Sinema Filmleri; Öneri Ve Bilgi 3

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NaZi_
    NaZi_'s avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Şubat/2010
    Erkek

    Arkadaşlar merhaba,

         Bilgi olması açısından, kenarıda dursun, şeklinde bir konu açmak, biraz da kendimi motive ederken sizleri de bu şahsi bilgi akışımdan faydalandırmak istedim. İlk iki konu ile birlikte bu izleme ve analiz etme durumunu bir amaç haline getirmenin yolunu düşünmüş, birkaç fikir de bulmuştum.

         https://www.tahribat.com/forum/sinema-filmleri-oneri-ve-bilgi-192284

         https://www.tahribat.com/forum/sinema-filmleri-oneri-ve-bilgi-2-199293

         Mesela 5000 filme ulaşana kadar deliler gibi ama belli bir elekten de geçirerek sinema filmi izlemek, daha sonra ise kategorizasyon yapıp bu filmlerin tümünü kendi araştırmalarım ve analizlerime göre yorumlayıp, tüm bunları bir internet sitesi üzerinden izleyiciye fikir vermesi veya seyrettikten sonra daha detaylı incelemek isteyen meraklılara ulaştırabileceğim bir döngü hayal etmiştim. Bu döngü çevremdeki çoğu insana gereksiz veya saçma gelse de ben inatla çok gerekli ve hatta abartırsak zaruri olduğunu düşünüyorum. Çünkü sinema sektörünün, her ne kadar dizi alışkanlığı canına ediyor olsa da, Felsefi ve uhrevi kavramları karşılayan tek edinim olduğunu düşünüyorum.

         Sadece bilgi olarak kenarıda durması açısından yazılmış bir yazıyı çok abartmamak gerektiğini düşünerek, ufak ufak başlayalım.


    The Salvation - İntikam (2014)
    https://www.imdb.com/title/tt2720680/videoplayer/vi3877940761?ref_=tt_ov_vi

    Şahsi fikrimdir; Mads Mikkelsen gerilim filmlerinin en başarılı isimlerinden biridir. Film beni alıp o eski Clint Eastwood filmlerine götürmeyi başardı. Çok fazla aktör ismi verince terimsel ibareler gibi durup kafa karıştırdığını düşündüğüm için betimlemelerle anlatmak gerekirse, iyi adamlar da, kötü adamlar da harikaydı. Filmin iklimi, sahnelerin doğallığı ve konunun sürükleyiciliği çok başarılı. 
    ----------

    Identity - Kimlik (2003)
    https://www.imdb.com/title/tt0309698/?ref_=wl_li_tt

    Gösterildiği dönem seyircisi için süpriz sonlu bir film sayılabilir fakat, günümüz izleyicisini finali ile çok fazla şaşırtamayacaktır. Tek mekanda geçen filmlere güzel bir örnek. Gerilimi ve yapbozun parçalarını bir araya getirmeye teşvik eden akışı ile benim ilgimi çeken film olmuştur.
    ----------

    Jeeg Robot (2015)
    https://www.imdb.com/videoplayer/vi577680921?playlistId=tt3775086&ref_=tt_ov_vi

    Bilim kurgu unsuru, normal rutinindeki konunun içine tam kıvamında yedirilmiş bir filmdir. İtalyan insanının ikliminin bize benzemesinden kaynaklı olacak, o kusurlu izlenimi çok rahat hissedebildim ve açıkçası hoşuma da gitti. Film düşük beklenti ile başlayıp, sonlandığında beğeninizi hak edebilecek başarılı bir yapımdır. 
    ----------

    Murder On the Orient Express - Doğu Ekspesinde Cinayet (2017)
    https://www.imdb.com/videoplayer/vi612153625?playlistId=tt3402236&ref_=tt_ov_vi

    Çok heves edip sinema salonunda seyrettiğim bir filmdir. Cast beni çok heyecanlandırmıştı. Sanırım benim için sinema filminde cezbedici ilk özellik; renkli ve baskın, yüksek bir tanıtım ile karşılaşmam. Buna örnek olarak Büyük Budapeşte Oteli gösterilebilir. Aynı yüksek ve renkli hava ile film içinde de karşılaşıyorsunuz ve bu sizi, eğer benim gibi bakan bir seyirciyseniz mutlu ediyor. Her ne kadar gizem ve polisiye odaklı bir konuya sahip olsa da, bunun dışında da bir çok unsuru seyredip eğlenebileceğiniz bir sinema şöleni...
    ----------

