın yazısından alıntıdır.
Diğer bir konu örneğin en çok kullanılan sistemlerden biri olan wp de uzantı kullanılacaksa ;
Bu işlem kalıcı bağlantılardan %postname%.html
şeklindemi yoksa
robots.txt tarafındanmı uygulanmalı
Konuyu tartışmaya açalım sizce nedir ne değildir ?
-
Aslında söylediklerini düşününce çok çok mantıklı geliyor,
self yapmak sadece o url nin biraz daha akılda kalıcılığını arttırıyor.
self linkin uzun olması seo açısından kalite puanını düşüreceğine inanıyorum ancak google ın bunuda baz almayacağınıda düşünmüyor değilim.
Aslında statik yapmaya çalışıyoruz yada öyle göstermeye çalışıyoruz ancak google şununda farkındadır.
80 postu olan bir sitenin url adları = www.asd.com/video.izle.28.html
yada www.asd.com/belgeler/turkiye-belgeleri-html.
Şimdi bu siteyi kuran bir adam 80 post için static yapıda gösterilecekse 80 farklı html dosyası hazırlamasımı gerekiyor evet,
yani google siteye girdi, kendine göre min. bir post sayısı vardır. o postun üstündeyse bu sitenin urlleri self bile olsa dinamik bir site der diye düşünmekteyim ve
ona görede kalite puanını eşitlemektedir.
Acaba yanlış mı düşünüyorum.
Edit : Arkadaşlarla konuştum bu konu acaba öylemi diye onlarda magento e-ticaret sistemini kurmuşlar 1 hafta önce, linkler self link değildi.. 1 haftadır açık ancak 2 sayfa indexlenmişti.
Dün itibari ile seo eklentisiyle linkler self link yapılmıştı şu anda belirli kelimelerde 2. sayfaya üst sıraya oturdu,
Yani burdan yola çıkarsak sistem iyiyse self linkler işe yarıyor.
-
Öncelikle bu yazıdan sonra herkesin kafasından bir ses çıktığını gördüm internette.
Omudur bumudur derken bide googlenin kendisine bakayım dedim.
Ve googleninde .html uzantısını kullandığını gördüm.
Uzantının anti seo yaratıcağını düşünmüyorum. Ama google mühendisinin sözünede bakarsak bütün uzantıları kabul ediyoruz diyor.
Ama google mühendislerinin bloglarını daha çok incelememiz lazım.
Çünkü google şu anda panda algoritmasında kılı kırk yararak en iyiyi arama durumuna girmiş vaziyette
resmen googlenin regl zamanına denk geldik diyebiliriz çünkü spam mail sitelerinden tutun da böyle büyük değişiklikler dışında uzantılara ve mini seo özelliklerine kadar aslında seo değilde optimizasyon özelliklerine kadar takmış bulunmakta.
kısacası artık seo dönemi bitti ve mini seo dönemi başladı. harbiden kılı kırk yaran bir panda algoritması oluşturuyorlar
bunun aslında türkiye piyasasına giren yandex yüzünden olduğuda biliniyor.
Genel olarak internette yapılan kullanıcı araştırmalarında yandex in daha temiz sonuçlar verdiğine dair çıkan haberler googleyi kıllandırmış :D
yeni bir dal olarak bing seo ve yandex seo webmaster sitelerinde tartışılmayada çoktan başlandı denebilir.
-
binbir türlü yöntem denedim en iyi sonucu siteadi.com/baslik.html şeklinde aldım. kim ne derse desin en iyi yöntem .html kullanmaktır.
-
Alakası yok. indexleme de ilk sıralara geçmek için çok şey denedim. en iyisi title ın konu içeriğini alacak uzun ve doyurucu olması. adresin uzantısı hiç önemli değil, en onemlisi adresin cumle niteliği taşıyor olması. Örneğin http://www.moscons.com/2012/01/ronesans-gayrimenkul-yatirim-as-rgy-rusyaya-dorduncu-alisveris-merkezini-avm-insa-ediyor/
gibi. Tabi bu benim şahsi kanaatim
-
uzantıya bakmaz. 10 saniyede açılıcak olsun html sayfa. 2 saniyede açılıcak olsun php sayfa. gidipte google uzantıyamı bakıcak? önemli olan sayfanın açılış hızı optimizasyonu
-
iş sadece linkleri sef yapıp replace etmekle mi bitiyor ? bence bitmiyor .html fazladan 5 karakter demek ama universal olarak kullanılan sef link uzantısıda bu ancak SEO işi Google ile alakadar olduğu için anlık değişebilir. Bilmem hatırlarmısınız eskiden sadece anasayfa linkini anchor bile eklemden çarşaf gibi yayınlardık ve bunu backlink olarak geri dönüş alırdık, sektör önemli bile değildi bi sohbet sitesi her kategoriden siteler ile değişim yapar ve olumlu sonuç alırdı. Şimdi ise geldiğimiz noktaya bakmak lazım o yüzden .html .php tartışmasından daha çok Google neyi müjdelemiş yada tüyosunu vermiş bunları tartışmak lazım bence...
-
ne kadar uzun link o kadar - seo puanı
şunu önerebilirim ama niche siteniz varsa atıyorum viyagra ile ilgili
bla-bla-bla.viyagra uzantılı yapabilirsiniz ben olumsuz bir durum görmedim pozitif etkisi olduğuna inanıyorum 2 3 yerden yakalıyordu google avantajı oluyordu.
.html kullanmanın yanlış olduğunu şuradan anlayabiliriz.
http://www.seomoz.org/blog/what-susan-g-komen-doesnt-understand-about-communities-and-you-should
bu link seomozun blogundaki bir yazı işe yarasa onlar kullanır önce:)