Seri Port Role Kontrolü
-
Hocalar aklımda bi proje var. Elektronik okumama rağmen uzun zamandır pic'le falan ilgilenmediğimden baya baya unutmuşum.
Yapmak istediğim bilgisayar kontrollü ısı istemi.
1 metrekare içinde bir bilgisayar var. Amaç bunun soğutulması, ısınan havanın dışarıya atılması. Devreye 1 adet ptc ekleyerek gelen sıcaklığı bilgisayarda c#'ta almak istiyorum. Bunları seri veya paralel port kullanarak yapabilirim.
C#'ta seri port kullanımını biliyorum. Kısaca isteğim, PTC de okunan değer misal veriyorum 30 derece ise roleleri açtırmak. Bunun için seri porta gerek yok pic ile yapılabilir ama ben bir program aracılı ile PTC dışında istediğim zaman roleleri açabileyim.
Basit bir uygulama aslında geçen sene olsaydı şimdiye yapmıştım ama uzun zamandır ilgilenmediğimden unutmuşum. :/ yardımcı olabilecek var mı ?
-
Hocam PIC diye bişey kalmadı ya, tavsiyem o işi sen paralel port ile yap, o zaman direk çıkış verirsin. (USB to paralel port şeyi tak bitane)
Direk 5V çıkış alırsın onunla transistoru tetiklersin o da röleyi tetikler. Hiç data alışverişine hatta PIC e gerek kalmaz.
-
HolyOne bunu yazdı
Hocam PIC diye bişey kalmadı ya, tavsiyem o işi sen paralel port ile yap, o zaman direk çıkış verirsin. (USB to paralel port şeyi tak bitane)
Direk 5V çıkış alırsın onunla transistoru tetiklersin o da röleyi tetikler. Hiç data alışverişine hatta PIC e gerek kalmaz.
Anakart ddr2 hocam paralel port mevcut, paralelde io'lar fazla olduğundan PIC'e gerek yok doğru. Teşekkür ederim :)
-
Bu bimde satılan power-b pillerin amk, devreyi bi deneyeyim dedim transistör kısa devre yapmış ateş gibi kalmış tel elim yandı :D
-
seri-paralel converting hic denemedim ama yapanlar var ..
dikkatli olman gerek, kucuk bir hatada portlarini yakabilirsin hocam.. nasil yapacagina karar verdiysen yardimci olmaya calisayim..
ayrica anlamadigim nokta ptc ile nasil deger okuyorsun ki? Amacin sadece sicaklik belli seviyeye gelince role kontaklari kapatsin diyorsan bilgisara da ihtiyacin yok ki.
ptc, isi arttikca bacaklari arasindaki direnc de artiyor, o halde bu cikis ilk baslarda (degerini ona gore secmen lazim) kisa devre olmus olacak, yani akimi gecirecek. Sicaklik arttikca ve bekledigin degere gelince bacaklari arasindaki direnc artacagi icin akim gecisi zorlasacak bu sekilde de roleye akim verdireceksin.. simdi aklima gelmedi nasil bir ters mantik yurutebilecegin ama bu sekilde yapabilirsin..
unbalanced tarafından 24/Tem/15 15:43 tarihinde düzenlenmiştir -
UART TTL Converter kullanabilirsin. Arkadaşım satıyor istersen irtibat kurmanı sağlayabilirim. Fiyatı 10TL. Sıcaklık okumak için PIC işini görecektir. Seri iletişim için UART TTL Converter kullanmanı şiddetle tavsiye ederim çünkü çok pratik. UART ile yaptığım bir kaç proje. Akşam bulabilirsem detayları paylaşırım. Zira bilgisayar çöplük gibi.
Bilgisayar Kontrollü Gripper
https://www.youtube.com/watch?v=rxQUcrp5MDg
Oyuncak arabamı bilgisayar ile kontrol ettiğim proje

Resimde ttl converter ı görüyorsun. Ucu usb gibi olan şey.
-
unbalanced bunu yazdı
dikkatli olman gerek, kucuk bir hatada portlarini yakabilirsin hocam.. nasil yapacagina karar verdiysen yardimci olmaya calisayim..
ayrica anlamadigim nokta ptc ile nasil deger okuyorsun ki? Amacin sadece sicaklik belli seviyeye gelince role kontaklari kapatsin diyorsan bilgisara da ihtiyacin yok ki.
ptc, isi arttikca bacaklari arasindaki direnc de artiyor, o halde bu cikis ilk baslarda (degerini ona gore secmen lazim) kisa devre olmus olacak, yani akimi gecirecek. Sicaklik arttikca ve bekledigin degere gelince bacaklari arasindaki direnc artacagi icin akim gecisi zorlasacak bu sekilde de roleye akim verdireceksin.. simdi aklima gelmedi nasil bir ters mantik yurutebilecegin ama bu sekilde yapabilirsin..
PTC işini aradan çıkardım hocam işlemcinin ve hdd'nin sıcaklığına göre ayarladım daha verimli oldu, paralel port aracılığıyla 3 adet role kullandım. Sistem şuan güzel çalışıyor :)
@1234567B; O kart usb'den seri ye mi dönüştürüyor hocam amacı nedir ?
Herkese çok teşekkürler :)
-
Usb to uart ttl converter ile bilgisayarın usb portundan uC lerle iletişim kurabilecek seri datayı gönderip alabilirsin. Bende bu çeviriciyi uC ile telefonun modemini kullanarak sms göndermek için kullanmıştım. Ancak buradaki sıkıntı senin ptc kullanman olacaktır ki zaten kullanmamışsın. Ptc kullanmak istersen arada uC şart (pic, atmel vs.. gibi). Çünkü okuduğun analog veriyi dijitale çevirip seri/paralel porttan göndermen gerekir. Ptc haricinde dijital sıcaklık ölçüm sensörleri ile de bu işi halledebilirsin. Okuyacağın veri dijital olduğu için basit bir ttl usb çevirici ile bu işi yapabilirsin.
-
cache bunu yazdıunbalanced bunu yazdı
PTC işini aradan çıkardım hocam işlemcinin ve hdd'nin sıcaklığına göre ayarladım daha verimli oldu, paralel port aracılığıyla 3 adet role kullandım. Sistem şuan güzel çalışıyor :)
@1234567B; O kart usb'den seri ye mi dönüştürüyor hocam amacı nedir ?
Herkese çok teşekkürler :)
aynen
-
Arduino yu seviyorum.