    Wind River (2017)
    https://www.imdb.com/title/tt5362988/videoplayer/vi3821713689?ref_=tt_ov_vi

    Jeremy Renner bende Gökhan Özen hissiyatı yaratıyor olsa da oyunculuğuna diyecek lafım yok. Film aslında genel hatları ile durgun olsa da, coğrafi farklılılar bizim gibi Türkiye cografyasında veya metropolde yaşayan insanları sıkmıyor. Duygusal bağlamda verilen alt metinler ve intikam dürtüsünün yarattığı gerilim ile emin ellerden çıktığı besbelli bir filmdir.
    ----------

    Mommy (2014)
    https://www.imdb.com/title/tt3612616/videoplayer/vi2778312473?ref_=tt_ov_vi

    Xavier Dolan denince aklıma gelen ilk film Les Amours Imaginaires olduğu için herifin devam ettiği kariyerinden uzak durmak istemiştim. Fakat bu film ile kendimden utandığımı ve senelerdir halen ara sıra Pass This On dinlediğimi itiraf etmeliyim. Herkesin hayatının o aşağı veya yukarı eğrilikteki rutininden rastgele birine ışık tutmuşçasına doğal ve her ne kadar dramatik bir hikaye olsa da içinde aslında sürekli kendini belli eden bir gerilimin de olduğu filmdir. 
    ----------

    Hardcore Henry (2015)
    https://www.imdb.com/title/tt3072482/videoplayer/vi4195464473?ref_=vi_nxt_ap

    Filmi bitirdikten sonra, abi ben ne izledim ya, diyeceksiniz. Farklı çekim tekniği ile benim çok beğendiğim, belki bir miktar casttan puan kırdığım ama sonucunda çok çok fazla eğlendiğim bir filmdir. Hiç düşmeyen aksiyonu ve Marvel'in son dönem bokunu çıkardığını düşündüğüm kalitesiz mizah anlayışına göre çok çok kıvamında ve serpiştirilmiş mizah anlayışı ile çok başarılı bir film.
    ----------

    The Lost City of Z - Kayıp Şehir Z (2016)
    https://www.imdb.com/title/tt1212428/videoplayer/vi2198189593?ref_=tt_ov_vi

    Charlie Hunnam son dönem sinemada Brad Pitt'in yerini dolduruyor diye düşünüyorum. Gelgelelim bunu başarıyor. Filmin cast dışında, faşizan olmayan ve kendini eleştirir yapısı, yaşanmışlıktan alıntısı oluşu ve içinde barındırdığı o hırs, izleyiciyi gerçekten ekranın başına zımbalıyor. Hakiki ve gerilim dolu bir hikaye izlemek istiyorsanız bu filmi kesnlikle kaçırmamalısınız.
    ----------

    The Hitman's Bodyguard - Belalı Tanık (2017)
    https://www.imdb.com/title/tt1959563/videoplayer/vi2425141529?ref_=tt_ov_vi

    Belki de o donuk bakışlarından olacak, Reynolds bana hiç duyguyu geçirebilen bir oyuncu gibi gelmemiştir. Fakat bu filmde cidden eğlendim. Aksiyon filmine yakışan yan unsur sadece ve sadece kıvamında bir komedi olabilir diye düşünüyorum. Görsel effectlerin kasvetinden bunaldığımdan olacak, böyle kendi halinde ve salaş yapımlara bir özlemim var sanırım. Belki de bu nedenle Kingsman serisi de ayrı hoşuma gidiyor.
    ----------

    The Gift - Geçmişten Gelen (2015)
    https://www.imdb.com/title/tt4178092/videoplayer/vi4154897177?ref_=tt_ov_vi

    Tek kelime ile rahatsız edici bir gerilime sahip filmdir. Özellikle ilk yarıda beni öyle rahatsız etti ki, birkaç kez filmi durdurup gereksiz işlerimi tamamladım. Ağrının gerçekleştiği o noktayı yakalayıp bırakmamamkta ısrar eden, rahatsız edici bir filmdir.
    ----------

