folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Ses Dalgaları Hakkında Bir Soru

Ses Dalgaları Hakkında Bir Soru

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nurulmac11
    nurulmac11's avatar
    Erkek

bu ses dalgaları maddeki taneciklerin titreşimi değil mi esasında ? peki rüzgarlı havada falan bu ses dalgaları nasıl kulağımıza kadar bozulmadan geliyor ? sadece o sesin oluşturduğu titreşimlerin etkisi olmuyor ki ?  nasıl bozmuyor sesi anlayamadım heralde dalga olayını komple yanlış anladım. anlatabilecek, kaynak verebilecek(elektromanyetik/ışık vs. dalgalar da olur) varsa sevinirim.

black implies white, self implies other, life implies death.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    asiminnesli
    asiminnesli's avatar
    Erkek

bozuluyor zaten araya ruzgar sesi de giriyor ya dalga okukda gordugun kadad basit degil o cok cok basiti daha neler oluyor orada neler 

I am Jack's inflamed sense of rejection
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nurulmac11
    nurulmac11's avatar
    Erkek
    asiminnesli bunu yazdı

bozuluyor zaten araya ruzgar sesi de giriyor ya dalga okukda gordugun kadad basit degil o cok cok basiti daha neler oluyor orada neler 

tahmin edebiliyorum o kadar basit olmadığını da yok mu kaynak vs nerden öğrendin sen ? ben pek türkçe kaynak bulamadım dalgalar hakkında. lise düzeyindeydi bulduğum her şey.

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    smok3
    smok3's avatar
    Erkek

Hocam şöyle anlatayım, ses dalgası dediğimiz şey aslında belli bir frekansta değişen alçak ve yüksek basınçtan oluşuyor. Çok rüzgar olduğu

zaman bu basıncın şiddetini yani genliğini değiştirebilir bu da duyduğun sesin daha az veya nadiren daya yüksek olmasını sağlayabilir. Rüzgarın bir

diğer etkisi de dalganın frekansına yani alçak ve yüksek basınç dalgaların arasındaki mesafeye olabilir. Frekanstaki değişimde sesi daha tiz veya

daha pes duymana sebep olur. Ama bu durum ancak çok değişken rüzgarlarda olabilir. Onun haricinde sabit bir rüzgar olduğunda dalganın bütün

bileşenlerine aynı etki uygulanacağı için frekansta bi değişme olmaz. Mesela duvarın arkasında konuşan birisinin sesini daha alçak duyarsın çünkü

dalganın genliği yani şiddeti düşmüştür ama frekansını etkileyecek bir durum yok.

Eğer ses kaynağı yakındaysa rüzgar vs. etkenlerden çok fazla etkilenmeyebilir ama mesafe arttıkça etki de daha büyük olacaktır.

Umarım açık anlatabilmişimdir :D

edit: şöyle bir örnekte vereyim, bir sesle aynı frekansta fakat tam zıt genlikte başka bir ses üretebilirsen bu iki ses birbirini iptal eder ve herhangi

bir ses duyulmaz. Bu pahalı kulaklıklardaki noise cancellation özelliği de buna dayanıyor. Ortamdaki sesin zıttını veriyor müzikle birlikte bu sayede

ortam sesi duyulmuyor.(sinüs ve kosinüs dalgalarının toplamının sıfır olması gibi)

smok3 tarafından 18/Ağu/13 01:26 tarihinde düzenlenmiştir

never say never...
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nurulmac11
    nurulmac11's avatar
    Erkek
    smok3 bunu yazdı

Hocam şöyle anlatayım, ses dalgası dediğimiz şey aslında belli bir frekansta değişen alçak ve yüksek basınçtan oluşuyor. Çok rüzgar olduğu

zaman bu basıncın şiddetini yani genliğini değiştirebilir bu da duyduğun sesin daha az veya nadiren daya yüksek olmasını sağlayabilir. Rüzgarın bir

diğer etkisi de dalganın frekansına yani alçak ve yüksek basınç dalgaların arasındaki mesafeye olabilir. Frekanstaki değişimde sesi daha tiz veya

daha pes duymana sebep olur. Ama bu durum ancak çok değişken rüzgarlarda olabilir. Onun haricinde sabit bir rüzgar olduğunda dalganın bütün

bileşenlerine aynı etki uygulanacağı için frekansta bi değişme olmaz. Mesela duvarın arkasında konuşan birisinin sesini daha alçak duyarsın çünkü

dalganın genliği yani şiddeti düşmüştür ama frekansını etkileyecek bir durum yok.

