Silverlight İle Animasyon Hazırlıyalım..
-
Selam Arkadaslar,
Hemen Hızlıca Giriş Yapalım Silverlight nedir ne değildir falan derseniz eğer , Sharpshooter 'in Hazırladıgı Dökümanı Okuyup Konu Hakkında Bilgi Sahibi Olabilirsiniz..
Döküman :
http://www.tahribat.com/forumdisplayfolder.asp?folderid=76817
Evet Şimdi Gelelim Biz Kendi Olayımıza..M.S Expression Blend'i Açıyoruz Ve File Münüsünden - New Project Diyoruz..

İlk önce sayfamızın arka planının belirtelim...
Ben sayfanın Arkaplanını Siyah Yapıcam , Bir Adette Textblock eklicem..
Ben yazı olarak " Tahribat.Com Silverlight Animasyon Yapımı.. " Diyorum.. Fontunu Falan Değiştiriyorum.. Rengini De Kırmızı Olarak Belirliyorum..

Buraya Kadar Herşey normalse,Şimdi geçelim Horozumuzun "Üürüüü" Dediği Bölüme.. Buraları Dikkatle Dinlenizde Fayda Var..
Önce Yukardaki Menülerden Window Diyoruz.. O Tabda Çıkan Intreacion Sekmesine Tıklıyoruz..
Bu bölümün Açılması gerek..
Daha sonra Aşşağıdaki Gibi Objects And Timeline Sekmesinin Altında Bulunan Ekleme Tabına [+] Basıyoruz..
Bu İşlemleri Uyguladıktan Sonra "Page.Xaml"'in Altında Timeline Record is On Diye Kırmızı Bir Yazı Cıkar Ve Sahne Kısmınde İnce Borderler Vardır.. Bu demek Oluyorki şu anda yaptıgınız herşey kayıt altına alınıyor..Bizde bunun sayesinde animasyonumuzu Oluşturacağız..

Kırmızı Olursa Yukardaki Gibi O Demek Oluyorki Şu Anda Kayıttayız Ve Sahneye Herhangi Bir Şey eklersek veya arkaplanını falan değiştirirsek onu kayıt altına alıyor..
Şimdi Önce Arkaplanı Değiştirelim ve Bizim Kendi Textblock'umuz Oldugu İçin Hemen İmlecimizi Textblock'un oraya dogru sürmeye Başlıyalım..Arka planı değiştirince hemen şu olay olacaktır..
O Çizelgede nokta nokta şeyler belirginleşecektir.. Bunların Mavi Olanı Bacground yani arka planımızı , diğeri ise textblock yani bizim yazımızın yazdıgı yeri temsil etmektedir :) Oradaki Sarı Çizgimizi İleriye dogru saralım ve textblock'umuzun transformuyla biraz oynayalım ve ileriye dogru çekelim.. Tabi Önce ileriye çekelim sonra arka planın rengiyle oynayalım, daha sonra biraz daha ileri çekelim ve bu sefer hem textblock'un rengiyle hemde transformuyla oynuyoruz.. Ve Bu şekilde animasyonumuz hazır oluyor..
Benim Animasyon Çizgilerim 10 Saniyelik ve 6 nokta halinde..
Yeşil Çizgi : Animasyonun İlk Haline..
Sarı Çizgi : Play Yani Animasyonu Hareketlendiriyor Oynatıyor..
Açık Mavi : Animasyonun Son Hali
Lacivert : Yeni Bir Animasyon Ekleme yani Yeni Storyboard Eklememize Olanak Sağlıyor..
Kırmızı : Animasyon Çizgilerimiz..
Benim Kendi Animasyonumun Başlangıctaki Hali..
Ve Son Hali Aşağıdaki Gibi :
Şuanda Animasyonumuz Hazır Durumdadır..
Bunu ctrl + s yaparak page.xaml üzerine kaydedebiliriz..
Eğer animasyonumuzu test etmek istiyorsak f5 yaparak deneyebiliriz.. Büyük İhtimallede çalışacaktır..Çalışmas ise tekrar bastan kontrol edebilirsiniz..
Ayrıyetten internet explorerla deneyiniz ve silverlight eklentisini bilgisayarınaza kurunuz..
Bu yazıyı buraya kadar okudugunuz için Teşekkür Ederim..
Bir dahaki yazıda görüşmek dileğiyle..
Kolay gelsin..
-
hop hop nurkyy neyse nurky :D devamını bekliyoruz dökümanlarının ;)
-
ayrı bölüm açılsa güzel olacak
böyle konular dağılır diye yazmadım döküman
reneye söyledim 1-2 güne açılıcak sanırım :)
-
Eline sağlık, teşekkürler.
-
tamm hocam saol anlatmışsında benim çözemediğim yerler var mesela yaptığımız bir animasyonu sürekli hale yani sonsuza kadar kendini tekrarlamasını nasıl sağlıyabilirim ????
ve atıyorum 2 tane nesnem var ama birine sen bekle o hareketi bitirince sen başla diyemiyorum onu nasıl yapıcam ???