    Maurice Richard (2005)
    https://www.imdb.com/title/tt0460505/?ref_=wl_li_tt

    Son dönemde izlediğim en iyi filmlerden biridir. İnsanın ne derece hırslı olabileceği düşüncesini bir biyografi ile desteklemek isteyen her kimse bu filmi kesinlikle izlemelidir. Adeta bir Rocky serisi izler vaziyette heyecana kapılmanız muhtemel, başarılı bir filmdir.
    -----------

    Lion (2016)
    https://www.imdb.com/title/tt3741834/videoplayer/vi3318921241?ref_=tt_ov_vi

    Yine çok başarılı bir biyografi filmidir. İnsanın merak, adaptasyon ve geçmişe bağlılık dürtülerini, kaderciliği ve dolayısı ile varoluşçuluğu izleyiciye çok başarılı bir şekilde aktarıyor.
    ----------

    Shot Caller (2017)
    https://www.imdb.com/title/tt4633690/videoplayer/vi769833241?ref_=tt_ov_vi

    Bu filmi tek bir soru ile özetlemek istiyorum; bir insan ailesi söz konusu olunca ne kadar gözü kara olabilir ? Baştan sona övgüyü haketen muhteşem bir film.
    ----------

    In the Heart of the Sea - Denizin Kalbinde (2015)
    https://www.imdb.com/title/tt1390411/videoplayer/vi3148788249?ref_=tt_ov_vi

    Chris Hemsworth Marvel için fazla bir aktör diye düşünüp bana katılan var mı ? Chris Evans harcanabilir fakat bu herif harcanmasa ileride bir Liam Neeson olması muhtemeldi. Umarım çok geç kalınmamıştır. Harika bir casta sahip, benim başta bilgim olmadan izlemeye başladığım bir Moby-Dick uyarlamasıdır. Şiirsel anlatımını da finalde buna bağladığım ancak, kitaba göre kıvamını yerinde bulduğum, abartıdan uzak kalınmış başarılı bir yapımdır.
    ----------

    King Arthur: Legend of the Sword - Kral Arthur: Kılıç Efsanesi (2017)
    https://www.imdb.com/title/tt1972591/videoplayer/vi458012185?ref_=tt_ov_vi

    İşte bu filmi çok beğendim. Chalie Hunnam da izleyip, işte kendimi göze batmadan bir filme aitmiş gibi gösterebilmişim, demiştir. İçimizde yerleşmiş ve klişeleşmiş Spartalı heyecanını bulabileceğiniz, tarihsellikle gizemin iç içe muhteşem birleşimi sağlanmış çok başarılı bir filmdir.
    ----------

    Sliding Doors - Rastlantının Böylesi (1998)
    https://www.imdb.com/title/tt0120148/?ref_=wl_li_tt

    Öyle olsa nasıl olurdu ? sorusunun cevabını ararken eğlendiren, düşündüren ve her ihtimale kendi açısından objektif bakmayı başarabilmiş bir filmdir.
    ----------

    Diarios de Motocicleta - Motosiklet Günlüğü (2004)
    https://www.imdb.com/title/tt0318462/?ref_=wl_li_tt

    Che Guevara'nın bildiğimiz haline gelmeden en önce, serüvenin başlangıcındaki dönüşümünü konu alan bir biyografi filmidir. 
    ----------

    Y tu Mama Tambien - Ananı Da ! (2001)
    https://www.imdb.com/title/tt0245574/?ref_=nm_flmg_act_42

    Ben, sinema, deyince anlatmak istediğim anlayış işte budur. Çok az yönetmenin başardığı bu puro külü kıvamındaki, şarap içmenin asıl kasvetindeki mücadeleye benzer, oyunculardan tutun yönetmenin kendisine ve hatta seyirciye kadar tümünü zorlayan, sinemanın ardında ve önünde ne varsa kendini kabul ettiren, demem o ki bahsettiğim şey işte budur. Diyeceklerim bu kadar. Tony Gatlif'e buradan sevgi ve saygılar.
    ----------

    Dirty Dancing: Havana Nights - Kiri Dans (2004)
    https://www.imdb.com/title/tt0338096/?ref_=nv_sr_1

    Gael Garcia Bernal'dense Diego Luna diyecek olan bendenizi haklı çıkardığını düşündüğüm filmdir. Şu hayata baştan gelsem ya çingene olup ayıkken müzik  ve alkol düşünmek, ya da Küba'da Dünya'ya gelip puro gurmesi olmak isterdim sanırım. Daft Punk'ın Lose Yourself to Dance şarkısını bu filme armağan ediyorum.
    ---------

