Şev Eğimleri Hakkında (İnşaat Mühendisleri Lütfen)
-
Arkadaşlar Merhaba..
Bugün biraz araştırdım ama gene istediğim net bir cevaba ulaşamadım, eğimli arazide yaya yolu kenarı veya araç yolu kenarında oluşan doğal şevlerin eğimini maksimum yüzde % kaça kadar tutabiliriz. Araştırmalarım sonucunda " %25-40 arası eğime sahip şevlerde ağaç ve çalı dikimi yapılmalı daha dik olan eğimli şevlerde ise ağaç ve çalı dikimi ve bakımının zorluğu düşünülerek püskürtme yoluyla bitkilendirme tercih edilmelidir." gibi bir yazıya ulaştım.
İnşaat mühendisi arkadaşlar fikirlerini paylaşırlarsa sevinirim. İstinat duvarsız ve hücresel dolgu sistemi vb şev tutucular olmadan maksimum yüzde kaç yapabilirim.
Birde bu 1/3 1/8 gibi kavramlardan da biraz bahsederlerse sevinirim ... Teşekkürler.
-
Uplasam ..
-
cok uzun zaman oldu bu tarz seyleri gormeyeli, yazdiklarimin dogrulu baska biri tarafindan onaylanana kadar; yazdiklarimi onemseme...
1/8 demek; duseyde 1, yatayda 8 birimlik bir egimle sev olusturmak demektir.
zemin tipi, bolgenin yagis durumu, yarma yada dolgu yuksekligi, sevin us tarafinda neler oldugu, sev kazisinin dolgu da mi yarmada mi yapilacagi gibi sorular, sev egimini degistirmene sebep olur. proje dersinde 1/2.5 oranini kullanmistim yanlis hatirlamiyorsam.
dolgularda 1/3 (1 birim dusey, 3 birim yatay) yapilabilir, yarmalarda ise egim miktarini biraz daha arttirmak (zemin, dolguya gore daha siki oldugundan) mantikli olacaktir (1/2 yada 2/3 gibi).
bu dokumani da incele istersen; http://imb.cu.edu.tr/97303C79-2DFA-4D45-823C-0853D64AD662/FinalDownload/DownloadId-793999010F4866C586737C4D1277FF9A/97303C79-2DFA-4D45-823C-0853D64AD662/Ulasim-1.pdf
yukarida da yazdigim gibi; verdigim bilgilerin birileri tarafindan dogrulanmasini bekle...
VisualBoy tarafından 13/May/15 12:45 tarihinde düzenlenmiştir