Eğer ses kaynağı yakındaysa rüzgar vs. etkenlerden çok fazla etkilenmeyebilir ama mesafe arttıkça etki de daha büyük olacaktır.

Umarım açık anlatabilmişimdir :D

edit: şöyle bir örnekte vereyim, bir sesle aynı frekansta fakat tam zıt genlikte başka bir ses üretebilirsen bu iki ses birbirini iptal eder ve herhangi

bir ses duyulmaz. Bu pahalı kulaklıklardaki noise cancellation özelliği de buna dayanıyor. Ortamdaki sesin zıttını veriyor müzikle birlikte bu sayede

ortam sesi duyulmuyor.(sinüs ve kosinüs dalgalarının toplamının sıfır olması gibi)

hocam güzel anlattın da o kaynaktan çıkan sesin basınç oluşturması falan pek bağdaştıramadım bilgi eksikliği sanırım

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    smok3
    smok3's avatar
    Erkek
    nurulmac11 bunu yazdı

hocam güzel anlattın da o kaynaktan çıkan sesin basınç oluşturması falan pek bağdaştıramadım bilgi eksikliği sanırım

2 örnek vereceğim: suya bir taş attığımızda oluşan dalgayla ses dalgalarının fiziksel olarak hiçbir farkı yok aslında. suya bir taş attığımızda taş

düştüğü noktada suyu yanlara itiyor yani o noktadaki basınç yükselmiş oluyor ve dolayısıyla sus seviyesi lokal olarak yükseliyor ve dalgayı

görüyoruz.aynı şekilde bu yükselen basınç hemen çevresindeki su molekülünü etkiliyor ve dalga gittikçe genişliyor ve belli bir noktadan sonra

basıncı kaybederek sönüyor. Ses için de aynısı geçerli. mesela bir hoparlöre bakarsan ileri geri hareket eder. Aynı taşın suyu hareket ettirdiği gibi

hoparlör de havayı hareket ettiriyor. Bu hareketin şiddetine ve sıklığına göre de bir ses oluşuyor.

never say never...
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nurulmac11
    nurulmac11's avatar
    Erkek
    smok3 bunu yazdı
    nurulmac11 bunu yazdı

2 örnek vereceğim: suya bir taş attığımızda oluşan dalgayla ses dalgalarının fiziksel olarak hiçbir farkı yok aslında. suya bir taş attığımızda taş

düştüğü noktada suyu yanlara itiyor yani o noktadaki basınç yükselmiş oluyor ve dolayısıyla sus seviyesi lokal olarak yükseliyor ve dalgayı

görüyoruz.aynı şekilde bu yükselen basınç hemen çevresindeki su molekülünü etkiliyor ve dalga gittikçe genişliyor ve belli bir noktadan sonra

basıncı kaybederek sönüyor. Ses için de aynısı geçerli. mesela bir hoparlöre bakarsan ileri geri hareket eder. Aynı taşın suyu hareket ettirdiği gibi

hoparlör de havayı hareket ettiriyor. Bu hareketin şiddetine ve sıklığına göre de bir ses oluşuyor.

eyvallah hocam güzel anladım peki kaynak önerin var mı tüm dalga türleri hakkında ? kitap site vs. 

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    smok3
    smok3's avatar
    Erkek

zaten elektromanyetik dalgaları kavrasan tüm dalgaları rahatlıkla anlarsın ama oldukça zor bir alandır özelliklede matematik kısmı. Türkçe kaynak

olarak bizim okulda kullandığımız bir kitap vardı dalga ve alan elektromanyetizması diye ama pek iyi bir kitap değil açıkçası bolca hatalar mevcut.

Onun haricinde türkçe kaynak var mı bilmiyorum ama ingilizcen iyiyse electromagnetic wave theory olarak araştırırsan bir sürü kaynak bulabilirsin.

never say never...
Toplam Hit: 1040 Toplam Mesaj: 8