    Relatos Salvajes - Asabiyim Ben ! (2014)
    https://www.imdb.com/title/tt3011894/videoplayer/vi3777932825?ref_=tt_ov_vi

    Black Mirror serisinden alışık olduğumuz eleştirel dili içine biraz da şiddet unsuru katarak, bunu çok da güzel yaparak bizlere sunan bir filmdir. 
    ---------

    Den Brysomme Mannen - The Bothersome Man - Sorun Yaratan Adam (2006)
    https://www.imdb.com/title/tt0808185/

    Film çok güzel bir kara mizah örneğidir. Hassas psikolojilerin izlemekten kaçınması gerektiği bilgisini de vermek gerek. Genel bir tanımlama olması açısından şöyle söylemek gerek; pazar günlerini üşengeç ve yatış vaziyette geçiren kişilerin, ben de dahil olmak üzere, sıkıldığı yaşantılarını perdeye taşıyan, geçmiş ve gelecek kaygıları konusunda herhangi bir kaygı güdmeyen bireyin, tutulup da sonsuz boşluğa atılsa da bir şey farketmeyeceğini düşünen, düşündüren bir yapımdır. Zaten vaziyetinden rahatsız olan kimselerin, bu filmi izleyip de rahatsız olmayacağı işten bile değildir. İyi seyirler.
    ---------

    La Science Des Reves - Rüya Bilmecesi ( 2006)
    https://www.imdb.com/title/tt0354899/?ref_=wl_li_tt

    91 doğumlu bir insan olarak çin astrolojisinde keçi burcu olarak görünmekteyim. Buna göre yaratıcı ve hayalperest bir kişiliğim var. Elbette ki bu özellik diğerlerinin yanında sadece birkaçı fakat, bu film benim çin astrolojisindeki keçi burcumda bahsedilen yaratıcı ve hayalperest kişiliğime hitap eden, çok tatlı, sevimli ve inanılmaz derecede yaratıcı bir filmdir. Ufak şeylerle mutlu olan kimselerin soyunun tükenme tehdidi altında olduğundan şüphelendiğim şu günlerde, körelmekte olan varsa da sevecenliğimizi canlandırabileceğine inandığım bir filmdir.
    -----------

    The Drop - Kirli Para (2014)
    https://www.imdb.com/title/tt1600196/videoplayer/vi614050841?ref_=tt_ov_vi

    Tom Hardy birçoğunuzun değilse de benim en beğendiğim aktörlerden biridir. Çok abartmamak gerektiğinin farkındayım fakat, bu film benim için ayrıca bir Tom Hardy performansıdır. Herif filme öyle güzel oturmuş ki, adeta kişiliğinin filmdeki herif olduğuna inanıyorum. Suç ve gizem konularına sarılmış, Tom Hardy ile yükselerek muhteşemleşmiş bir filmdir.
    ----------

    Lawless - Kanunsuzlar (2012)
    https://www.imdb.com/title/tt1212450/videoplayer/vi3697713945?ref_=tt_ov_vi

    Yine bir hayvani Tom Hardy performansı.. 
    -----------

    The Hurt Locker - Ölümcül Tuzak (2008)
    https://www.imdb.com/title/tt0887912/videoplayer/vi2755855129?ref_=tt_ov_vi

    Konunun siyasi vaziyeti benim de yeryer tepkimi çekse de, hayatı boyunca bu siyaseti konu ederek yozlaşmayı reddetmiş biri olarak, bu filmi de insan ve insanın hayattaki yeri, başlıkları altında incelemeyi başarmış durumda olmaktan mutluyum. Hangi noktada hayatımızı yönlendirmekten yoruluyoruz ? Hiçbir şey için geç değil, diye seslenen o sese soruyorum, ne zaman erken ? 
    ----------

    Locke (2013)
    https://www.imdb.com/title/tt2692904/videoplayer/vi1594468889?ref_=tt_ov_vi

    Öküz gibi bir ürün yerleştirme uygulanmış ve Tom Hardy'e o sakal hiç yakışmamış olsa da, insanın kendi iç hesaplaşmalarını, doğru ve yanlış arasındaki o tedirgin ayrımı ve bir adım daha atmaya hali kalmayan bitkin öyle güzel ve sade bir şekilde işlenmiş ki.. 

     

    Şimdilik bu kadar yeter sanırım. Hem eğlendim hem de hafızamı tazeledim. Umarım siz de bulduklarınızdan memnun kalırsınız.

    İyi seyirler,
    Selametle.

     


    Kendimi bir akşam toplumun ete kemiğe bürünmüş hali ile yemeğe çıkarken hayal ediyorum şimdi; yemekler gelmiş ve çiğnemeye devam ediyoruz. Tam o sırada topluma doğru bakıyorum, ben aseksüel olmaya karar verdim, diyorum ve toplumun yüzü düşüyor. Başlıyor neden ve sonuçlarını sorgulamaya, felaket senaryoları anlatmaya ve yer yer yaftalamaya. Hayal ediyorum, yerimden kalkıyorum ve masanın etrafında bir yarım tur atıyorum, artık toplumun yanı başında, tabiri caizse ensesindeyim. Bir kolumu masaya dayıyorum ve kısa kollu tişörtümden uzanan kollarım yılların emeği sonucu bir kas yığını şeklinde, tam da toplumun bakacağı yerde duruyor. Kulağına doğru eğiliyorum ve şöyle diyorum; desene sen her bi sikimi çok iyi biliyorsun lan ?!
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mycity
    Mycity's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 01/Şubat/2011
    Erkek

    #rez


    Bazıları sadece konuşur bazıları ise hayalleri ile dünya'ya yön verir.. Mycity
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KotomineKirei
    KotomineKirei's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Temmuz/2013
    Erkek

    konuyu takipteyim, devamı gelirse güzel olacak.


    They were crying when their sons left. God is wearing black. He's gone so far to find no hope, He's never coming back. They were crying when their sons left. All young men must go. He's come so far to find the truth, He's never going home.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zputnik
    zputnik's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Nisan/2008
    Erkek

    Takipteyim. Güzel konu hocu.


    İpimle kuşağım..
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2021 Talihlisi
    samaccc
    samaccc's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ekim/2007
    Erkek

    Bazılarını izlemedim . Atayum fava . Eyv hacı abi .


    Minimalist Değilim Tembelim
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Baturay_Turkmen
    Baturay_Turkmen's avatar
    Kayıt Tarihi: 30/Mart/2011
    Erkek

    Resepsiyonda çalışan biri olarak - REZ :)


    Ne Mutlu Türk Doğana..
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NoktaliVirgul
    NoktaliVirgul's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Temmuz/2007
    Erkek

    at #REZ 'e bekle


    If my calculations are correct, when this baby hits eighty-eight miles per hour... you"re gonna see some serious shit.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NaZi_
    NaZi_'s avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Şubat/2010
    Erkek

    Görmeyenlerin de olabileceğini düşünerek up


    Kendimi bir akşam toplumun ete kemiğe bürünmüş hali ile yemeğe çıkarken hayal ediyorum şimdi; yemekler gelmiş ve çiğnemeye devam ediyoruz. Tam o sırada topluma doğru bakıyorum, ben aseksüel olmaya karar verdim, diyorum ve toplumun yüzü düşüyor. Başlıyor neden ve sonuçlarını sorgulamaya, felaket senaryoları anlatmaya ve yer yer yaftalamaya. Hayal ediyorum, yerimden kalkıyorum ve masanın etrafında bir yarım tur atıyorum, artık toplumun yanı başında, tabiri caizse ensesindeyim. Bir kolumu masaya dayıyorum ve kısa kollu tişörtümden uzanan kollarım yılların emeği sonucu bir kas yığını şeklinde, tam da toplumun bakacağı yerde duruyor. Kulağına doğru eğiliyorum ve şöyle diyorum; desene sen her bi sikimi çok iyi biliyorsun lan ?!
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DevilKingtr
    DevilKingtr's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Mayıs/2010
    Erkek

    devamı yokmu bunun hocam ?


    Viski var önlerinde , Ne içen dediler ? ırakı dedim ben https://www.kisa.link/QobI
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    TheColtfire
    TheColtfire's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Kasım/2007
    Erkek

    Guzel bir konu olmus inceliyorum eline saglik.


    "Delilik şüphesiz aptallıktan daha iyidir, Delilik var olmuş bir zekanın yok oluşudur. Aptallık ise var olmamış bir zekanın var olmamaya devam edişidir!"
Toplam Hit: 2110 Toplam Mesaj: 10
film sinema eleştiri bilgi 3 anektot